ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), nisan ve temmuzda 600 bin Covid-19 vakası üzerinde araştırma yaptı. Araştırmanın sonuçlarına göre; aşı olmayanların, olanlara kıyasla virüsü kapma riskinin ortalama 4.5, hastaneye yatma riskinin 10, ölüm riskininse 11 kat fazla olduğunu açıklandı.

18 YAŞ ÜZERİ 600 BİN KİŞİ İNCELENDİ

Dünya gazetesinin aktardığına göre, CDC Direktörü Rochelle Walensky, 18 yaş üzeri 600 bin vakanın incelendiği geniş çaplı araştırmanın, "aşının etkinliğine dair yeni kanıtlar ortaya koyduğunu" söyledi.

CDC'nin haftalık morbidite ve mortalite raporunda yayımlanan araştırmanın sonuçlarına göre, Covid-19 semptomları ile yapılan başvuruların sonucunda, aşısızların yüzde 18,9'una, aşılılarınsa yüzde 3,1'ine Covid-19 teşhisi koyuldu.

Aşıların Covid-19 nedeniyle hastaneye yatışlara etkisi yüzde 86 olarak hesaplanırken, aşının etkinliğinin 75 yaş ve üzeri hastalarda yüzde 76'ya düştüğü saptandı.

AŞILAR DELTA VARYANTINA KARŞI ETKİLİ

ABD'de onay alan aşılar arasında tüm yaş gruplarında Moderna aşısı hastalığa karşı yüzde 95 etkinlik oranıyla başı çekerken, onu yüzde 80 ile Biontech ve yüzde 60 ile Johnson and Johnson takip etti.

CDC, ABD'de Covid-19'un delta varyantının yaygın olduğu dönemde gerçekleşen araştırmanın, önceki incelemelerle benzer sonuçlar vermesinin, aşıların Delta varyantına karşı etkili olduğunu gösterdiğini belirtti.

CDC verilerine göre, ABD nüfusunun yüzde 54'ü en az iki doz aşısını tamamladı.