Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), Satılık Konut Piyasası Görünümü: Ocak 2023 raporunu paylaştı. Rapora göre, Trabzon, Türkiye’de en yüksek fiyat artışının yaşandığı iller sıralamasında üçüncü sırada yer aldı.

Satılık konut ilanlarında satış fiyatları Kasım ayında da geçen yılın aynı ayına kıyasla bütün büyükşehirlerde arttı. Ancak, bütün büyükşehirlerde satış fiyatlarındaki yıllık artış hızı düşmeye başladı. Satılık konut metrekare fiyatlarında en hızlı artışın görüldüğü iller sıralaması da dikkati çekti. Trabzon sıralamada ilk üçü gördü.

TRABZON KONUT ARTIŞINDA ÜÇÜNCÜ SIRADA YER ALDI 

Satılık konut metrekare fiyatlarında en hızlı artışın görüldüğü il yüzde 166,5’lik artışla Kocaeli oldu. Kocaeli’ni yüzde 160’lık artışla Mersin izledi. Trabzon yüzde 154,3’lük metrekare fiyat artışıyla üçüncü sırada yer aldı. Bu rakam Antalya’da yüzde 150 ve İstanbul’da yüzde 142 oldu. En düşük artışların görüldüğü iller ise yüzde 108,8 ile Erzurum, yüzde 102,8 ile Muğla, yüzde 98,5 ile Kayseri, yüzde 96,9 ile Şanlıurfa ve yüzde 91 ile Diyarbakır oldu.

MEVCUTTAKİ EVLER DE HAZİRAN'A KADAR KİRALIK

Öte yandan diğer bir göze çarpan detay da, kirada olan evlerin yüzde 90'ının Haziran ayına kadar kiralama yapılabileceği görüldü. Piyasadan edindiğimiz bilgilere göre bunun tek sebebi var. Ev sahipleri, Arap turistler için evlerini boşaltıyor. Mayıs ayından sonra Arap turistlerin Trabzon'a gelmeye başlayacağı öngörülürken, ev sahipleri de yüksek ücretlerden evlerini Arap turistlere kiralıyor. Sezonun başlamasıyla otellerin dolması Arap turistleri eşyalı ev kiralamaya yönlendiriyor.