Haberlobi - Haber Servisi // Fener Rum Patriği Bartholomeos,  Trabzon’un Maçka ilçesi Altındere Vadisi’nde bulunan tarihi Sümela Manastırı’nda Ortodoks Hristiyanlarca 'Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü' olarak kutsal kabul edilen ayini yönetmek üzere dün Trabzon'a gelmişti.

Havaalanında karşılanan Bartholomeos'a üzerinde 'Ekümenik Patrik Bartholomeos' Trabzonspor forması hediye edilmesi tepki çekti.

bartholomeos-trabzonspor-forması

'Ekümenik ifadesi yazan Trabzonspor forması hediyesi verilmesi kabul edilemez'
Bağımsız Türkiye Partisi'nin Genel Başkanı Hüseyin Baş, Bartholomeos'un Pontus hayalleri olduğunu iddia ederek, "Trabzonspor üzerinden sevimli gösterilemeye çalışılarak Pontus idealleri için kendilerine alan açmaya çalışan Patrik Bartelemehos’a, Lozan ve Türkiye Cumhuriyeti yasaları ile kulanılması yasaklanan “ekümenik” unvanı yazılı Trabzonspor forması hediye edilmesi kabul edilemez!" ifadelerini kullandı.

hüseyin-baş-tepki

'Bilerek veya bilmeyerek Pontusçuluğa hizmet ettiler'
Türk Eğitim-Sen'in 2 No'lu Trabzon Şube Başkanı Metin İskenderoğlu ise, "Bu nasıl bir olay, anlaşılması zor. Devletin kabul etmediği 'Ekümenik' ifadelesini formaya yazdırıp Patrik'e hediye etmek; bilerek veya bilmeyerek Pontusçuluğa hizmet etmektir. Bu hareket farklı inanç ve kültürlere saygı ile ifade edilmeyecek kadar bilinçli bir propaganda faaliyetidir. Ayrıca Trabzon'un fetih tarihi 15 Ağustos olarak Türk Tarih Kurumu tarafından tescillendiği zamanda Sümela'da ayine izin vermek..." ifadelerini kullandı.

metin-iskenderoğlu-tepki

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Davut Çakıroğlu da tepki gösterenler arasında yer aldı.

Sümela Manastırı'nda düzenlenen ayinin tarihinin Trabzon'un fetih yıldönümüne kasıtlı olarak denk getirildiğini belirten Çakıroğlu, "Daha önce Sümela Manastırı'nda yapılan ayin ile ilgili tarih vurgusu yaptık ve Trabzon'un fethinin 15 Ağustos olduğunu, ayinin de bugün yapılmasının manidar olduğunu söyledik. Kısmen söylediklerimiz karşılık buldu ve Trabzon Valiliği 15 Ağustos'u Trabzon'un fethi olarak kabul etti. Emeği geçen, hassasiyet gösteren herkesi tebrik ediyorum..." dedi.

davut çakıroğlu

Çakıroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Lakin başka bir yanlışta ısrar ediliyor. Fener Rum Patriği Bartholomeos, ayin için bugün şehrimize teşrif etti. Hayata ve olaylara rasyonel bakmayı ilke edinen ve hoşgörü hassasiyeti yüksek bir bireyim. Lakin inatla 15 Ağustos Trabzon'un fetih tarihinde ayin yapmakta ısrar etmek iyi niyetle açıklanamaz. Şehrin bürokrasisi ve siyasi aktörleri bu duruma da hassasiyet göstermelidir."

'İslamofobi'nin önünü kesmek için bu izni önemsedik'

"Uzun yıllar Sümela Manastırı'nda ayine izin verildi. Hem şehrin tanıtımı için hem de İslam'a karşı oluşan 'İslamafobi' gibi akımların önünü kesmek adına izni önemsedik. Milli ve dini hassasiyeti yüksek olan şehrimizde bu kimliğimizi aşındırmak adına da bu olay kullanıldı. Ancak Trabzon'a gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos'a havalimanında Trabzonspor forması ve atkısı hediye edilmesi ya gayri ciddiliktir ya da ciddi art niyet içermektedir. Bunun başka bir izahı yoktur."

'Ekümenik Patrik ifadesinin yazılması rezalettir'
Lozan Antlaşması gereğince 'Metropolit' olan şansa 'Patrik' demek yetmezmiş gibi Pontus Rum çetelerine en fazla şehit veren Trabzon'umuzun formasına 'Ekümenik Patrik' ifadesi yazdırılması kabul edilemez bir rezalettir! Hassasiyetlerimiz üzerinde hakimiyetimiz devredilemez, terk edilemez...

'Büyük hesapların piyonu olmayalım'
"Birilerinin büyük hesaplarının piyonları olmanın kimseye faydası yok. Kim yada kimler Trabzonspor üzerinden sempatik bir Patrik portresi çizmeye çalışıyor? 15 Ağustos üzerinden ayin inadına bakarsak daima uyanık ve daima akıllı olmamız gerektiğini idrak etmiş hatta unutmamamız gereken bu idrakı pekiştirmiş oluruz. Trabzon Valimiz 15 Ağustos fethi üzerinden takdiri hakettiğini vurguladık. Yeni ayin tarihi belirlenerek bu hassasiyet taçlandırılmalıdır. Saygı duymak, anlayışlı olmak ile sempati uyandıracak kimi PR çalışmalarına alet olmayı ayırabilmeliyiz. Trabzon için Türk-İslam sentezi için Sümela Manastırı'nın tarihi bir hüviyet arzetmekten öte anlamı yoktur."

'Bartholomeos'un hoşgörü çemberinin dışında hükmü yoktur'
"Fener Rum Patriği Bartholomeos'un da İslamın hoşgörü çemberinin sınırları dışında bir hükmü ve değeri yoktur. Ülkemizin, inancımızın ve şehrimizin hassasiyetleri konusunda hassas olmak inanın kimseye birşey kaybettirmez... Hayata ve hamle reflekslerimize 'ne kaybederim diyerek' bakmazsak olayları iyi okuyup, etkili ve gerekli tepkileri verme cesaret eşiğimiz yüksek olur... Umuyor ve diliyorum ki bu konuda herkes hassasiyet gösterecektir. Yetkisi olanlar etkili ve ivedi kararlar alacaktır. Bu 15 Ağustos Trabzon fethinin tarihinde yapılan son ayin olacaktır."

Ekümeniklik nedir?
Ekümeniklik, günümüzde genellikle, daha büyük bir dinî birliği ya da dinlerarası iş birliğini sağlama amacını güden girişimleri ifade eder.