Haberlobi - Haber Servisi // Trabzonspor yöneticisi ve AŞHAN Yönetim Kurulu Başkanı Şemsetdin Hancı, A Para canlı yayınında hazır yemek sektörünün salgın döneminden nasıl etkilendiği ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'de hazır yemek sektöründe yaklaşık olarak 6 bin firmaya ulaşıldığını belirten Hancı, "Çalışan sayısı olarak tekstil sektörünün ardından Türkiye'nin ikinci büyük sektörüyüz. Türkiye genelinde yaklaşık 600 bin çalışan var. İşlem hacmi 10 milyar dolarlık rakamlara dayanıyor. Çalışan sayısı ve istihdam açısından Türkiye'nin ikinci lokomotif sektörüyüz. Pandemi döneminde alışkanlıklar ürünün sunumu ile ilgili konularda değişiklik yaşandı; ürün satışlarını etkilemedi. Okullar açıldı; genel olarak olumsuz bir durum yok. Büyüme devam ediyor. Bu sektör 2021 yılını yüzde 15 büyüme ile kapattı; 2022 yılını bu büyümenin üzerinde bir rakamla kapanacağını düşünüyoruz." dedi.

TENCEREYE GİREN HAMMADDENİN TAMAMINDA YÜZDE 50 ARTIŞ OLDU
"Ürün tedariğinde bir problem yok; ancak fiyatlarda istikrarsızlık var. Bununla ilgili artniyetli durumlarda oluştu. Bu konuda en büyük mağduriyeti biz yaşadık. Kısmi olarak bu süreci işveren firmalar ve tedarikçilerle beraber atlatmaya çalıştık. Fakat bu durumlar artniyetli durumları ortaya çıkarabiliyor. Burada bir bilinç oturursa sorun ortadan kalkar. Olumsuz durumları olumluya çevirirsek uzun vaade de sorunlar çözülür. Tencerenin içerisine giren tüm hammaddenin tamamında yüzde 50'nin üzerinde değişim oldu."

BÖYLE BİR ENFLASYONU KİMSE BEKLEMİYORDU
"2021 yılı içn konuşursak bir yıllık sözleşmeli olduğumuz hiçbir kimse böyle bir enflasyonu beklemiyordu. Ama biz bunu konuşarak tedarikçilerle birlikte kısmen iyileştirmeler yaptık. Bir kısmını biz üstlendik; bir kısmını da müşterilerimiz de üstlendi. Birçok firma elini taşını altına koydu; durumun sürdürebilir olması için bu gerekliydi. 2022 yılı için tek yıllık sözleşme yapamıyoruz. Fiyat eskulasyonunun artırım oranlarını 3 ay ile 6 ay arasında revize ettik. Hala daha revize etmeye devam ediyoruz."

2022 yılındaki büyümenin istihdam sayısına bir etkisi olur mu sorusuna Hancı, "Şuanda 600 bin küsür istihdam sayımız var. Yüzde 15 büyüme de 90 bin artış demek." dedi.

"2022 yılında '1 milyar 500 bin'lik rakam öngörüyoruz"
2021 yılını 700 milyon civarında bir rakamla kapamıştık. 2022 yılında 1 milyar 300 bin gibi bir rakam düşünüyorduk ancak bunu biz 1,5 milyar gibi bir rakama revize ettik. İnanıyoruz ki; çalışarak bu rakamı daha yukarıya doğru revize edeceğiz.