Bebeğin doğumu, KTÜ Farabi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü tarafından annenin COVID-19 pozitif olması ve genel durumunun kötüye gidiyor olması nedeniyle sezaryen ile gerçekleştirildi. Doğumunu takiben bebek, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde kuvözde; annesi ise COVID-19 Yoğun Bakım Ünitesi’nde yakın takibe alındı.

Bebek B., çok küçük olduğu için vücut ısısını koruma amaçlı özel olarak “polietilen plastik poşete” sarıldı. Bebeğin kendi solunumu yeterli olmadığı için mekanik ventilasyon makinasına bağlandı ve Yenidoğan Pnömonisi tanısı alarak tedavisine başlandı. Henüz 1-2 cc mama ile beslenmeye başlanan bebeğin vücudu, beslenmeyi maalesef kaldıramadı. 

Acilen Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı’nda konsulto edilen ve klinik bulguları, laboratuvar sonuçları ve radyolojik görüntülerinde “Nekrotizan Enterokolit” (NEK) düşünülen hasta, 13. gününde acil olarak ameliyata alındı. Ameliyat, Prof. Dr. Mustafa İMAMOĞLU ve Dr. Öğr. Üyesi Hatice Sonay Yalçın CÖMERT tarafından gerçekleştirildi.  Ameliyatı iyi geçen hastanın takiplerinde, bağırsaklarının çalışmaya başladığı tespit edildi ve hasta, ağızdan beslenmeye başlandı. Beslenmesinin giderek artırılması planlanan hastanın takibi, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde halen devam etmektedir.

Bebek B., erken doğan bebeklerde çok sık rastlanılan, bağırsaklarda görülen ve hemen tedavi edilmezse hayatı tehdit edebilen bir hastalığa yakalandı. NEK hastalığından dolayı bebeğin bağırsağının, ilk katmanı olan mukozasından başlayarak tüm katmanları etkilenebileceği tespit edildi. Bu hastalık, bağırsağın delinmesine ve sadece bağırsakların içinde bulunan bakterilerin karnın içine sızıp enfeksiyon oluşmasına neden olabilmektedir. Böyle bir enfeksiyon, çok hızlı bir şekilde ilerlemekte ve tıbbi bir acil durum olarak kabul edilmektedir. Hızlı müdahale edilmediği takdirde ise bebeklerin ölümüne neden olmaktadır. 

KTÜ Farabi Hastanesi Çocuk Cerrahisi ekibi, böyle nadir merkezde yapılabilen ve çok zor olan ameliyatlar ile yurt içi ve yurt dışından gelen hastalara şifa dağıtmaya devam etmektedir.