Rize'de bulunan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nde Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman'ın Haziran ayından görevinin sona erecek olmasının ardından gözler yeni atanacak rektöre çevrildi.
Rize merkezli 'olay53.com' adlı haber sitesi, üniversiteye yeni atanacak rektörün Rize dışından atanacağını ifade ederek 'Neden Rize dışından?' şeklinde tepki göstererek yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.
"Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi 107 Profesörden Rektör Çıkaramayacaksa Kapısına Kilit mi Vursun?" başlığıyla sert bir ifadeyle yazılan analiz haberde şu ifadeler kullanıldı:
"Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ)’de Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman’ın Haziran ayında görevinin sona erecek olması nedeniyle yeni rektörün RTEÜ’den mi yoksa dışarıdan mı olacağı merakla bekleniyor. Milletvekilliği, Belediye Başkanlığı ve Çaykur Rizespor Kulübü Başkanlık seçimleri söz konusu olduğunda Rize dışından Rize’ye yönetici gönderilmek istenmesi Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) rektörlük atamasında da kendini gösterecek gibi gözüküyor.
ÖĞRETİM ÜYELERİ YOK SAYILDI
27’si Tıp Fakültesinde olmak üzere bünyesinde aralarında Dünyanın en etkili bilim insanları ile üst düzey görevlerde de bulunan 107 profesör bulunan RTEÜ’den rektör ataması yapılması yerine üniversite bünyesindeki profesör kadrosundaki öğretim üyeleri yok sayılarak, üniversiteye; yukarıda adı geçen seçimlerde olduğu gibi Rize dışından Rizeli bir ismin rektör olarak atamasının yapılmasının gündemde olduğu öğrenildi. Bu isimler arasında ise İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülkerim Kar ve Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları listesinde alanındaki tek Türk olan Marmara Üniversitesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Yılmaz’ın da yer aldığı bilgisine ulaşıldı.
HAZİRAN AYI SONU BİTİYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) önerdiği adaylar arasından 13 Haziran 2018 tarihi itibariyle 2. kez RTEÜ’ye rektör atanan Prof. Dr. Hüseyin Karaman’ın 4 yıllık görev süresi Haziran ayı içerisinde sona erecek.
2021-2022 Türkiye sıralamasında 121 Devlet Üniversitesi arasında 48. sırada, Tıp Fakültesi olan 84 üniversite arasında 45., 2000 yılından sonra kurulan 108 üniversite arasında 13., 2021 yılında araştırma üniversiteleri kategorisinde Türkiye’de 203 üniversite arasında 62. ve URAP’ın Dünya’nın En İyi 3 bin üniversitesi sıralamasında 2 bin 124. Sırada ve Dünyanın En İyi Genç Üniversiteleri kategorisinde ilk 500 üniversitesi arasında yer alan RTEÜ, öğretim üyeleriyle elde ettiği başarıya -bu başarıda pay sahibi olan bir çok öğretim üyesinin de üst düzey yönetici olarak faklı görevlere atanmasına rağmen- kendi içinden rektör çıkaramayıp gölge düşürecek gibi gözüküyor.
DIŞARIDAN ATAMA
Oysaki 16 yıllık mazisinde birçok öğretim üyesinin farklı yerlerde üst düzey görevler üstlendiği RTEÜ’den son yıllarda Ordu Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ali Akdoğan, YÖK Denetleme Kurulu Üyeliğine Prof. Dr. Osman Karamustafa, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığına Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Vekilliğine Prof. Dr. Süleyman Mollaibrahimoğlu atanarak başarılı bir grafik çizen RTEÜ’de şimdi kendi içinden rektör atanması yerine dışarıdan bir atama yapılmasının planlandığı bilgisine ulaşıldı.
DİKKAT ÇEKEN İSİMLERİ SIRALADILAR
Oysaki RTEÜ’de mevcut Rektör Yardımcısı ve TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Programları Başkanlığı (BİDEP) Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Bilgin, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Adnan Yılmaz ve Prof. Dr. Ahmet İshak Demir başta olmak üzere yıllardır Üniversiteye bağlı Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Başhekimlik görevinde bulunan Prof. Dr. Hasan Türüt, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları listesinde yer alan Prof. Dr. Mete Avcı, kadrosu RTEÜ’de bulunan Eski Rektör Yardımcısı ve Diyanet İşleri Başkanlığı Gürcistan Ataşeliği görevinde bulunan Prof. Dr. Nebi Gümüş, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Eğitim ve Eğitim Bilimleri Dekanlar konseyinde konsey başkanı seçilen Prof. Dr. Mehmet Küçük, Atatürk Araştırma Merkezi Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zehra Aslan, Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulları Müdürleri Birliği Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Arslan Kalkavan, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Programları Başkanlığı (BİDEP) Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr.Göktuğ Dalgıç ve Prof. Dr. Cengiz Yanıklar, YÖK Meslek Yüksekokulları Koordinasyon Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fatih İslamoğlu ve Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlyas Karslı bulundukları görevler ve tecrübeleriyle rektörlük için dikkat çeken isimler olarak göze çarparken profesör kadrosunda yer alan diğer öğretim üyeleri de rektörlük görevini layıkıyla yerine getirebilecek isimlerden oluşuyor.
EĞİTİM SORGULANIR
Rize dışında görev yapan ve görevlerinde rüştünü ispatlayan hemşehrilerimiz İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülkerim Kar ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Yılmaz veya Rize dışından atanması düşünülen başka bir isim Rize için gurur kaynağı olsa da Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi 107 profesör arasından kendi içinden rektör çıkaramayacaksa 500’den fazla Uluslararası Öğrencisi ve 17 bin 500’i aşan toplam öğrencisiyle eğitimini sorgulaması ve kapısına kilit vurması mı gerekir?
DÜNYA LİDERİNİN İSMİNİ TAŞIMAYI HAK ETMİYOR
Olay53 adlı internet sitesi ayrıca Twitter üzerinden YÖK Başkanı Erol Özvar'ı eleştirerek şu ifadeleri kullandı:
"Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ın babaocağı Rize'de kendi adını taşıyan üniversitede görev alan 27'si tıpçı 107 profesöre güvenmeyip RTEÜ'ye üniversite dışından rektör atayamayacaksa bu üniversite dünya liderinin ismini taşımayı hak etmiyor demektir. O halde geç olmadan üniversitenin ismini değiştirmek gerekir. Zira, AK Parti iktidarı sonrasında ülkede kamuya ait yerlerde isim değişikliği furyası yaşanacağı ve Erdoğan’ın Üniversitesinin de isminin A. Mesut Yılmaz Üniversitesi olarak değiştirileceği düşünülürse, bünyesindeki 107 profesörden rektör çıkaramayan üniversitenin isminin de bugünden değiştirilmesi daha makbuldür”