Haberlobi - Haber Servisi // Trabzon'da Ulaşım Master Planı kapsamında merkez trafiği etkileyecek önemli gelişmeler yaşanıyor.

Şehrin en işlek caddelerinden olan Kahramanmaraş Caddesi, tarihi bir kararla yayalaştırılması ve araç trafiğine kapatılması kararı alınmıştı. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, caddenin ilk 400 metrelik kısmının 5 Mart Cumartesi günü saat 24:00'da trafiğe kapatılacağını duyurdu.

Kahramanmaraş Caddesi'nde kağıt üzerinde yapılan çizimler sona ererken, fiziki çalışmalar için geri sayım başladı. Çeşitli çevre düzenlemeleri ve cephe sağlıklaştırması gibi projelerle şehrin adeta kalbinin çehresi değişecek. Bu projelerle birlikte kentin trafiği de önemli ölçüde etkilenecek.

kahramanmaraş-caddesi

Trabzon'da binlerce vatandaşın kullandığı dolmuşların durakları "Postane ve Köprüaltı" olarak bilinen yerlere sabitlendi. Duraklar doğu ve batı yönünde ayrıldı. Postane'de 11, Köprüaltı'nda 10 mahallenin dolmuş durağı bulunacak.

Öte yandan Kahramanmaraş Caddesi'nin kapanması ile birlikte Gazipaşa Caddesi de çift yönlü trafiğe açılacak.

İşte Trabzon trafiğinde madde madde yaşanacak değişimler:

  • 5 Mart Cumartesi saat 24:00'da itibari ile Kahramanmaraş Caddesi trafiğe kapatılacak.
  • Kahramanmaraş Caddesi, Uzunsokak, Maraş, Kunduracılar Caddeleri gibi bir bütün olarak açık AVM'ye dönüştürülecek.
  • Gazipaşa Caddesi üzerinde doğu tarafında 2 adet batı tarafında da 2 adet olacak şekilde toplam 4 adet araç cebi yapıldı. Araç cepleri acil durumlarda kullanım için, indirme-bindirme yapmak için ve bölgedeki esnafın lojistik faaliyetlerinde kullanılmak üzere bırakıldı.
  • Dolmuşların Doğu ve Batı olmak üzere iki noktada kalkış-varış noktaları planlandı.

Doğu kalkış-varış noktası Meydan’da köprüaltı diye tabir edilen alanda bulunuyor. Doğu kalkış-varış noktasında; Fatih-Kuran Kursu, Yenimahalle, Çağlayan, Değirmendere-Garajlar, KTÜ, Kaymaklı, Havaalanı, Tıp Fakültesi, Boztepe ve Yenicuma durakları bulunacak. Bu noktadaki durakların araç depolaması için meydan köprüaltında bulunan alan planlandı.

Batı kalkış-varış noktasında ise Yenimahalle, Yeşiltepe, Karşıyaka, Aydınlıkevler, Camiyanı, Çatak, Çamlık, Beşirli ve Fatih-Kuran Kursu durakları yer alacak. Bu noktadaki durakların araç depolaması için Cudibey otoparkında vahşi depolama alanı planlandı.

  • Kahramanmaraş Caddesi’nin yayalaştırılması sonucunda Gazipaşa Caddesi’nin çift yönlü araç trafiğine açılması ile Batı yönünden gelen araçların Sahil Yolu Caddesi’nden Gazipaşa Caddesi’ne bağlanıp Meydan Bölgesi’ne erişimi sağlanabilecek.
  • Meydan Bölgesi’nden gelen araçlar, Gazipaşa Caddesi’nden Devlet Yolu’na ve Sahil Yolu Caddesi’ne erişebilecek.
  • Küçük Sokak’ın ve Balıkpazarı Sokak’ın mevcut yönlerinin ters istikamete yönlendirilmesi ile Sahil Yolu Caddesi üzerinden gelen araçların Gazipaşa Caddesi’nden Küçük Sokak’a bağlanıp bölgedeki otoparklara erişimi sağlanacak. Çevre otoparklardan çıkış sağlayan araçlar ise Balıkpazarı Sokak-Gazipaşa Caddesi’ni takip ederek Meydan Bölgesi’ne erişebilecek. Kalaycıoğlu Sokak-Halkevi Caddesi-Balıkpazarı Sokak üzerindeki otoparklarda bulunan araçların, Cumhuriyet Caddesi-Kalaycıoğlu Sokak-Halkevi Caddesi-Balıkpazarı Sokak üzerinden Gazipaşa Caddesi’ne bağlanıp Meydan Bölgesi’ne erişimi sağlanabilecek.
  • İskele Caddesi’nin mevcut yönünün ters istikamete yönlendirilmesi ile Meydan Bölgesi’nden gelen araçlar Gazipaşa Caddesi üzerinden İskele Sokak’a bağlanıp, Çömlekçi Bölgesi’ne ve Devlet Yolu’na erişebilecek.
  • İdeal Sokak’ın tek yön araç trafiğine açılması ile Batı yönünden gelen araçlar Devlet Sahil Yolu Caddesi’nden İdeal Sokak’a bağlanıp Atatürk Bulvarına erişebilecektir. Böylece batı yönünden gelen araçların doğu yönüne erişimi sağlanacak.

Zorluoğlu ayrıca Postane ve Köprü altındaki dolmuş duraklarının yeni yerlerini de açıkladı:

köprü-altı-dolmuş-durağı

postane-dolmuş-durağuı