Yomra Belediyesi Haziran ayı Olağan Meclisi 2. toplantısında ilginç anlar yaşandı.  

Bir süredir tartışması yapılan  üzerinde akaryakıt istasyonu bulunan arazinin satışı ile ilgili madde mecliste eşit oy olunca geçti.

İYİ Partili Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, arazinin satış yetkisini iptal eden 2020'de alınan kararın tekrar  iptali mecliste oylandı. 

TÜLAY ADANUR AK PARTİLİLERİ ŞAŞIRTTI 

Oylama sırasında AK Partili meclis üyesi Tülay Adanur, "Evet" oyu kullanınca “hayır’ oyu verenlerle eşitlik sağlandı. Bu da kararın iptaline yol açtı.  

2020'de alınan satış yetkisinin iptal edildiği karar, böylelikle geçersiz sayıldı. 

AK Partili Tülay Adanur'un, "Evet" oyu vermesi kendi partisinden meclis üyelerinin şaşkınlığına neden oldu.

Mecliste çoğunluğu elinde bulunduran AK Partili meclis üyeleri kararın kabul edildiğini duyunca, "Kabul mü edildi başkanım" diye sorup arkaya döndüler. Tülay Adanur'a baktıklarında ‘evet’ oyu verdiğini anladılar. AK Partili Yomra Meclis Üyelerinin şok yaşamasına neden oldular.

SEZGİN MUMCU'NUN TALİMATI HAVADA KALDI

Bu arada meclise bir AK Partili meclis üyesinin katılmadığı görüldü.

Eşitliğinde böylece bundan dolayı geldiği anlaşıldı. AK Partili meclis üyesi Tülay Adanur AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu’nun talimatı nedeniyle Evet oyu verdiği öğrenildi.

Satış kararı alınsın diye AK Partili Meclis üyelerine İl Başkanı Sezgin Mumcu talimat vermişti. Bu talimata diğer meclis üyeleri uymadığı görüldü.

Öte yandan AK Partili bazı meclis üyelerinin ve İlçe Başkanı Avni Adanur’un istifa edeceği gelen kulis bilgileri arasında.

MECLİSTEKİ KONUŞMALAR ŞU ŞEKİLDE;

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Bayındır, “Biz bahse konu alanının, satışının iptalinden ziyade ki 2017 yılında da bu şeyler konuşulmuştu. 25 Milyon TL’nin altına düşmemek kaydıyla 1 yıllık süreyle beraber satış kararının uygun olacağın kanaatindeyim” diye konuştu.

Buna karşılık Belediye Başkanı Mustafa Bıyık da, “Gönül ister ki 25 milyona karar alalım ve bunu satalım. Burada satıştan gelecek para belediyenin kasasına girecektir. Bende 25 milyona satılması taraftarıyım. Eğer AK Parti grubunda ki arkadaşlarımız buranın 25 milyona satılmasını veya satın alınmasını sağlayacak müşterileri varsa ben kararı alırım.

Mahkemenin verdiği kararlar neticesinde bizim 2. ihale hazırlığı yaparken yaptığımız ekspertiz raporları var. Bağımsız ekspertiz kuruluşan yaptırdık. Burası için 16 milyon 290 bin TL bedel belirlendi. Bunda yol terkleri içinde olmak kaydıyla.
Biz bağımsız ekspertiz kuruluşan çok güvenmeyelim düşüncesiyle Trabzon Ticaret Sanayi Odasına da fiyat belirlemesi için başvuru yaptık.
2021 tarihinde TTSO’nun belirlediği fiyat var. Birinde 16 milyon 200 derken, öbüründe 16 milyon küsüre tekamül ediyor.
Burada 2 kurum aşağı yukarı rakam belirledi.
Biz burada belirlenen 16 milyondan çıkarız ki Danıştayın verdiği üst yapı kiracının mülküdür. Kendi yükünü belediye satışa çıkaramaz maddesi uyarınca biz satış kararı alırken üst yapısının satış kararını ihaleye koymayacağız. Sadece arsa satışını ihaleye koyacağımız için otomatik olarak müşterisi artabilecektir. 17 milyona koydukta 25 milyona çıktı.
Biz 25 milyon diye karar alırsak, ihaleye çıkarsak ve satamazsak 3 ay sonra 20 milyona satış hakkımız bulunmuyor. Yukarıda rakamın belirlenmesi, iki tane kurumun 16 milyon - 17 Milyon belirlediği bantta 25 Milyon dersek, bunun satış kararırının olmaması anlamına gelir” diye cevap verdi.

Bayındır Bıyık’a, “Benim teklifim o yönde. 25 milyon TL ve üzerinde satışa onay verebiliriz” diyerek 25 milyon TL’de satılması için diretti.

Bayındır, “Yomra’ya hizmet etmek için varız. İnsanlar bir şekilde bekliyor. Acaba Yomra Belediye Meclisinde kavga mı çıkacak?” dedi.

Başkan Bıyık, “Sonuçta şunu anlamak lazım. Herkes siyaset yapıyor. Biz burada karar verirken, “Ben evet veririm” başkası “Hayır” diyebilir. Şiddetli fikir ayrılıkları yaşanabilir. Bu kapıdan çıktıktan sonra kimseye düşmanlık beslemem. Kırıldığım noktalar olmuş mudur olmuştur. Belediye Meclisi ile daha uyumlu şekilde çalışmayı tercih ederim. Destek oldukları zaman oldu mu mutlaka oldu. Ama burada birlikte yapsak ve Yomra’nın yapılacak olan bir sürü sorunu var. Birlikte yapsak, bizde her fırsatta teşekkür edebilsek. Basında ki beyanlarıma bakıldığında Büyükşehir Belediyesine her seferinde beyanatım var” dedi.

Bayındır, “Onu kabul ediyoruz. Bize de teşekkür edin..” diye konuştu.

Bıyık, "Burası şu an icra takibinde. Faiziyle 9 milyon 260 bin TL'ye çıkmış. Adamın bizden olan talebi. Şimdi biz burayı eğer bu icra işleminin devam etmesi halinde, icra yoluyla satılması durumunda ki önümüzdeki hafta salı günü Kaşüstünde ki dairelerin satışı var. Biz orada çok insana duyuruyoruz ki ihaleye girilmesi noktasında. Girilse orada ki daireler değerli noktada tanesi 500 bin TL'den satılır. Ama icra derse ki 400 bin TL'den satıyoruz 100'er bin TL zarar ederiz. Konut olması nedeniyle KDV'leri yüzde 1 olarak geçiyor. Burası ticari alan olduğu için icra satışının yüzde 18'i KDV olarak devlete kalıyor. Yani burası icradan 16 milyona satılması halinde Yomra Belediyesinin kasasına girecek para 13 milyon TL'ye düşüyor. Yazıktır bu paraya. 3 milyon TL KDV ödeyeceğiz. Biz satarsak 1, icra satarsa 18 KDV ödüyor. AK Parti hükümettedir, bugün bulun 5 milyon TL hibe, 3 Milyonda ben vereyim... " diye konuştu.