SpaceX, Salı günü Falcon 9 roketinin 100. inişini gerçekleştirdikten sonra kutladı. Bu dönüm noktasına Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) için bir ikmal görevi sırasında ulaşıldı. SpaceX’in ilk hızlandırıcı inişini gerçekleştirmesinin üzerinden ise altı yıl geçti.

SpaceX‘in roketi Florida‘daki Kennedy Uzay Merkezi‘nden fırladı. Cargo Dragon uzay aracını yörüngeye yerleştirdikten sonra Florida kıyılarının hemen dışında Atlantik Okyanusu’nda bekleyen Just Read the Instructions drone gemisine inişini gerçekleştirmek için alçaldı.

falcon-9-space-x

Elon Musk, 100. inişle alakalı tweet attı
SpaceX CEO’su Elon Musk bir süre sonra, yörünge görevleri için yeniden kullanılabilir ve güvenilir bir uzay taşımacılığı sisteminin birincil sağlayıcısı olarak şirketin itibarını sağlam bir şekilde pekiştiren bir başarının onaylandığını tweet’ledi. SpaceX‘in birtakım birinci aşama güçlendiricileri yıllar içinde birden fazla uçuş yapmış olsa da, Salı günkü görev için kullanılan ilk kez uçuyordu.

Falcon 9, yalnızca ISS‘e yapılan kargo görevleri için kullanılmıyor. Buna ek olarak istasyona gidip gelen astronot görevlerinin yanı sıra Starlink internet hizmeti ve özel yükleniciler için uydu fırlatmalarında da kullanılıyor.

Testin ilk yıllarında, yüksekliği 50 metreden fazla olan ince bir araca otonom olarak iniş yapmak oldukça zorlayıcıydı. Bugüne kadar bazı güçlendiriciler devrildi ve yere indikten kısa bir süre sonra patladı. Aşağıda yer alan video, SpaceX‘in üç yıllık testlerin ardından ilk başarılı inişinden yedi ay öncesini gösteriyor. Bu sırada Nisan 2015‘te belalı bir iniş gerçekleşmişti.

Her bir başarısızlık SpaceX mühendislerine, onu daha da geliştirmelerini sağlayan değerli veriler sağladı. Şirket henüz 100. inişinin bir videosunu paylaşmadı. Ancak aşağıda güçlendiricilerden birinin 2020’de karaya başarılı bir şekilde inişini gösteren video yer alıyor.