Haberlobi - Haber Servisi // Trabzon'daki üniversitelerin atamaları yine ortalığı karıştırdı.

Türk Eğitim-Sen Trabzon Şube Başkanı Metin İskenderoğlu, yaptığı açıklamayla Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Trabzon Üniversitesi yönetimlerinin yaptığı atamaları eleştirdi.

İskenderoğlu, "Kurumsal Akreditasyon Belgesi aldık ancak kurum içerisinden bir daire başkanı bulamadık..." diye başlayan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Yükseköğretim Kalite Kurulu, 25 Mayıs 2022 tarihli toplantısında, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin 5 yıl süre ile “Tam Akredite” edilmesi ve üniversitemize, Kurumsal Akreditasyon Belgesi verilmesi kararını almıştır. Ödül töreninde konuşan YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar, kalite sürecinin aşamalarına ve değerlendirme sürecinde başvurulan kriterlerin önemine vurgu yapıp detaylı bilgi aktararak “Kalite çalışmaları anlamında KTÜ öncü bir üniversitedir. Bu çalışmaları gönüllü olarak yürütmüş ve yapılan çağrıya başvurmuş, olgunluk seviyesine ulaşmış ve seçilmiştir. Süreçte, ciddi çalışmalar yaparak bugünlere gelen Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne bugün, Kurumsal Akreditasyon Belgesi takdim edilecek ve çabaları taçlandırılacaktır. Bu vesileyle Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı'yı ve çalışma arkadaşlarını tebrik ediyorum." sözlerine yer vermesinin ardından 'Kurumsal Akreditasyon Belgesi'ni Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı'ya takdim etti. Rektörümüz, "Belgeyi, tüm akademik, idari personelimiz ve tüm paydaşlarımız adına alıyorum" dedi.

Peki akredite / akreditasyon nedir? İnternet üzerinden bir araştırma yaptığımızda "Akreditasyon; bir akreditasyon kuruluşu tarafından belirli bir alanda önceden belirlenmiş, akademik ve alana özgü standartların bir yükseköğretim programı tarafından karşılanıp karşılanmadığını ölçen değerlendirme ve dış kalite güvence sürecini" ifade etmektedir.

"KTÜ'de daire başkanlığı yapacak bir idari personel bulamadık..."
1955 yılında kurulan, 1963 yılında eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlayan ülkemizin en eski 4. üniversitesi olan KTÜ’de 2189 akademik ve 3145 idari personel çalışmaktadır. Tüm bu süreçleri yöneten, eksiklikleri gideren ve sonucunda çalıştığı kuruma Kurumsal Akreditasyon Belgesi alan  kurumumuzdan daire başkanlığı yapacak bir idari personel bulamadık.

metin-iskenderoğlu-hamdullah-çuvalcı

Üniversitede birçok personel çalıştığına dikkat çeken İskenderoğlu, "Sorun nedir? Çözüm ne olacak...? Üniversitesinin görünmez kahramanlarından olan idari personel, kurumda eğitim-öğretim faaliyetlerinin sorunsuz ve aksama olmadan işlemesini sağlayan gizli kahramanlardır. Sınıfların temizliğinden, internet altyapısından, tadilat tamirattan, satın alma süreçlerinden, mal tedariğinden aklınıza gelebilcek olan tüm işleri yapan, koordine eden bir ekiptir. Bu ekip içerisinde hizmetlisi, memuru, şefi, teknikeri, mühendisi, şube müdürü ve daire başkanı olarak sayabileceğimiz ünvanlarda çalışan birçok personel bulunmaktadır." dedi.

"Çalışanı takdir etmek, onurlandırmak nasıl olacak?"
Üniversitelerin kendine özgü çalışma şekli ve prensipleri vardır. Kurumda çalışan bir şube müdürü veya daire başkanı kendi biriminde çalışan bir memur ve şefin yaptığı işi kontrol edebilmeli, geri dönüt verebilmeli, iş akışlarını sorunsuz bir şekilde takip etmelidir.  Belirli bir hiyararşi içerisinde çalışan görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı ile yükselen ve her kademede çalıştığı için işine hakim olan bir ekipten söz ediyoruz. Bu kadar emeğin olduğu, bilgi birikiminin olduğu bir yerde Daire Başkanı, Şube Müdürü, Fakülte/MYO/Enstitü sekreteri olmakta doğal olarak kurum içinde çalışan personelin hakkı olmalıdır. Ancak zahmeti çeken, işi yapan arkadaşlardan bir tanesini daire başkanı olarak atamak bu kadar mı zor? Çalışanı taktir etmek, onurlandırmak nasıl olacak?

"Kurum dışından gelen veya gelecek yönetici atamalarına karşıyız"
KTÜ ve TRÜ’de çalışan idari ve akademik personelin, üyelerini oluşturduğu Türk Eğitim-Sen Trabzon 2 Nolu şubesi olarak üniversitelerimize kurum dışından gelen veya gelecek olan üst kademe yönetici atamalarına dün olduğu gibi bugünde yarında karşı çıkmaya devam edeceğiz.  Kurum içerisinden yönetici olacak bir personel bulamıyorsanız veya yetiştiremiyorsanız (!),  yetişmiş olan deneyimli arkadaşlarımızı görmezden geliyorsanız söylenecek çok şey var… Kalp kör olduktan sonra gözlerinin görmesinin hiç bir anlamı olmaz