Aslında futbol takımı o şehrin, kültürünü, sosyolojik yapı ve çoğrafi karekterinin gösterisi amaçlı bir görsel yarışma ve şhov amaçlı etkinlik olması gerekirken , şimdi tamamem bunların dışına çıkmış çook büyük ekonomilerin hatta  gayri paraların döndüğü bir sektör  !. Böyle olunca çok farklı ve amacı dışına çıkan bir olgu haline gelebiliyor..
ŞAMPİYONLUK DENEN KAVRAM TRABZONLU'LARIN YILLARDIR BEKLEDİĞİ ÖZLEM OLUNCA TAKIMIN TAMAMI YABANCI OLMASI YADIRGANMIYOR VE BAŞARI GELECEK SANILIYOR ! ..Vede ! Üzülerek yazıyorum ki; Futbolda çoook büyük komisyonlar !..İnanılmaz rakamlar ! Ve gelinen nokta bu... Trabzonspor'un şampiyon olduğu yıllar, İstanbulda Fenerbahçe - Trabzonspor maçı var. İstanbul basını ötelde Trabzon'lu futbolcularla röportaj yapıyor : Muhabir : Necati' ye soruyor  maç ne olur ? diye, Necati'nin cevabı "TRABZONSPOR'UN BAŞARISININ REÇETESİDİR VE  BUNDAN SONRA  YAPMASI GEREKENDİR !..ve cevap şöyledir.
" BİZ BU GÜN FENERBAHÇEYİ İSTANBULDA YENECEĞİZ! "  şeklindedir. Muhabir, bu inancı açıklarmısın dediğinde ; Necati; " BEN TRABZON FAROZLUYUM , YENİLİRSEK FAROZDA ARKADAŞLARIMIN BÜYÜKLERİMİN YÜZÜNE NASIL BAKARIM ! " şeklindedir ve ŞAMPİYONLUKLARIN ıspatıdır...
Trabzon bu ülkenin çimentosudur ! Derler ya !.  Bana görede öyledir ! Peki; VATAN, BAYRAK KUTSAL DEĞERLERİ OLAN BU ŞEHİRİN TAKIMI NERDEYSE TAMAMI YABANCILARLA SAHADA İSTİKLAL MARŞI OKUNURKEN O FORMANIN VE BİZLERİN DÜŞTÜĞÜ DURUMU TRABZONLULAR NASIL KARŞILİYOR !.. 
SÖZÜN ÖZÜ ; TAKLİDE GEREK YOK MAZİDE BAŞARI VE ŞAMPİYONLUĞUN REÇETE VE ÖYKÜSÜ YAZILMIŞ! NE MUTLU YAZANLARA VE DOĞRU YOLU BULUP YAZDIRACAK OLANLARA.. 
Trabzonspor ; Trabzonlunun, haykırışıdır ! isyanınıdır ! baş kaldırışıdır , mağlubiyeti kabullenmeyişidir, haksızlığa mücadelesiyle cevabıdır !..
Ve , o  7 Şampiyonluğu tarihe altın harflerle yazanlar bizden, bu şehrin uşaklarıdır , bizim  bu vatanın evlatlarıdır (100 yaşında iken bile!  baba annemim ezbere saydığı isimlerdir ! )  ve ONLAR YAZDILAR ŞANLI TARİHİ!..
TEKRAR ŞANLI TARİHİ YAZMAK VE YAŞAMAK İSTEYENLER GEÇMİŞTEN DERS ALIN VE GELECEĞE İHANET ETMEYİN !..
ŞİMDİ BUNLARI YAZMANIN ZAMANIMIYDI ? DİYENLERE CEVABIM : " DÜNYADA MAĞLUP OLMAYAN VE ASLA ERTELENMEYECEK TEK ŞEY DOĞRUDUR "ve bu Dinen ve hukukende böyledir !...
( Amacım; bu şehrin çocukları ve değerleri yok edilmesin alt yapının önemi kavransın ve uygulansın , futbolcusu, antrenörü ve futbol paydaşları yok sayılmasın ve gereken önem verilsin !...
Tek başıma da kalsam: Yavuz selim sahamı ve mahalle sahalarımı geri istiyorum. Ama tek başıma olmadığımı biliyorum!
Çünkü ;  Bu benim olduğu kadar BU VATANIN SİGORTASI TÜM TRABZONLULARIN da TALEBİDİR.. 
Selam ve dua ile...
Sedat olca.