Trabzon’un Hayrat İlçesi’nde bir köyün ortasından geçen derenin üzerine 4 HES kuruldu. Şimdi 5’inci yapılacak. Köylüler ayaklandı. 1970li yıllarda kendi elektriklerini üretirken şimdi hem elektrik parası veriyorlar hem de dereleri ellerinden gidiyor! Bir HES trajedisi..

MUHTARLIK BİNASINDA TOPLANTI YAPILACAK 

ÇED raporu bilgilendirme toplantısında proje anlatılacak.
27 Aralık saat 13.30’da Taflancık Mahallesi muhtarlık binasında yer bildirildi. Baltacı ve Maki HES Grubu 54,000 - 52,380 Mwe gücünde olacağı tahmin edilen proje konusunda teknik bilgi verilecek. 

TESİSLER KURULACAK SONRA KALDIRILACAK

Projede Baltacı Regülatörü, İletim Tüneli 1, Maki  Regülatörü, İletim Tüneli 2, İletim Kanalı, Yükleme Havuzu, Cebri Boru ve Santral binası bulunuyor.  Proje kurulana ve HES faaliyete geçene kadar ayrıca geçici Hazır Beton tesisi ve kırma eleme tesisleri yapılacak. 

FİKRİMİZİ SORMUYORLAR YAPIP GEÇECEKLER 

HES projesinin yapılacağının ve ÇED toplantısının duyurulmasıyla köylülerin bir kısmı ayağa kalktı. “Köyümüze HES istemiyoruz” kampanyası başlattılar. 
Köylülerden İstanbul’da yaşayan İrfan Altıner Haberlobi’ye konuştu: “Bugün köy muhtarımızın bize gönderdiği belgeye göre köyümüzün içinden geçen Baltacı deresi üzerinde ve paralelimizde bulunan Maki deresi üzerinde yeni HES projelerinin ihalelerinin Hanlı enerji diye bir firmaya verildiğini öğrendik. Firma merkezi Ankara görünüyor. Telefon numaraları ise patates hat ,ulaşılmıyor. Biz Yeniköyluler olarak 10 yıl once yaşadığımız sıkıntıları tekrar yaşamak istemiyoruz. Yeniden yollarımızı, doğamızı, doğallığımizı , huzurumuzu bu HES canavarlarının insafına terketmeyecegiz ,  Zaten bu HES projelerinin verimli olmadığı,  ülke enerjisine bir katkı sağlamadığı yetkililerce açıklanmıştı. Sayın Cumhurbaşkanımızın da bu verimsizlikten dolayı  HES projelerine karşı olduğunu biliyoruz. Öncelikle kendi köyümüz olarak bu  projeye engel olmak için tüm gücümüzle çalışacağız. Komşu köylerimizin halkını da bu HES projelerinin engellenmesi konusunda  da desteğe çağırıyoruz. Baltacı deresi guzergahi köyleri  ve maki deresi güzergahı tüm köyler ve hatta tüm Of ve Hayrat lıları desteğe davet ediyoruz. Önümüzdeki salı günü şirket yetkililerinin yapacağı bilgilendirme toplantısına hic kimsenin katilmamasini önemle rica ediyoruz. Zira toplantıya katılmak sirketin toplantıyı yaptığı anlamına geliyor , ve o maddeyi gerçekleştirme yükümlülüğünü yerine getirmiş oluyor.  Bilgilendirme toplantısı,  adı üzerinde. Senin fikrini sormuyorlar. Biz bu projeyi yapacağız  haberiniz olsun diyorlar.  Ayrıca bu HES projeleri daha yapılmayacaktı. Bu nereden nasıl çıktı bilemiyoruz. Ama araştırıp öğreneceğiz. Sanırım tünelle Baltacı deresini Maki deresine,  Maki deresini de Baltacı deresine taşıyarak yapılacak bir proje vardı, bu ve ilaveleri olabilir.”