Trabzon Oteller Birliği (TOB) Dünya Turizm Gününde bir araya geldi.

Başkan Mustafa DÜNDAR toplantı sonrası üyeler adına ortak basın açıklamasında bulundu. Özellikle son günlerde farklı kurum ve kuruluşlar tarafından Trabzon turizmine ve 2021 yılı rakamlarına ilişkin yapılan açıklamalara veryansın eden DÜNDAR, “Açıklanan rakamların mantık ile izahı mümkün değildir. Açıklanan veriler tam anlamıyla skandaldır, bu halkın, turizm yatırımcılarının zihniyle alay etmektir.” şeklinde konuştu. 

“Rakamlarla oynamanın Trabzon’a bir faydası yok.”

Açıklamalarına devam eden DÜNDAR: “Kentimizi ziyaret eden Turist sayıları ile ilgili spekülasyonlar yıllardır devam ediyor. Her sezonun sonunda birileri çıkıp 1 milyon, 2 milyon turist geldi açıklaması yapıyor. Turizmcilere, Otelcilere ve Seyahat Acentelerine yansıyan böyle rakamlar olmamasına rağmen, bu işin asıl yükünü çeken işletmeler göz ardı edilip farklı kurum ve kuruluşların başındaki insanlar adeta bu verilerden nemalanmak istercesine, bu yanlışa çanak tutuyor, ortak oluyor. Bakın, Türkiye’de turizm istatistiklerini tutan iki kurum var. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu. Bu iki kurumun verileri Trabzonda açıklanan rakamlarla uyuşmuyor. İl Müdür Vekili Ağustos ayı dahil 996 bin yerli, 226 bin yabancı turist geldi diyor. Bakanlık ve TUİK Ağustos ayı verilerini henüz açıklamadılar, Kültür Turizm Müdürlüğü bu verilere nasıl ulaştı?"


 “Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) verileri elimizde, 8 ayda Trabzon’a inen uçaklarda iç hatlardan 745 bin, dış hatlardan 80 bin yolcu şehrimize ulaşmış. Toplam gelen yolcu sayısı 825 bin.  Turizm İl Müdür vekili 1 milyon 200 bin gibi uçuk bir rakam açıkladı, TÜRSAB başkanı teyit etti. Soruyoruz, iç hatlar ve dış hatlardan şehre inen herkes turist midir?"

“10 Yılda 9 Milyon Turist Kayıp!” 

Trabzon Oteller Birliği’nin kuruluşundan itibaren açıklanan bütün verilerin teyidini yaptığını vurgulayan Başkan DÜNDAR : “Son 10 yılda Turizm İl Müdürlüğü tarafından açıklanan bütün rakamları arkadaşlarımızla birlikte inceledik. İl Müdürlüğü tarafından açıklanan rakamlarla, Kültür ve Turizm Bakanlığı veri tabanında ulaşılan rakamlar arasında 10 yılda 9 milyon fark var. Rakamları olduğundan yüksek göstermenin Trabzon’a bir faydası olduğunu düşünmüyoruz. Her gelen makamını sağlamlaştırmak için bir önceki dönemden yüksek rakam açıklamış. Turizm İl Müdür vekilimizin de açıkladığı rakamlar selefi Ayvazoğlu’nun rakamlarından 100 bin fazla. Yıllardır bu rakamlara itiraz ediliyor fakat itirazlardan sonuç alınamıyor. Valilere yanlış rakamlar üzerinden bilgi veriliyor, pembe tablolar çiziliyor. Bu rakamları açıklayanlar da alkışlayanlar da Trabzon’a karşı sorumludur. TÜRSAB BTK başkanı Volkan KANTARCI da aynı rakamları kullanarak bir demeç verdi. Bölge Temsil Kurulu TÜRSAB genel merkezinden bağımsız bir istatistik çalışması yapıyor mu bilmiyoruz fakat Genel Merkezden bağımsız olarak rakam açıklanmasını, kontrolü yapılmamış, yanlış rakamların referans gosterilmesini  kaygı verici olarak değerlendiriyoruz. "

“Biz Trabzon Oteller Birliği olarak bu kentin, Turizmcinin yalnız olmadığını bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Ortaya atılan asılsız rakamların yanlışlığını kamuoyu ile paylaşmak bizim sorumluluğumuz olduğu gibi, en doğru bilgiyi paylaşmak da en büyük sorumluluğumuzdur." dedi. 

“Rahmetli Vali KIZILCIK’ı da, Yücel YAVUZ’u da yanlış bilgilendirdiler.”

Başkan DÜNDAR: “Bizim için Trabzon’un turizminde yakın tarihte iki kırılma noktası var. Birisi Eski Valilerimizden Rahmetli Recep KIZILCIK’ın dönemine diğeri de yine eski Valimiz Yücel YAVUZ’un dönemine tekabül ediyor. Rahmetli Vali Recep KIZILCIK’a Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün verileri üzerinden Trabzon’un yatak kapasitesinin yetersiz olduğu bilgisi iletiliyor. Rakamlar tıpkı bugün olduğu gibi tutarsız. Sayın KIZILCIK kendisine iletilen bilgi üzerinden, Trabzon halkını onure edecek bir cevap veriyor. Trabzon halkı misafirperverdir, gerekirse kendi evini açar yine de kimseyi dışarıda bırakmaz. Ne yazık ki, bu açıklama bugün ruhsatsız konaklama tesisleri ve bu tesisleri savunan herkes tarafından amacından saptırılafak referans gösteriliyor. 
Bir diğer kırılma noktası da, eski Trabzon Valisi Yücel YAVUZ ile Turizmciler arasında gerçekleştirilen toplantıda dönemin İl Kültür ve Turizm Müdürü rakamları açıklıyor. Turizmciler sezonun kötü geçtiğini, rakamların gerçekleri yansıtmadığını söylüyor. Vali YAVUZ’da Turizmcilere seslenerek, işlerin kötü olduğundan şikayet ediyorsunuz, 1 milyon 500 bin turist gelmiş, daha ne istiyorsunuz? şeklinde bir çıkışta bulunuyor. O dönemde de açıklanan rakamlar ne yazık ki tıpkı bugün açıklanan ve alkışlanan rakamlar gibi afaki. Bu iki olay, rakamlar üzerinden bu kentin kaderi ile oynandığının, rakamları farklı göstermenin Trabzon’a hiçbir faydası olmadığının ve hatta Kamu - Özel Sektör bağlarını kopardığının birer kanıtıdır.” şeklinde konuşurken, rakamlar üzerinde Trabzon Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ve Sektör Paydaşları ile ortak çalışmaya, oluşturulan Turizm Konseyini duruma müdahil olmaya davet etti.