Haberlobi/Haber Servisi

Trabzon Kent Konseyi Başkanı Hasan Kartal ve beraberinde Kent Konseyi Yöneticileri Kadem Çakıroğlu, Coşkun Dilber, Mustafa Gümrükçüoğlu, Haberlobi’yi ziyaret ettiler.

Ziyarette konuşan Başkan Karal, iki konu üzerinde durduklarını açıkladı. Birinci Maraş Caddesi’nin kapatılması, ikincisi ise turizm konusunda restorasyon çalışmalarının eksiklikleri.

Bu iki konuyu araştırdıklarını 5 binin üzerinde kişiyle görüştüklerini ve rapor halinde Valilik ve Büyükşehir Belediyesi gibi  ilgili kurumlara ilettiklerini, temas halinde olduklarını söyledi.

Başkan Karal, Trabzon Kent Konseyi’nin de geçmişe göre daha sözünün geçtiği daha etkin olacağını söyledi.

TURİZM ÖNE ÇIKMAYA BAŞLADI

Başkan Hasan Karal’ın öne çıkan açıklamaları şu şekilde;

Turizm şehridir, sağlık, spor şehridir diyoruz. Serimizin çok farklı özellikleri var. Ama son yıllarda turizm alanında çok daha öne çıkmaya başladı.

Önemli katma değerimiz turizm oldu.

Geçtiğimiz aylarda başlattığımız Trabzon Turizm Eylem Planı’nı ortaya koymaya çalıştık.

Bu eylem planı içerisinde Trabzon turizminin Swot analizini çıkardık. Yani Turizmimizin güçlü yönleri, zayıf yönleri, fırsatları ve tehditleri varsa bunlar nelerdir bilimsel olarak olarak çıkarıyoruz. Yaklaşık 5 bin kişiye ulaşmıştık.

Kimler bunlara cevap verdi? Trabzon’da turizmle uğraşan paydaşlar cevap verdi. Paydaşların cevap vermesi bizim açımızdan son derece önemli, çünkü paydaş diyorki; “Şu yönümüz güçlü turizmde” Örneğin bizim tarihi dokumuz güçlü, tarihi eserlerimiz çok güçlü.. Ama eleştiri olarak da şunu söylüyor arkasından, restorasyonlara bakıldığında dikkat etmediğimiz unsurlar var?

Siz o unsurları baktığınız zaman gerçekten dikkat edilmediğini görüyorsunuz.

Dolayısıyla bu gibi eleştirilerin tamamını aldık. İlgili kurumlara gönderdik. Görüşmelerini yaptık. Onlardan bu eksiklerimizi artıya dönüştürmek için nasıl bir eylem ortaya koyabileceğimizi raporlaştırdık.

Restorasyonlarda farklılıklar bile görülüyor. 6 aylık raporlar toplayacağız. Taşları bile farklı farklı kullanılmış.

Konularla alakalı hepsinin sözünü ilgili kurumlardan aldık.

MARAŞ CADDESİYLE İNSANLAR İLGİLENİYOR

Maraş caddesiyle alakalı 5 bin kişiye ulaştık. Biz Maraş Caddesiyle alakalı şunu sormadık, kapatılsın mı kapatılmasın mı?

Biz Maraş caddesiyle alakalı kapatılıyorsa, niçin kapatılmasını istediğini de sorduk, kapatılırsa ekonomik anlamda ne olur?

Kapatılsın oranı çok yüksek. İnsanlarda bu Maraşla alakalı ilgi duyuyor.

Maraş caddesi aslında 400 metrelik bir cadde..

Dünya standartlarında 400 metre civarında 2 durak arasında minimum mesafedir. 400’ün altında durak yoktur. Şurdan şurası.. Dolayısıyla kapatılması bir sıkıntı oluşturmuyor.

MARAŞ DÜNYA STANDARTLARINDA KAPATILMALIDIR

Dünya standartlarında bir caddeden günlük bin kişi geçiyorsa onu kapatmanız lazım.

Burada 4 bin kişi geçiyor. Yazları bu rakam 2 ve 3le çarpılıyor. Yazın 8 bini geçiyor. Bunları biz aldık bilgileri ilgili yerlere sunduk. Bizim görevimiz bu zaten.

Kapatılması çok değerli. Yalnız şunu da kabul edelim, yeri geldiği zaman ambulans geçecek, bir takım lojistik geçişi olacak. İtfaiye geçecek. Burada 3 metrelik bir taşıt izi bırakmamız lazım.

Acil durumlar için.. Ama çalışmayacak kapalı olacak ihtiyaç olursa çalışacak.

ŞEHRİ GÜNEYE TAŞIMALIYIZ

Yapılacak olan taşıt izine hafif raylı sistem de koyulması lazım. Bir daha yık yap yapılmamalıdır. Dursun yapalım sonra gerektiğinde açarız. Bu şehre hafif raylı sistem lazım olacak. Kabul etmeliyiz. Ayasofya ve ilerisine doğru devam etmek zorunda. Şehri rahatlatmamız lazım. Bu şehri güneye taşımalıyız.

BU EKİP BUNU BAŞARACAK

Yöneticilerden Kadem Çakıroğlu da, “Şehrin en eski esnaflarındanız. Bu şehrin neye ihtiyacı olduğunu bilenlerdeniz. Bu şehrin daha çabuk yol aldırabilecek argümanlar nelerdir. Bunları hepimiz biliyoruz. Siz nasıl bu işin mutfağından yetişmişseniz olaylara hakimiyetiniz varsa bizimde şehirle alakalı hakimiyetimiz üst seviyede.

Bizlerde şehrin esnafları şehrin önde gelen ünversitelerden hocalarımız, turizmci, sendikacı, alanlarında herkes bir yerlere gelmiş kendini ispatlamış, kişilerden oluşan bir kuruluşuz Trabzon Kent Konseyi olarak.

Bu ekibin şehrimiz için en güzelini yapmaya çalışacağına inanıyorum.

Doğru noktalara doğru şekilde tespit edip hedefe ulaşacağımıza inanıyorum. “ dedi.