Son yıllarda büyük bir çıkış yakalayan TikTok, hiç kuşkusuz  dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından birisi halini aldı.1 buçuk milyara yakın kullanıcı sayısına sahip olan platform, zaman zaman eleştirilerin de odağı halini alıyor. Öyle ki tüm bu etkiler, tüm mağazalardan TikTok’u kaldırma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı.

FCC yetkilisinden Apple ve Google’a:” TikTok’u mağazanızdan silin”
Amerika’daki Federal İletişim Kurulu’dan (FCC), Apple ve Google’a önemli bir talep geldi. FCC yetkilisi Brendan Carr, bu şirketlere iki sayfalık bir açık mektupla açık çağrıda bulundu. Carr, App Store ve Google Play’den TikTok’u kaldırma işlemini şirketlerden istedi. FCC, bu mektuba dönüş için 8 Temmuza kadar süre tanıdı.

TikTok’u kaldırma talebinde bulunduğu mektupta bazı gerekçeler de bulunuyor. FCC’ye göre TikTok, gerçek anlamda bir video paylaşım uygulaması değil. Öyle ki mektupta platformun Çin hükümeti için “gelişmiş bir gözetim aracı” olduğu savunuluyor. Öte yandan uzun soluklu mektupta kaldırma isteği şu ifadelerle iletildi.

"TikTok’un, kapsamlı veri toplamasının Pekin’in bu hassas verilere görünüşte kontrolsüz erişimiyle birleşmesi nedeniyle kabul edilemez bir ulusal güvenlik riski oluşturduğu açıktır. Bu nedenle, uygulama mağazası politikalarınızın düz metnini TikTok’a uygulamanızı ve bu şartlara uymadığınız için uygulama mağazalarınızdan kaldırmanızı rica ediyorum."

ABD’deki TikTok kullanıcı verilerinin Çin’deki çalışanlar tarafından erişilemediği sanılsa da ortaya atılan bir gizlilik iddiası, geçtiğimiz haftalarda ortalığı karıştırmıştı. Öte yandan platformun ABD’deki verilere Eylül 2021’den Ocak 2022’ye kadar erişimi vardı. Görünen o ki bu talep, ABD ve Çin arasındaki öfkeyi tırmandırabilir.