Haberlobi - Spor Servisi // Spor Toto Süper Lig'de adım adım şampiyonluğa yürüyen Trabzonspor'da yüzler gülüyor... Taraftar istikrarlı geçen bu sezondan oldukça memnunken, stadyumda maç günleri de adeta bayram havası yaşanıyor.

Ancak bu şampiyonluk yürüşünden dünya pek memnun değil gibi... Takvim editörü Onur Koçhan, Trabzonspor'un her şampiyonluk yolunda ilerlediğinde ülkede ya da dünyada büyük bir krizin olduğunu ilginç bir istatistikle belirledi.

1980'DE ŞAMPİYON OLDU, 12 EYLÜL DARBESİ GERÇEKLEŞTİ
1980-81 sezonunda Şenol-Turgay-Necati'li Trabzonspor kadrosu Türkiye Futbol Ligi'nde üst üste 3. şampiyonluğunu yaşadığında ülkemiz 12 Eylül askeri darbesi ile sarsıldı. Karadeniz Fırtınası'nın 39 puanla şampiyon olmasının ardından Şampiyon Kulüpler Kupası'nda mücadele edecekti. Ancak 12 Eylül darbesinin ardından spor müsabakalarına ara verilmesi yaşanan olayların ardından takımlar kötü etkilendi. Trabzonspor GKS Szombierki Bytom takımını ilk maçta 2-1 yense de Polonya'da 3-0 mağlup olarak turnuvadan elenmişti.

trabzonspor-1980-81-sezonu-kadrosu-1000x700

1996 YILINDA KARDAK KRİZİ
Trabzonspor, 1996-97 sezonunda Fenerbahçe ile müthiş bir şampiyonluk yarışı içerisine girdi. Yarışı önde götüren Karadeniz Fırtınası 32. haftada evinde Fenerbahçe'ye 1-2'lik skorla mağlup oldu ve psikolojik olarak büyük bir yıkım yedi. Öyleki uzun bir süre liderliği kaptırmayan ve forvet oyuncusu Şota Arveladze'nin 25 golle dünyanın dikkatini çektiği sezonun sonunda Fenerbahçe şampiyon oldu.

1996'nın Ocak ayında şampiyonluk yarışı sürerken Yunanistan ile Türkiye arasında Kardak krizi patlak verdi.  Figen Akat isimli Türk bandıralı kargo gemisinin Kardak Kayalıkları'nda karaya oturması sonucu Türk ve Yunan kurtarma ekipleri arasında çıkan anlaşmazlık sonucu patlayan diplomatik ve askeri kriz ülkenin gündemine oturmuş ve bu olay iki ülkeyi savaşın kıyısına getirmiştir.

kardak-krizi-1000x700

2010-11'DE SURİYE İÇ SAVAŞI
Teknik direktör Şenol Güneş yönetiminde Selçuk İnan'lı, Burak Yılmaz'lı kadrosu ile rakiplerini bir bir geçen Trabzonspor ligin ilk devresini lider bitirmiş ve Şampiyonlar Ligi hesapları yapmaya başlamıştı. Sezon sonunda (daha sonra uzun süren şike davalarından FIFA tarafından Fenerbahçe suçlu bulundu) Fenerbahçe ile aynı puana sahip olan Trabzonspor (82) averajla şampiyonluğu rakibine kaptırdı.

Bu olayın ardından ülkemizin de derinden etkilendiği Suriye'de iç savaş başladı.

trabzonspor-2010-11-kadrosu-1000x700

2020'DE DÜNYA PANDEMİ İLE BOĞUŞTU
2019-20 sezonuna gelindiğinde Trabzonspor Alexander Sörloth'un yıldızının parladığı sezonun ilk devresini lider bitirdi. Pandemi nedeniyle lige ara verilmesi, oyuncuların antrenman konusunda yaşadığı sıkıntılar ve o güne kadar Trabzonspor'un en büyük itici gücü olan taraftarının tribünlerde olmaması, Sturridge'in futboldan men cezası alması, hatta takımın orta sahadaki en büyük güvencesi Obi Mikel'in pandemiyi bahane ederek takımdan ayrılması gibi sebepler Fırtına'yı yarıştan kopardı. Sezonu Medipol Başakşehir şampiyon bitirdi.

trabzonspor-2019-20

Bu sezon ise Trabzonspor istikrarlı performansı ile hem şampiyonluğa hem de rekora koşuyor... Abdullah Avcı yönetiminde rakiplerini bir bir deviren Karadeniz Fırtınası, yine bir dünya krizi ile karşı karşıya... Rusya'nın Ukrayna saldırması sonrasında Karadeniz'in kıyısındaki Trabzon'da 'Bu bizim kaderimiz' heralde sözleri dile getirilmeye başlandı.

edin-visca-1000x700-gol-sevinci-kasımpaşa-maçı