TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, TFF Yönetim Kurulu üyelerinin de yer aldığı Riva Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri’nde gerçekleştirilen toplantıda, federasyon olarak medya ve kamuoyu ile proaktif ve çift yönlü bir iletişim süreci yürütmenin gereğine inandıklarını belirtirken, medya ile periyodik olarak bir araya gelerek gelişmeleri paylaşacaklarını ifade etti.

Mehmet Büyükekşi, medya ve kamuoyundan gelecek geri bildirimleri dikkate alarak özlenen futbol ikliminin, özlenen futbol kalitesinin ve değer yaratan futbol ekonomisinin tesis edilebileceğine inandığını kaydetti.

Hayata geçirilemeyen pek çok konuyu 6 ay gibi bir rekor bir sürede hayata geçirdik”

Göreve seçildikten sonra özlenen futbol iklimini tesis etmek için güven, adalet, şeffaflık, eşitlik prensiplerini olmazsa olmaz kabul edip, futbolun tüm paydaşları ile iletişim içerisinde Türk futbolunun sorunlarını çözmek için derhal harekete geçtiklerini söyledi. Büyükekşi, uzun süredir tartışılan ama bir türlü hayata geçirilemeyen pek çok konuyu 6 ay gibi bir rekor bir sürede hayata geçirdiklerini de sözlerine ekledi.

“Görevimizin ilk günlerinde harcama limitleri, yayın ihalesi ve yabancı sayısını çözüme kavuşturduk”

Göreve başladıkları ilk günlerde acil çözüm bekleyen ve askıda olan harcama limitleri, yayın ihalesi, yabancı sayısı konularını çözüme kavuşturduklarını belirten Mehmet Büyükekşi, “Yeni harcama limitlerini ilan ettik. Kulüp lisans ve finansal fair play talimatını değiştirdik. Uzun süre imzalanamayan yayın ihalesi anlaşmasını 150 milyon TL daha artırarak 2,2 milyar TL olarak imzaladık. Süper Lig ve 1. Lig Yayın Hakları için BeIN ile olan sözleşmemizi yeni bedelle 2 yıl uzattık. Yabancı sayısını çözüme kavuşturduk. Bu sezon Süper Lig’de 7+4 olarak planlanan yabancı sayısını kulüplerimizle istişare ederek 8+3 olarak devam etmesine karar verdik. Spor Toto 1. Lig’de ise bir önceki sezonda uygulanan A Takım Listesinde 8 yabancı futbolcu uygulamasına devam kararı aldık. Buna ilaveten belirli kriterlere göre Spor Toto Süper Lig’de 3, Spor Toto 1. Lig’de 2 yabancı uyruklu 21 yaş altı futbolcunun transferine izin verdik.” dedi.

“TFF 2. Lig ve 3. Lig Yayın Hakları anlaşması ile kulüplere kalıcı gelir sağladık”

Göreve geldikten sonra uygulamaya koydukları diğer değişikliklerden de bahseden Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, “TFF 2. ve 3. Ligler Yayın Haklarını 5 yıllığına ihale ettik. Bu anlaşma ile bu liglerde yer alan 92 kulübün kalıcı gelir elde etmesini sağladık. Diğer taraftan, TFF 2. ve 3. Liglerin gelirlerini deplasman yol ve konaklama yardımlarındaki artışla yükselttik. Kulüplere; transfer tescillerinde Sosyal Güvenlik Kurumu ve Vergi Dairelerinden vadesi geçmiş borcu olmadığına dair belge ibraz etme yükümlülüğünden 2022-2023 sezonunda muafiyet getirilerek, transferlerde önemli bir imkân sağlanmış oldu.” şeklinde konuştu.

“Deplasman seyirci yasağını kaldırdık”

Deplasman seyircisi yasağını kaldırdıklarını  ve misafir tribün seyirci kapasitesinin %30'a kadar çıkartılması konusunda karar aldıklarını kaydeden Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Temsilciler tarafından stadyumlarda bulunan kamera odaları ile Riva’da bulunan Maç Operasyon Odasının etkin kullanımıyla stadyumlara kaçak seyirci girişleri önlenmeye başladı. THY, Turkcell, McDonalds ve P&G ile olan Milli Takım sponsorluk anlaşmalarımız ilk 6 aylık dönem içinde yenilendi. Mercedes ve Trendyol’la prensipte anlaştık, en kısa zamanda onlarla da imzalayacağız. Süper Lig ve 1. Lig İsim Hakkı sponsorlukları için Spor-Toto ile anlaşma imzalandı ve kulüplerimiz için önemli bir gelir kaynağı oluşturuldu. Türkiye Liglerinin resmi top sponsoru 3 yıllığına yapılan anlaşma ile PUMA oldu.  Kadın Süper Ligi İsim Hakkı için, Turkcell ile olan anlaşmamız yenilendi ve Kadın Futbolunun marka değerini yükseltmek ve kadın futboluna özel kaynak yaratmak için önemli bir adım atıldı.”