Spotify, müzik tutkunlarının vazgeçilmez durağı olduğunun farkında. Kullanıcılarının kendisinden vazgeçemeyeceğini bildiğinden olsa gerek, Spotify bir abonelik sistemi daha getirdi. Bir süredir konuşulan Podcast abonelikleri nihayet tüm dünyada kullanıma sunuldu.

En çok da Podcast içerik üreticilerinin yararına olacak bu aboneliğin kullanıcılar tarafından nasıl karşılanacağı henüz bilinmiyor. Sistemin ücreti ne kadar ve kullanıma sunulduğu ülkeler hangileri? Sunacağı hizmet özellikleri neler? İşte ayrıntılar…

Kullanıma sunulmasından önce özellikleri zaten açıklanan aboneliğin bilinen özellikleri değişmedi. 15 Eylül‘de global olarak hizmet vermeyi planlayan Spotify, bunun için verdiği tarihi pek tutturamamış olsa da iki ayın sonunda amacına ulaştı ve ABD‘nin ardından 33 yeni ülkeye abonelik hizmetini sundu.

Global olarak kullanıma sunulan ülkeler ise ABD’nin yanında Avustralya, Yeni Zelanda, Hong Kong, Singapur, Belçika, Bulgaristan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Yunanistan, İrlanda, İtalya , Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre ve Birleşik Krallık olarak biliniyor.

Önümüzdeki hafta Kanada, Almanya, Avusturya ve Fransa için sunulmaya başlanacak hizmetin, Türkiye‘ye geleceği tarih ise henüz bilinmiyor. Ayrıca kullanıma sunulan özellik Anchor desteği de sunuyor.

Bu abonelik ABD’de ilk kez sunulduğunda içerik üreticileri için iki farklı ödeme seçeneğine sahipti. Sonrasında kullanıcıların daha esnek ücretlendirme talep etmesi ile birlikte, 0.40 dolardan başlayan ve 150 doları bulabilen 20 farklı ödeme paketi seçeneği eklendi.

Podcast dinlemeyi sevenler için bazı ayrıcalıklar sunan bu abonelik, Podcast üreticilerine de içeriklerine bazı seçenekler ekleme olanağı tanıyor. Aboneliğin sunacağı hizmetlerden biri, içerik üreticilerinin yalnızca abonelere özel olarak ayarladıkları Podcast’lere ulaşabilmek.

İçerik oluşturucular, abonelerin izni dahilinde onların bazı kişisel bilgilerine ulaşıp onlarla iletişime geçebilecek. Yine her ücretli abonelik hizmetinde olduğu gibi, kullanıcılar içeriklere reklama maruz kalmadan ulaşabilecekler.

Ayrıca içerik üreticiler, Premium abonelik aldıklarında kendilerine özel bir profil sayfası dizayn edebilecek ve bu ücretsiz olandan çok daha fazla ilgi çekici görünüyor. Ayrıca kendilerine abone olan kullanıcıların ödediği ücretin yüzde 70‘ini elde edecekler. İkinci yıl ise bu kesinti azalacak ve içerik sahipleri abonelik ücretinin yüzde 85‘ini alacaklar. Bu ücretin vergileri düşüldükten sonra ödeme yapılacak.