İlk olarak Hindistan'da görülen ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından "endişe verici" olarak tanımlanan Delta varyantının, yüksek bulaşıcılığı nedeniyle yakın zamanda dünya genelinde baskın tip haline gelmesinden endişe ediliyor.

Çoğu ülke 85 ülkeye yayılan 'Delta' varyantına karşı önlemler almaya başladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, virüsün oldukça bulaşıcı bir formu olan Delta varyantı üzerine yeni bir açıklama yaptı.

"AŞILANANLAR MASKE TAKMAYA DEVAM ETMELİ"
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, geçtiğimiz cuma günü, "Yeni varyantların yükselişi elimizin altındaki tüm araçları kullanmamızı daha da acil hale getiriyor." dedi.

DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, koronavirüs aşısı yaptırdıktan sonra da maske takılması gerektiğini vurgulayarak "Virüsün bulaşmasını azaltmak istiyoruz. Aşıların bulaşmayı önleyip, önlemeyeceğini henüz bilmiyoruz." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, ABD'de Los Angeles idaresinden yapılan açıklamada da Delta varyantına karşı bir önlem olarak herkesin içeride maske takmasının şiddetle tavsiye edildiği belirtildi.

"AŞILAR TAM KORUYAMAYABİLİR"
Tamamen aşılanmış kişiler büyük ölçüde korunuyor olsa da, araştırmalar aşıların Delta varyantına karşı tam koruma olmadığı yönününde

PFIZER KORUMAYA KARŞI DÜŞÜK
Pfizer aşısının Delta varyantına karşı etkinliğinin diğer varyantlara göre biraz daha düşük olduğunu gösteriyor.

BIONTECH YÜZDE 88 KORUYOR
Pfizer-BioNTech aşısının iki dozluk uygulamasının Delta varyantının neden olduğu semptomatik hastalığa karşı yüzde 88 ve hastaneye yatışa karşı yüzde 96 koruyucu olduğu belirtiliyor.

İSRAİL ÖRENEĞİ
Dünyadaki en yüksek aşılama oranlarından birine sahip olan İsrail, vakalardaki artışa yanıt olarak maske şartlarını kısmen yeniden uygulamaya koydu.