Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi'nde erken tanı ve tedavi imkanı sağlayan Endobronşial Endoskopik Ultrasonografi (EBUS) Sistemi, son on yılda, yerli ve yabancı binin üzerinde hastaya uygulandı.

Bu hastaların bir kısmını da Avrupa'dan gelen gurbetçi vatandaşlar oluştururken, bu tanı yöntemini uygulayan ekibin liderliğini yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Olcay Ayçiçek, "EBUS, akciğerlerinde lezyon bulunan pek çok kritik vakanın erken tanısını koyma ve tedavisine başlama konusunda hastalara büyük bir şans tanımaktadır." ifadelerini kullandı.

Ayçiçek ayrıca, "Bu hizmetimizle hastalarımıza, kapalı yöntemle tanı konulmakta ve bazı hastalıklarda cerrahi yönteme dahi gerek kalmadan hastalarımız tedavi edilmektedir." dedi.

Bu ve benzeri üst düzey tanı ve tedavi yöntemlerini rutin olarak uygulayan KTÜ Farabi Hastanesi ekipleri, Sağlık turizmi kapsamında da uluslararası birçok hastayı benzer yöntemlerle iyileştirmeye devam ediyor.

EBUS nedir?

Vücuttaki hava yollarının görüntülenmesi ve doku örneklemesinde kullanılan Bronkoskopi yönteminden farklı olarak EBUS, Bronkoskopi ile görülemeyen hava yolları içinde olmayıp bu yapılara komşu yer kaplayan kitle ya da büyümüş lenf bezlerinin Ultrasonografik yöntem ile görüntülenmesi ve bu bölgeden biyopsi alınmasını sağlayan kolay uygulanabilir bir yöntemdir. EBUS Bronkoskopi Cihazı ucuna entegre edilmiş Ultrasonografi Probu yoluyla oluşmaktadır. Biyopsi yapılmak istenen lenf bezi veya tümör kitlesinin ultrasonografik görüntüsü elde edildikten sonra Bronkoskopi Cihazı içinden geçirilen ve ucundan çıkarılan ince bir iğne ile biyopsi gerçekleştirilmektedir. Günümüzde başta Akciğer Kanseri ve türlerinin tanısı ve evrelemesi olmak üzere Sarkoidoz, Tüberküloz ve Lenfoma gibi lenf bezlerinde büyüme ile seyreden hastalıkların araştırılmasında etkin olarak kullanılmaktadır.