2000'li yılların başında yeniden yapılan Türkiye’nin unutulmaz Başbakanlarından merhum Necmettin Erbakan’ın kaldığı ev aslına uygun yapılmadığı için Anıtlar Kurulu tarafından yıkım kararı alındı. Karar vakfa bildirildikten hemen sonra yıkım işlemleri bugün başladı.

Merhum Erbakan Anadolu Gençlik Derneği Milli Gençlik Vakfı Trabzon Şube Başkanı Ahmet Başaran Manav, Haberlobi’nin konuyla alakalı sorularını yanıtladı.

ANITLAR KURULU RUHSAT VERMEDİ 

Binanın ikinci derecede tarihi bir eser olduğun ifade eden Gençlik Vakfı Trabzon Şube Başkanı Ahmet Başaran Manav, “Tescilli bir bina. Daha önce hazırlanan proje yapımında aslına uygun olmadığı tespit edildi.  Antılar Kurulu buraya ruhsat vermedi!  Şu anda aslına uygun yapmak için anıtlar kuruluna başvurduk” dedi.

ASLINA UYGUN OLACAK

Restorasyon projesi hazırladıklarını ifade eden Başaran Manav, sözlerine şu şekilde devam etti; 
“Restorasyon projemiz onaylandı. Anıtlar Kurulu projemizi onayladıktan sonra Belediyeden yıkım kararı aldık.  Aslına uygun yapmak istiyoruz”

İSTEDİKLERİ ŞEKİLDE YAPMAK İÇİN YIKIYORUZ

“Yaklaşık 15 yıldır bu vaziyetteydi. Şimdi bu kararla yeniden restore edeceğiz. 
Binanın yapı malzemesi yığma taş ve tavanlar ahşap olacak şekilde yapılmasını isteyen Anıtlar Kurulu’nun  istedikleri şekilde yapacağız. Bu yüzden binayı yıkıyoruz.

PERTEV KONAĞI İDİ

Merhum Erbakan Hocamızın çocukluğunda ailesiyle kaldığı evdir burası… Erbakan hocamız  Trabzon Gazipaşa ilkokulunda okurken ailesiyle birlikte bu binada yaşadı.  Pertev Paşa konağı idi o dönemler.
Erbakan Hoca’nın kurduğu gençlik teşkilatı Milli Gençlik Vakfı’nın mülkiyetindedir. 

3,5 KAT OLACAK

Buranın yıkımı ve yapımı maliyeti tahminen  2,5 milyon lira civarında olacaktır. 720 m2 kapalı alanı var. 200 m2 üzerine kurulu bir yapı. 3,5 kat olacak şekilde restore edilecek. 

MÜZE VE SERGİ ALANI OLACAK 

Necmettin Erbakan Gençlik Merkezi olacak. Gençlik faaliyetleri yanı sıra içerisinde eğitim verilecek. Ayrıma müzesi ve sergi alanları da yer alacak. “

BİNA YENİDEN YAPILACAK

Saadet Partisi Trabzon İl Başkan Yardımcısı Sefa Ayın da şu bilgiyi verdi; 

"Binanın ilk tadilatı yapıldığında; cephe ölçüleri, çatı projesi, kuzey cephesindeki balkon projeye aykırıydı ve engelli erişimi bulunmuyordu. Bina betonarme olarak yapıldı ve aslına uygun değildi. Bu yanlışlıkların düzeltilmesi için binanın taşıyıcı sisteme kadar olan tüm imalatın sökülmesi gerekiyordu. Bu nedenle maliyet hesabı da yapılarak, binanın yıkılarak yeniden yapılmasının kararı alındı. Bina yeniden yapılarak taşıyıcı sistemi taş ve ahşaptan oluşacak, aslına ve projeye uygun olacak."