Yeniçağ yazarı Orhan Uğuroğlu, bugünkü yazısında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'Cumhuriyetin 100. Yılında 100 maddelik yeni anayasa teklifini' ele aldı.

"AKP İLE MHP'Yİ KARŞI KARŞIYA GETİRECEK"

"Bahçeli AKP'ye emrivaki yaptı" diyen Yeniçağ yazarı Orhan Uğuroğlu, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin Erdoğan'ı ve AKP'yi teslim almayı hedeflediğini ifade ederek, "Göreceksiniz AKP ile MHP'yi "Türklük, Atatürk Milliyetçiliği, laiklik" gibi kavramları üzerinden karşı karşıya getirecek. Bahçeli'nin bu kavramları basın toplantısında açıklaması da Erdoğan'ı ve AKP'yi teslim almayı hedeflediğini gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

İşte, Orhan Uğuroğlu'nun "Bahçeli AKP'ye emrivaki yaptı" başlıklı yazısı:

Yeni anayasa tartışmalarına ilişkin açıklama yapan Cumhur İttifakı'nın eş başkanı ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "100 maddelik anayasa önerimizin hazırlık aşaması tamamlanmıştır'' dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yeni anayasa çağrısı için "Memnuniyetle karşılıyoruz" diyen AKP Meclis Grup Başkanı Naci Bostancı şunları söyledi:
- "Sayın Bahçeli'nin Cumhuriyetin 100. Yılında 100 maddelik yeni anayasa teklifini memnuniyetle karşılıyoruz. Bizim de anayasa yazım sürecimiz bitmek üzere. Detaylarıyla birlikte inşallah bayramdan sonra uygun bir vakitte kamuoyu ile paylaşılacaktır.

- Anayasalar toplumsal uzlaşma metinleri olmak durumundadır. Biz öncelikle Cumhur İttifakı olarak kendi içimizde bir çalışma yapar ve nihayet diğer partilerle bir süreç yürütmek isteriz. Parlamentoda temsil edilen tüm partiler Anayasa konusunda yaklaşımlarının ne olduğunu birer taslak metinle ortaya koyarlarsa bu yerinde olur."

Önce şunu vurgulayayım.

MHP'nin 100 maddelik Anayasası "Tek Adam Rejiminin" daha da güçlendirilmesini sağlamak için hazırlanmış.

1982 Anayasası darbeci Kenan Evren'e göre yazılmış, onun yönetim biçimine göre kesilmiş biçilmiş, ona uygun elbise haline getirilmişti.

16 Nisan 2017 Anayasa değişikliği de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yönetim biçimine, isteğine göre "Tek Adam Rejimi" olarak tasarlandı. Kesildi biçildi ona uygun elbise haline getirilip giydirildi.

Peki, hangi yetki Erdoğan'a az geliyor?

Türk Silahlı Kuvvetlerinde hangi albayın general ya da amiral olacağına Tek Adam karar veriyor.

Bakanları, yardımcılarını, validen memura Tek Adam atıyor.

Anayasa Mahkemesi'nin ve Hâkimler Savcılar Kurulu'nun üyelerini Tek Adam atıyor.

Yasaları Tek Adam çıkarıyor, beğenmediği uluslararası sözleşmenin yasasını sadece bir "karar" ile Meclis'i yok sayıp iptal ediyor…

Peki, eksik ne? Neden yeni anayasa istiyorlar?

Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı yeni anayasa projesine Bahçeli bu yüzden öncü oldu.

Bahçeli'nin önerdiği bu ucube Tek Adam Rejimi, şimdi yine Bahçeli'nin hazırladığı 100 maddeden oluşan anayasa çerçevesinde AKP ile görüşmelerle oluşturulacak.

Bostancı'nın, "Cumhur İttifakı olarak kendi içimizde bir çalışma yapar ve nihayet diğer partilerle bir süreç yürütmek isteriz" mesajından çıkardığım sonuç şudur:
- MHP'nin teklifine evet ama birlikte yapacağımız çalışma esas olacaktır.

Bahçeli'nin açıklamasındaki şu cümleye dikkat çekeyim:

- "Hiçbir faaliyetin Türk millî menfaatlerinin, Türk varlığının, Devleti ve ülkesiyle bölünmezliği esasının, Türklüğün tarihî ve manevî değerlerinin, Atatürk milliyetçiliği, ilke ve inkılâpları ve medeniyetçiliğinin karşısında korunma göremeyeceği ve lâiklik ilkesinin gereği olarak kutsal din duygularının, Devlet işlerine ve politikaya kesinlikle karıştırılamayacağı;"

Erdoğan demişti ki;

- "Biz her türlü milliyetçiliği ayaklarının altına almış bir iktidarız…"

İşte bu bölüm göreceksiniz AKP ile MHP'yi "Türklük, Atatürk Milliyetçiliği, laiklik" gibi kavramları üzerinden karşı karşıya getirecek.

Bahçeli'nin bu kavramları basın toplantısında açıklaması da Erdoğan'ı ve AKP'yi teslim almayı hedeflediğini gösteriyor.

Bahçeli AKP'ye emrivaki yaptı…

Cumhurbaşkanlığı baş danışmanı Mehmet Uçum, gazeteci Murat Çelik'in yeni anayasa konusundaki, "Bugünkü siyasi ayrışma ve gergin ortama bakınca, uzlaşı mümkün mü sizce?" sorusuna şu yanıtı vermişti:

- "Türkiye'deki siyasi ve toplumsal aktörler, ulusun tüm bileşenleri bu imkânı değerlendirirse, ortak anayasal yaklaşım gelişebilir.

- Ama içerik konusunda, siyasi anlamda, 'Bu Meclis aritmetiğinde uzlaşma zor gözüküyor teşhisi' bugün için doğru."

Bahçeli, anayasanın değiştirilemez maddelerinin aynen korunduğunu söyledi.

48 milletvekili olan MHP'nin hazırladığı 100 maddelik yeni anayasa teklifinin Recep Tayyip Erdoğan ve AKP'den habersiz açıklaması bence çok önemli.
Bahçeli, Erdoğan ile uzlaşmadan neden böyle bir adım attı?

Önemli bir konu daha var.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının HDP iddianamesini eksik bulup geri gönderen Anayasa Mahkemesi için Bahçeli demişti ki;

- "Anayasa Mahkemesi'nin de kapanması artık ertelenemez bir hedef olmalıdır."

MHP'nin 100 maddelik yeni anayasa önerisinde Anayasa Mahkemesi kapatılıyor mu?