Tekrar merhaba geçen yazımda beslenmede nelere dikkat etmeniz gerektiğiyle ilgili temel maddeleri sizinle paylaşmıştım. Şimdide bunları biraz daha ayrıntılı hale getirelim diyorum.

ŞEKER:

Un ve şeker gibi hızlı emilen(glisemik endeksi yüksek) şekerlerden kaçınarak insülin direncini yenin.Bı nedenle ekmek,mısır,çavdar,makarna,pirinç , vb. gibi tahıllar ve bunlar ile yapılan yemekler ve hamur işlerini ya hiç yemeyin yada iyice azaltın.Az tüketmek şartı ile beyaz ekmek yerine  tam buğday ekmeği(köy ekmeği),kepek ekmeği,çavdar ekmeği,yulaf ekmeği ve pirinç yerine bulgur yenilebilir.

-Rafine şekerler(çay şekeri,früktoz ,vb.)örn:reçel,pasta,bisküviler,gfretler,baklava,revani,kadayıf,sütlü tatlılar,vb.kendi şekeriyle yapılan köy pekmezleri , az şekerli maraş usulü dondurmalar az miktarda yenebilir.
-Halis bal günde bir iki çay kaşığı tüketilebilir.
-Haftada bir iki kere orta boy,sütsüz ve kakao oranı yüksek siyah (bitter) ve kaliteli çikolata yenilebilir.
-Hiç bir şekilde tatlandırıcı(aspartam, sakarin , vb.) ve tatlandırıcı içeren yiyecek ve içecek tüketmeyin.

YAĞLAR

Sanılanın aksine yağı az, dolayısıyla şekeri fazla yiyecekler insanı daha çok acıktırır ve daha çok şişmanlatır.

-Margarin kimyasal bir ürün olup insan vücudunu yozlaştırır.Margarinlerin kolestrol içermemeleri bir üstünlük değil,zaaftır.Zaten bitkisel kaynaklı yağların hiçbiri kolestrol içermez.-Tohumlu sıvı yağlar.Sıcak presten çıkan bu yağların dokuları yıpratıcı(dejeneratif)özellikleride var.Kullanılmamalı yada çok az kullanılmalıdır.
-Zeytinyağı mükemmel bir yağdır.Halis sızma olanları tercih edilmelidir.Ama unutulmaması gereken bir detay bütün yemekleri zeytinyağıyla yapmak doğru değildir.
-Hayvani yağlar tereyağı mükemmeldir.Mümkünse özgür otlayan hayvanların yağı olmalıdır.Piyasada bolca sahte tere yağı vardır.Sahte tereyağı dışarıda bırakıldığında geç erir ve bıçakta fazla leke bırakır.

Balık yağı

-balık yağı omega -3 yağ asidi içerir.Kısaca hayat iksiri diyebiliriz.
-her yaştan her durumda kişi kullanmalıdır
-günlük (0,5-1gr arası) 1-2 kapsül kullanılmalıdır.
-ve herkesin merak ettiği bir şeyde hayır balık yağı kilo aldırmaz.

PROTEİNLER 

-pastorize ve hormojenize sütlerden mümkün olduğunca kaçının.Kutu sütü tüketmeyin.Bulursanız mandıra sütü için
-süt yerine klasik usulle yapılmış süt ürünleri(yoğurt,kefir,peynir) tüketin.Ekşimeyen yoğurdu,kaymak bağlamayan sütü tüketmeyin.Yoğurdunuzu evde kendiniz yapmaya çalışın.
-fermentasyon ürünleri (turşu,yoğurt, peynir,şarap,boza,sirke,kefir) bağırsak florasında bulunan ptobiyotikleri arttırırlar.

ETLER

-yağsız olmayacak,fazla pişirilmeyecek.
-Tercihen otlayan hayvan  ürünleri yenmelidir.Paketlenmiş ve katkı maddesi katılmış et ürünleri(salam ,sosis,sucuk) yenmememlidir.Klasik usulle yapılmış sucuk,kavurma,pastırma vb. Gibi et ürünleri serbestçe yenebilir.
-etin az yenmesi b12 vitamini,karnitin,koenzim Q10 ve bazı esansiyel amino asit eksikliklerine yol açabilir.Bu eksiklikler başka organlarınoz gibi kalbinize de zarar verebilir.
-Sakatatlar hayvani gıdaların en değerli bölümleridir.Yasaklanmaları doğru değildir.Fakat veteriner gözetiminde kesilmiş hayvanların sakatatı yenmelidir.

BEYAZ ET

-Tercihen köy tavuğu ve diğer özgür dolaşan kümes hayvanları yenilmelidir.Çiftlik tavuğu gün yüzü görmez;çeşitli hormonlarla hızlı büyütülür ve yediği yem doğal değildir;tadı kötüdür.Çiftlik tavuklarının avantajları ucuz olması ve çabuk pişmesidir.

BALIK

-ağır metal zehirlenmesi riskini azaltmak için küçük balıklar tercih edilmeli.
-balık çiftliği balıkları ilaçla ve suni yemlerle beslenmeleri,tartarlarının kötü olması ve çevreyi kirletmeleri bakımından sakıncalıdırlar.

YUMURTA

-en kaliteli protein kaynağıdır.Köy yumurtası tercih edilmeli(özgür dolaşan  tavuklar)
-günde 1-4 adet yenilebilir.

Tercih sırasına göre;

1 -çiğ (tavuğun altından almışsanız)
2-rafadan
3-lop
4-kızartma(mümkünse yenmemeli  ,yenilecekse zeytinyağında yada fındık yağında ya fa tereyağında yapılmalı ve önce akı pişirilmeli,sarısı ayrıca çiğ yenmeli)

-kabuğu sağlam,pis kokmuyor ve suya konduğunda yüzmüyorsa yumurta çok büyük bir olasılıkla bayat değildir.

Gördüğünüz üzere bu konu kaba taslak ele alınsa dahi çok uzun bir konu. O yüzden bir dahaki yazımda beslenmenin devamı olan sebze meyve,probiyotik,çay ,kahve ,meşrubat ve sudan bahsedeceğim.İlk yazımda da dediğim gibi hayatımızda en dikkat göstermemiz gereken şeylerin başında gelen beslenme önerilerini mutlaka dikkate alın derim.Sağlıklı uzun yaşamanın sırlarından biri.Sevgiyle ve sağlıkla kalın.