Sevgili okur bu köşede bize tanışma fırsatı veren herkese teşekkürlerimi bir borç bilirim.

Bu köşede sağlıklı yaşam, spor, hobiler ve sizi iyi hissettirip yaşam kalitenizi arttırabilecek şeylerden bahsedeceğiz. Birlikte el ele nasıl güzel alışkanlıklar kazanabilirizi düşüneceğiz. Bu yüzden ilk yazımda konumuzun hedeflerimiz olmasını istedim.

Hepimizin hayatta uzak ve yakın hedefleri vardır ve bunları belirlerken kendimiz için en iyisi olmasını en çok istediğimiz şeyleri düşünürüz. Mesela benim hedefim yaşadığım sürece gezecek, eğlenecek yeni şeyler keşfedebileceğim, sevdiklerime kaliteli zaman ayırabileceğim bir hayat bunun içinde tabiki güç ve enerjiye ihtiyacım var. Güç kelimesini açacak olursak bedensel anlamda, mental anlamda, parayı kazanmamı sağlayacak olan hem fizyolojik hem psikolojik sağlık.

Peki sizlerin hedefleri ne?

Eminim çoğunuzun hedeflerinize ulaşmak için güç ve enerjiye ihtiyaç duyacaksınız ve tabibi motivasyon. Peki bu dönemde çoğumuzun bunları hissedemediğinin farkındayım hem sosyolojik hem ekonomik hem ruhsal anlamda zor bir süreçten geçiyoruz.

Peki yinede neler yapılabilir?

Bize sağlık enerji verebilecek yaşamımızı zenginleştirecek şeyler nelerdir?

Öncelikle beslenmenin insan hayatına kattıkları ve eksilttikleri hakkında bir yığın bilimsel makale var Belki artık bir çoğunuz bunları biliyoruz ama öncelikle dedenimize aldığımız besinleri gözden geçirmeliyiz. Bir çok besinin bizi depresyona soktuğu gerçeğiyle yüzleşmeliyiz.

Örneğin fast food gıdaların depresyon riskini arttırdığını journal of public HealthKit nutrution dergisinde yayımlanan araştırma hamburger sosisli sandviç ve pizza gibi fast food gıdaları çok tüketenlerin ,arada sırada tüketenlere oranla yüzde 51 oranında daha fazla depresyon riski altında olduğunu ortaya çıkardı.

Yani bu demekki vücudumuza aldığımız bazı gıdalar hayat kalitemizden çalıyor. Ama üzülmeyin bunun tam tersi arttıran gıdalarda var. Ben bir beslenme uzmanı değilim üniversitede beslenme dersi almamın yanı sıra antrenörlük kurslarından ve bazı kitaplardan edindiğim küçük bilgileri sizinle paylaşacağım. Ama size tavsiyem bu konuda kendi araştırmanızı kendinizin yapması.

Mesela Prof Dr. Ahmet Aydın tarafından yazılan taş devri diyeti kitabını okumanızı şiddetle tavsiye ederim ve gücüm yettiğince size küçük bilgiler vermeye çalışacağım. O yüzden önümüzdeki haftalarda konumuz beslenme olacak. Kabaca dikkat etmemiz gereken şeylerin ne olduğundan bahsedeceğiz.

Sağlıkla kalın...