Psikoterapi dendiğinde genelleme yapacak olursak aklımıza, uzunca bir koltuğa uzanılan, günümüzden başlayıp çocukluğumuza kadar inilen ve terapistin yönlendirmesi ile karşılıklı bir konuşma görüntüsü gelir. Peki gerçek anlamıyla psikoterapi nedir?

Psikoterapi bir profesyonel eşliğinde, yaşantı üzerine konuşmak istediğiniz duygular, düşünceler ve davranışlara yoğunlaşan, bireyde farkındalık yaratmayı amaçlayan, temeli iş birliği-güven ve iletişime dayalı bir terapi tekniğidir.  Psikoterapi yaşanan olumsuzluklar ve sorunlar üzerinde hayatınızın kontrolünü elinize almayı, problem çözme becerisi ve iç görü kazandırmayı, istenmeyen duygu, düşünce ve davranışlarınızı değiştirebilmeniz konusunda da gerekli motivasyonu sağlar.  Kısaca kendinize dair paylaşmak istediğiniz her şeyi güvenilir bir ortamda odak noktası siz olarak, güvenilir bir kişi ile paylaşma fırsatı verir.

PSİKOTERAPİ NE DEĞİLDİR?

İlk terapi seansı genellikle terapistinizin sizi tanıması ile geçen bir süredir. Yani ilk görüşme ve tek bir seans ile sorunlarınızın çözüme kavuşamayacağını bilmenizde fayda var. Eğer psikoterapistiniz size sürekli öğüt veriyorsa, kendi doğrularını size empoze etmeye çalışıyorsa, kısacası size akıl hocalığı yapıyorsa terapistinizi ve terapiyi gözden geçirmeniz gerekebilir. Psikoterapide asıl amaç sizi sürekli onaylamak, hak vermek ya da rahatlatmaya çalışmak değildir. Kendi özelliklerinizin farkına varmanıza yardımcı olur, istediğiniz değişimi bilgi ve deneyimini kullanarak mümkün kılar. Psikoterapinin amacı karşılıklı güven, iş birliği ile danışan odaklı yol almaktır. Psikoterapist sizi gideceğiniz yere direkt bırakmaz bu yolculukta siz eşlik eder. Bu yolculuk haftalarca, aylarca ve yıllarca sürebilir. Danışanın bu konudaki istikrarı ve terapisti ile arasındaki uyum çok önemlidir.

PSİKOTERAPİ NE ZAMAN GEREKLİDİR?

Davranışlarınız kendinize ya da başkalarına zarar vermeye başladıysa, yoğun ve sürekli bir mutsuzluk içindeyseniz, çaresiz ve umutsuzluk duyguları taşıyorsanız, kaygı ve korkularınız yaşamınızı olumsuz etkiliyorsa, eş sorunları, iletişim, boşanma, stres, fiziksel-cinsel travmalar, uyku sorunları, çabuk sinirlenme, pasif agresif gibi davranışlar, cinsel sorunlar, yeme bozuklukları, kişilik bozuklukları gibi konular ile iç içeyseniz bir uzman tarafından destek almanız gerekebilir.

Hepimiz hayatımızın farklı evrelerinde iyi ya da kötü hissetmiş olabiliriz. Duygu ve davranışlarımız değişikliğe uğramış, bazen işin içinden çıkamadığımız durumlarla yüzleşmişte olabiliriz. Bunları fark edip daha iyi hissetmek, yaşamımızı istediğimiz kişi ve istediğimiz şekilde devam ettirmek için psikolojik destek alabiliriz. Özetle kendine destek olmak isteyen, kendini tanımaya ve çözümlemeye çalışan herkes psikoterapiden faydalanabilir.