Kahramanmaraş merkezli 7.4 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Rusya, Azerbaycan, Hollanda ve birçok ülke yardım çağrısında bulundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı son açıklamada, "NATO ve AB yanında 45 ülkenin yardım teklifleri tarafımıza ulaşmıştır." dedi. İşte Türkiye'ye yardım gönderen ülkeler...

RUSYA

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, meydana gelen deprem Türkiye'ye 2 adet İl-76 uçağı ile 100 kişilik arama kurtarma ekibinin gönderilmeye hazır olduğunu bildirdi.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı’nın resmi Telegram hesabından yapılan yazılı açıklamada, Rusya Acil Durumlar Bakanı Aleksandr Kurenkov’un talimatıyla 100 kişilik arama kurtarma ekibinin Türkiye'ye gönderilmek üzere hazır duruma geçtiği belirtildi. Bunun için 2 adet İl-76 uçağının hazırlandığı kaydedilen açıklamada Kurenkov'un değerlendirmelerine de yer verildi. 

Kurenkov, "Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, vatandaşlarının kendilerini zor durumda bulduğu dost bir devletin yardımına her zaman hazırdır." ifadesini kullandı

İNGİLTERE

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İngiltere, 76 kişilik bir arama kurtarma ekibi, ekipman ve arama ve kurtarma köpekleri de dahil olmak üzere Türkiye'ye acil destek gönderiyor. ” dedi.

AZERBAYCAN

Azerbaycan, deprem nedeniyle Türkiye'ye 370 kişilik arama kurtarma ekibi gönderecek.

Yapılan açıklamada, "Azerbaycan'dan 370 kişilik arama kurtarma ekibi, AFAD ve diğer ekiplerin çalışmalarına katkı vermek üzere deprem bölgesine intikal etmektedir." denildi.

AB ÜLKELERİ

Avrupa Komisyonu’nun sitesinde yayımlanan açıklamada, AB’nin, AB Sivil Koruma Mekanizması’nı harekete geçirme talebine yanıt olarak Türkiye için arama kurtarma ekiplerini seferber ettiği belirtildi.

Açıklamada, “Sahadaki ilk müdahale ekiplerini desteklemek için Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Fransa, Yunanistan, Hollanda, Polonya ve Romanya'dan 10 ‘Şehirde Arama ve Kurtarma’ ekibi hızla seferber edildi. İtalya ve Macaristan da kurtarma ekibi göndermeyi Türkiye'ye teklif etti. AB'nin Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi, gerekirse daha fazla desteği koordine etmek için Türkiye'deki yetkililerle doğrudan temas halinde” ifadelerine yer verildi.

UYDU SİSTEMİ AKTİF

AB’nin Copernicus uydu sisteminin de acil durum haritalama hizmeti sağlamak üzere aktif hale getirildiği belirtilen açıklamada, AB’nin ayrıca insani yardım programları aracılığıyla Suriye’de etkilenenleri de desteklemeye hazır olduğu ifade edildi.

HOLLANDA

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, "Türkiye ve Suriye'de meydana gelen korkunç deprem sonrasında taziyelerimi Başkan Erdoğan'a ilettim. Dualarımız bu ciddi doğal afetten etkilenen herkesle birlikte. Hollanda'dan bir arama kurtarma ekibi bugün bölgeye gidecek" ifadelerini kullandı.

İSRAİL

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu,  şu açıklamayı yaptı; 

“Bölgemizi vuran depremin ardından Türkiye vatandaşlarına bu zor dönemde tüm İsrail vatandaşları adına taziyelerimi sunuyorum. Türk hükümetinin talebi üzerine, tüm yetkililere tıbbi, arama ve kurtarma yardımı sağlamak için acil hazırlık yapmaları talimatını verdim. Dışişleri ve Savunma Bakanları zaten muhataplarıyla temas halindeler ve önümüzdeki saatlerde mümkün olan en kısa sürede bir heyetin gönderilmesi konusunda anlaşacağız.”

UKRAYNA

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Ukrayna, kriz müdahalesine yardımcı olmak için büyük bir kurtarma ekibini Türkiye'ye göndermeye hazır. Konuşlanmalarını koordine etmek için Türk tarafıyla yakın bir şekilde çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.