Haberlobi - Haber Servisi // Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın meclis toplantısı hararetli geçti.

TTSO toplantısında meclis üyesi Ahmet Çebi söz alarak, meslek komitesi üyelerinin 'nace kodu' değişiklikleriyle alakalı verilen dilekçelere cevap alamadıklarını belirterek yönetimi eleştirdi.

"Dilekçelerimize cevap alamadık"
Kürsüden seslenen Ahmet Çebi, şu ifadeleri kullandı:

"31.05.2022 tarihinde yönetim kuruluna meslek komitesi üyelerimizinde imzalı ile vermiş olduğumuz nice kodu değişikliği hakkındaki yazılı dilekçemize bunca zamana kadar cevap alamadık. Ayrıca aynı konu ile ilgili, bir başka komite meclis üyesi arkadaşımız da ‘nace kodu’ ve komite değişikliği, faal ve askı durumunda olan firmalar için nasıl yapılabileceği yazılı olarak sormasına rağmen bu güne kadar bir cevap alamamıştır. Meclis üyesi olarak bu denli önemi yüksek bir konuda sorulan sorulara cevap alamamak oldukça üzücü ve düşündürücüdür. Cevap alamadığımız bu konuları sayın genel sekreterimize sizlerin huzurunda sormak istiyorum. Sayın Genel Sekreterim meclisin huzurunda bizlere nace kodu değişikliği ve askıda olan bir firmanın nace kodunu nasıl değiştirilebileceği konusunda bilgi verimisiniz lütfen."

"TTSO Yönetimi Nisan ayında neden komite değişikliği yaptı?"
2022 yılı Nisan ayında yönetim kurulu ile yapılan nace kodu değişiklikleri ve buna bağlı olarak üyelerin komite değişikliği hakkında sizleri bilgilendirmek istiyorum. 2022 yılı nisan ayında 100’e yakın üyenin belirli gruplarda nace kodu ve buna bağlı olarak meslek komitesi usulüne uygun olmadan yönetim kurulu kararı ile değiştirilmiştir. Ancak başka üyelerimiz tarafından nace değişikliği kriter ve kurullarına göre yapılmış olan başvurular yönetim kurulu tarafından halen nace kodu ve komite değişikliği yapılmayan örneklerde mevcuttur. Bu durum bir çelişki değil midir?

4407b39b-19e6-41df-b120-a0fb31be8c10

Nace kodları üyelerin ticaret sicil gazetesinde yazan meslek tanımlamalarına göre belirlenir ve vergi dairesine başvuruda bulunulur. Vergi dairesi ilgili nace kodunu belirleyip vergi levhasına yazar. Daha sonra ilgili belgelerle Ticaret Odası'na başvuru yapılır ve kod değişikliği talebi istenir. Ticaret ve Sanayi Odaları da nace kodlarına göre TOBB tarafından belirlenen meslek komitelerine o üyeler dağıtılır.

TTSO'da yönetim kurulu kararı ile yapılan kanun, yönetmelik usul ve esaslarına uygun olmayan nace kodu değişikliği için birkaç örnek vermek istiyorum.

  1. Şahıs firmaların da üyenin değişiklik yapmış olduğu nace koduna uygun faaliyetlerini Ticaret Sicil Gazetesi'ne belirtmek zorundadır.
  2. Vergi Dairesi tarafından nace kodu vergi levhasında değişmeyen üyelerin nace kodu ve buna bağlı olarak komiteleri değiştirilemez.
  3. Askıda bulunan üyeler, borcunu ödemeden hiçbir işlem yaptıramaz.
  4. Odamız yönetim kurulu tarafından yapılan nace ve komite değişikliğinden sonra vergi dairesinden yapılan değişiklikler usulsüz işlemlere tabi olup ayrıca suçtur. Böyle bir durum söz konusudur.
  5. Askıda bulunan ve vergi dairesinden resen kapalı olan bir firmanın nace kodu değiştirilmiş olup bir şikayet sonucunda üyemiz geriye dönük 5 yıllık vermediği tüm beyannameler için en az 150.000 TL'den başlayan cezalara karşı karşıya geleceklerdir. Bunun bedelini kimler nasıl ödeyecektir?

Yukarıda belirttiğimiz kanun, yönetmelik usul ve esaslarına uygun olmayan işlemlerin belgeleri elimizde mevcuttur.

Ticaret ve Sanayi Odaları yönetimleri, kanunen hiçbir üyesinin nace kodunu ve buna bağlı olarak komitesini üyenin tek başına dilekçesi ile veya hiçbir evrak olmadan yönetim kurulu kararı ile değiştirme yetkisi yoktur. Odaların bunu yapabilmesi için Ticaret Sicil Gazetesi'nde faaliyetin belirtilmesi ve vergi levhasını ibraz etmesi, vergi levhasında bulunan nace koduna göre değişiklik yapılması gerekmektedir.

Bu bilgi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin meslek grubu ve faaliyet kodları hakkında genelgesinin 1-A maddesinde açıkça ifade edilmektedir. Aynı zamanda bu maddenin değişmediğinin teyiti TOBB Hukuk Dairesi Başkanlığı'ndan tarafıma bizzat iletilmiştir. Bu nedenlerden ötürü Mart ve Nisan ayında yapılan hatalı Nace Kodu ve komite listelerinin buna göre yeniden oda ve TOBB kayıtlarında düzeltilmesini talep ediyorum.

676b56df-4161-43b8-b11e-f575d91d313f

Aksi taktirde konuyu yargıya taşıyacağımı açıkça burada ifade ediyorum.

16. Meslek Komitemizin meclis üyesi ve aynı zamanda yönetim kurulunda görev yapan arkadaşımız meslek ilke ve kurallarına uymadığı, kendi komitesinde kanun, yönetmelik usul ve esaslarına uygun olmayan değişikliklere imza attığı için kendisini onurlu bir şekilde istifaya davet ediyorum.

Yapılan Nace Kodu değişikliği işlemlerini kontrol ile yükümlü, kanun ve yönetmeliklere uymak zorunda olan ve görevini kötüye kullanan kim varsa hakkında yasal işlemlerin başlatılmasını ve başka usulsüz işlemlerin olup olmadığının tespiti için meclis üyelerinden bizlerin de içinde bulunduğu bir komisyon kurularak yönetim kurulu kararlarının incelenmesini, uygun görülmediği taktirde TOBB ve Ticaret Bakanlığı'ndan müfettiş istenmesini talep ve arz ediyorum.

Ahmet Çebi: "Dilekçenizi araştırıp, inceleyip cevap vereceğim"
Ahmet Çebi'nin bu çıkışına TTSO Genel Sekreteri Ali Rıza Kul şu cevabı verdi:

"Araştırmalarımız devam ediyor. Bu dilekçe genel sekreterimiz tarafından incelenecektir. Listelerle ilgili TOBB tarafında talimat var. Gerekçe çalışmalarımız bütün listelerle alakalı yapılıyor. Web sayfamızdan yapılacak listeler duyurulacak, oradan takip etmenizi rica ediyorum. Odamızın üyesi, üyelikten çıkma durumu, vergi dairesinden kaydının ticari sicilden kaydının silinmesiyle oluşmaktadır. Ya da iki yıl kişiye ulaşamıyorsa oluyor. Aslında üyelerimize hizmet veriyoruz. Hiçbir üyemizi mağdur bırakmadık. Sadece sistem üzerinden faaliyet alamıyorlar, buradan gelindiğinde odamızda veriliyor."

a907696e-6a46-4cf6-8c7a-7f76e96fd814

Meclis Üyesi Ekrem Çapkınoğlu: "Yanlışın yanında olmayız"
Bu sırada meclis üyesi Ekrem Çapkınoğlu da 'Nace Kodu' ve bazı komitelerle alakalı işlemlerin yanlış olduğuna inandığını belirtti ve soru sordu.

Çapkınoğlu söz almak istedi ancak Başkan Eren söz vermedi. Ardından ısrar edince sözlerini oturduğu yerden kalkarak sürdürdü.

TTSO Başkanı Şadan Eren, tartışmaların büyümesi üzerine, "Bakın hepimiz biriz, hepimiz Ticaret Odasıyız, yanlış da varsa söyleriz. Yanlışın yanında olmalıyız, yanlış kasıtlı olmadığı müddetçe... Kimsenin kimseye kırgınlığı olamaz. Biz Trabzon'uz burada yaşayacağız. Buraya kim gelirse gelsin şahsına saygı duyarız sonuçta. Emek verdik 20 yıl... Trabzon'a ne lazımsa onu yapacağız. Yanlıştan dönmek fazilettir." dedi.