Haberlobi - Haber Servisi // Dünyanın en çok tanınan haftalık haber dergisi TIME, Ukrayna'nın Rusya'nın işgali sırasında kendini savunmak için kullandığı Türk yapımı Bayraktar TB2 insansız hava araçları ile ilgili haber yayınladı.
Time dergisinin yayınladığı haber dünya üzerinde oldukça ilgi gördü. İşte o haber: (Google çeviri tarafından çevirilmiştir, haberin kaynağı için tıklayınız)
"Pazar gecesi Twitter'da viral hale gelen bir videoda, bir Rus konvoyu gibi görünen büyük bir patlama, karadan havaya füze sistemine doğrudan isabet ediyor."
Байрактари в роботі. Наші оператори ювелірно криють колони ворожих військ. Знищено російський БУК в районі Малина Житомирської області.
— ВОЇНИ УКРАЇНИ🇺🇦 (@ArmedForcesUkr) February 27, 2022
Бійтеся, вороги! Не буде вам спокою на нашій землі!https://t.co/P5fCPeWTB8 pic.twitter.com/dH2UEUbKST
Ukrayna silahlı kuvvetlerinin hesabına gönderilen siyah beyaz görüntüler, son günlerde sosyal medyada ortaya çıkan ve Ukrayna drone saldırılarının Rus donanımı üzerindeki yıkıcı etkisini gösteren birkaç fotoğraftan biri. Bir Ukrayna drone tesisindeki bir ekranın cep telefonu kaydı gibi görünen videoda dronun yükü patladığında, tesisteki insanların alkış ve alkışlara boğulmadan önce huşu içinde nefes nefese kaldıkları duyulabilir.
Video, iki gün içinde Twitter'da 3 milyondan fazla izlendi. “Korkunuz, düşmanlar! Dünyamızda size barış olmayacak!” Ukrayna silahlı kuvvetleri videonun başlığına yazdı.
Bu videonun ve Twitter'da dolaşan diğerlerinin yıldızı, Ukrayna ordusunun son günlerde Rus kuvvetlerine karşı giderek daha fazla konuşlandırdığı bir tür Türk İHA'sı olan Bayraktar TB2'dir. Salı günü, Ukrayna ordusu Bayraktar insansız hava araçlarının bir tank ve iki karadan havaya füze sistemini bir gecede imha ettiğini söyledi. Twitter'da paylaşılan diğer videolarda, ordu tarafından en az 2021'den beri kullanılan Bayraktar insansız hava araçlarının, Rus yakıt konvoyu ve bir grup ikmal kamyonunu havaya uçurduğu görülüyor.
Dronlar küçük ve hafiftir (ABD ordusunun Reaper drone'undan yaklaşık yedi kat daha hafiftir), bir seferde 30 saate kadar gökyüzünde kalmalarını sağlayan 12 metrelik kanat açıklığına sahiptir. Her drone, onları üreten şirket olan Baykar Technologies'in tanıtım materyallerine göre dört lazer güdümlü füze taşıyabilir.
Bayraktar insansız hava araçlarının Ukrayna'daki etkisi
ABD ve Avrupalı askeri analistler, Ukrayna'nın insansız hava aracı kampanyasının Rus ilerlemesini yavaşlatmadaki erken başarılarına katkıda bulunduğunu ve Rus ordusunun beklenmedik zayıflıklarını ortaya çıkardığını söylüyor. Analistler, belki de daha önemlisi, videoların Ukrayna'nın bilgi savaşının giderek daha belirgin bir parçası haline geldiğini ve Rus işgalcilere düşmanlarından korkmaları için bir neden verdiğini ve yaklaşan bir askeri saldırının korkuları arasında Ukrayna'nın morali için hayati bir destek sağladığını ekliyor. Analistler, öyle olsa bile, dronların savaşın uzun vadeli gidişatını değiştirme ihtimalinin düşük olduğuna dikkat çekiyor.
Türk askeri ve havacılık analisti Arda Mevlütoğlu, "Ukrayna ordusu tarafından yayınlanan görüntüler, Rus hava savunma kapağındaki ciddi kusurları gösteriyor ve bu birçok gözlemci için sürpriz oldu" dedi. "Görüntüler ayrıca halkla ilişkiler ve psikolojik savaş için çok faydalı."
Güvenilir ve doğru askeri dronlar, bir zamanlar ABD ordusunun özel alanıydı. Ancak teknoloji son yıllarda daha yaygın hale geldi ve şimdi birçok 21. yüzyıl savaş alanının demirbaşlarından biri. Ve Türkiye şu anda önde gelen tedarikçidir. Son iki yılda Türk Bayraktar insansız hava araçları sadece Ukrayna'da değil, Etiyopya, Azerbaycan, Libya ve Suriye'de de ortaya çıktı. Geçen yıl Etiyopya'da, hükümet onları insansız hava araçlarıyla geri püskürtmeden önce bir isyancı güç başkent Addis Ababa'ya yaklaşıyordu. 2020'de Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ihtilafta, Türk insansız hava araçları, Azerilerin bir Rus müttefiki olan Ermenistan'a karşı kazandığı zaferde belirleyici oldu.
Havacılık endüstrisine odaklanan bir yayın olan Aviation Week'in Londra büro şefi Tony Osborne, “Son yıllarda Bayraktarlar gerçekten ünlü başarılara imza attı” diyor. “Artık hepsinin en ünlü drone olduğunu iddia ediyorum.”
Ukrayna silahlı kuvvetleri tarafından Pazar günü paylaşılan video, dronların önemli satış noktalarından birini ortaya koyuyor: düşman donanımına orantısız hasar verebilmeleri, diğer dronlardan çok daha ucuza ve düşük risk altında olmaları. Osborne, Bayraktar insansız uçaklarının her birinin tek haneli milyonlarca dolarlık bir maliyetle Ukrayna'ya satıldığını tahmin ediyor - ancak Pazar günü videoda imha edilen Rus karadan havaya füze sisteminin değeri 50 milyon dolara kadar çıkabilir.
"Bunlarla ilgili en önemli şey, ucuz olmaları ve ucuz olduklarında onları kaybetme konusunda o kadar da endişeli olmamanızdır" diyor. "Onları bir kavgaya atabilirsin ve dün gördüğümüz gibi dramatik bir vuruş yaparlarsa, aniden yıpratma savaşını kazanırsın."
Osborne, Ukrayna'nın operasyonel cephaneliğinde muhtemelen yaklaşık 20 Baykar uçağı olduğunu tahmin ediyor. Aralık ayında Bloomberg, yetkililere atıfta bulunarak Ukrayna'nın iki düzine daha sipariş verdiğini bildirdi. Baykar, yorum taleplerine yanıt vermedi.
Türkiye'nin drone gücü olarak büyüyen rolü
Londra merkezli Chatham House'da Türk ve Ortadoğu siyaseti uzmanı olan Galip Dalay'a göre, bir NATO üyesi olan Türkiye için Ukrayna'ya insansız hava aracı satışları askeri çıkarlarıyla uyumlu – yani Karadeniz bölgesindeki güç dengesini korumak. işler düşünce kuruluşu.
Bayraktar İHA'ları özel bir şirket olan Baykar Technologies tarafından üretilirken, İHA'lar yaygın olarak Türk dış politikasının bir kolu olarak görülüyor. Şirketin baş teknoloji sorumlusu Selçuk Bayraktar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı. Şirketin CEO'su ve Selçuk'un kardeşi Haluk Bayraktar, Mayıs 2021'de bir web semineri sırasında “ABD, Çin, İsrail gibi ülkeler Ukrayna'ya silahlı İHA satmayı reddetti” dedi. “Türkiye, Ukrayna'ya bu teknolojiyi satmayı kabul eden tek ülkeydi."
Türk dış politikası ayrıca, Rus ve Türk vekillerinin karşı karşıya geldiği tüm savaş alanları olan Suriye, Libya ve Azerbaycan'da Bayraktar insansız hava araçlarının varlığını canlandırdı. Dalay, “İHA'lar Türkiye'ye jeopolitik bir avantaj sağlıyor” diyor. “Libya veya Suriye gibi yerlerde konvansiyonel savaşa girmek bir şey, ancak insansız hava araçları kullanmak başka bir şey. Drone’lar Türkiye’nin işini kolaylaştırıyor.”
Etiyopya gibi diğer durumlarda, Türk drone satışları muhtemelen siyasi olanlardan çok ekonomik faktörler tarafından motive ediliyor. Mevlütoğlu'na göre Türkiye, ABD'nin aksine drone ihracatına hiçbir siyasi şart koymadı.
Bayraktar insansız hava araçlarının Rus konvoylarına ölüm ziyareti yaptığı videoları, moral vermek için Ukrayna ordusu tarafından neredeyse kesin olarak paylaşıldı. Ancak Kiev'e doğru ilerleyen büyük bir Rus aracı sütunu ile, drone saldırılarının videolarından kaynaklanan herhangi bir Ukrayna moralinin kısa ömürlü olması muhtemeldir. Baykar ise bunun meyvelerini ileride toplamaya kararlı görünüyor. Dalay, "Artık Türkiye'nin büyüyen bir savunma sanayisi olduğuna göre, eşyalarınızı savaşta test edilmiş olarak sergilemek istiyorsunuz" diyor. “Bu tür çatışma bölgeleri, Türk drone endüstrisi için önemli bir PR haline geldi.”