Dünya genelinde yaşanan tedarik zinciri sorunu ve enerji fiyatlarının artışı yanında Türkiye'deki yaşanan kurlardaki hareketlilik, zamların daha da artırmasına neden oldu.

Somut nedenlerle yapılan fiyat artışının yanında durumdan faydalanmak isteyen bazı fırsatçılar ise kur artışını bahane ederek ya fahiş fiyatlar uyguluyor ya da mallarını depolarında saklayarak piyasaya ürün vermiyor.

KABUL EDİLDİ

Kamuoyunda tepkilere neden olan stokçuluğa karşı hazırlanan 8 maddelik Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Yasalaşan düzenleme, stokçulukla mücadele kapsamında uygulanan cezaların artırılmasını içeriyor.

CEZA ÜST SINIRI 2 MİLYON LİRAYA ÇIKIYOR

Piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunan üretici, tedarikçi ve perakende işletmelere verilen 50 bin ila 500 bin TL arasındaki cezanın alt ve üst sınırlarını yükseltecek bir değişiklik yapılacak.

Buna göre; stokçuluk yapanlara da verilen para cezasının alt sınırı 100 bin olurken üst sınırı ise 2 milyon TL'ye çıkarılacak.

MALA EL KOYMA MEVCUT YASADA VAR

Bu kapsamda marketlere satış sınırı konulmasına ilişkin bir düzenlemenin gündemde olmadığına, stok mallara el konulmasına ilişkin düzenlemenin ise mevcut yasada zaten yer aldığına dikkat çekildi.

YERLİ YATIRIMCI TEŞVİK EDİLECEK

Kanun teklifinde stokçularla ilgili tek maddelik bir düzenleme de yer alacak. Torba kanunda ayrıca enerji alanında yatırımcının önünü açacak, yerli yatırımcıyı teşvik edecek düzenlemeye yer verilecek.

Stokçulukla mücadele yasası TBMM de kabul edildi #2