Haberlobi - Haber Servisi // Piyasalarda hareketlilik sürüyor. FED'in faiz kararı, Dolar ve Euro'daki yükselişin yanı sıra ÖTV indirimleri de gündeme geldi.

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin Bakırtaş, bu konulara Yeniçağ TV'de açıklık getirdi.

Buradan açıklamaların tamamını izleyebilirsiniz:

"HÜKÜMET GÜNÜ KURTARACAK PALYATİF ÇÖZÜMLER ÜRETİYOR"
Cumhurbaşkanı'na verilen ÖTV yetkisini değerlendiren Tahsin Bakırtaş, kararın ne anlama geldiğini şöyle açıkladı:

"Gördüğüm kadarı ile yeni bir düzenleme gelecek. Muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu, araçlara ÖTV indirimi ile ilgili bir açıklama yayınlamıştı. Bu açıklamanın ardından bu kararın açıklanması ise çok ilginç. Bu tebliğde düzenleme yapılacak; lüks araçlar için ÖTV artarken, ikinci sınıf araçlar için ÖTV indirimi söz konusu olabilir. Böylece piyasada bir canlılık yaratacaklar. Hükümet seçime giderken bir canlılık yaratmak istiyor. Bir yandan Merkez Bankası da sıkılaştırmaya gidiyor ve kredileri düşürmeye çalışıyor; bir yandan da muhalefetin açıklamaların ardından bu tarz kararlar alıyorlar. Bunlar gününü kurtaracak palyatif çözümlerdir. ÖTV kararını da bu çerçevede değerlendiriyorum. 'Bakın biz zenginlerin ÖTV'sini artırırken, halka indirim uyguluyoruz.' diyecekler."

"ÖTV İNDİRİMİ, DOLARI ETKİLEMEZ"
Dolar ile ÖTV indiriminin bir bağı olmadığını belirten Bakırtaş, "Dolara bu kararla neden darbe gelsin. Bizim ekonomist arkadaşlarımızı anlamış değilim. Türkiye'de doları arttıran başka etmenler var. Siz o etmenleri göz ardı edip, gündem olabilmek için garip garip başlıklar attığınız zaman ilginç bir durum ortaya çıkıyor.  İthalatın en önemli kısmı ham maddedir. İhracat yapmanız için ithalat yapmanız gerekmektedir. İçeride Renault ve Tofaş üretiliyor ancak talep Volkswagen'e Toyota'ya kayıyor. Bu çıkarımlar saçma sapan çıkarımlardır." dedi.

"DEVLET, KURUMDAN ALAMADIĞINI HARCAMALAR ÜZERİNDEN ALIYOR"
Türkiye'de otomobil fiyatlarında ÖTV'sinin yüksek olmasının nedenini açıklayan Bakırtaş, "ÖTV, devletin bütçe açığıdır. Dolaysız vergi alamıyorsanız, dolaylı vergilere yönelirsiniz. Son aylarda Türkiye bütçesi fazla veriyor. Bunun temel nedeni ithalden alınan gümrük vergisi, ÖTV ve KDV'dir. Siz bütçe açığınızı kapatmak için bütçe arttırıyorsunuz. Brent petrol 106 dolara kadar geldi ancak biz motorin ve benzini düşürüyoruz. Bu ÖTV'den kaynaklıdır. Kurumlar üzerinden alamadığınız vergiyi harcama üzerinden alıyorsunuz. Harcama üzerinden bu parayı aldığınızda adaletsizlik artıyor. Zenginde aynı vergiyi veriyor, fakir de aynı vergiyi veriyor. ÖTV'nin düşürülmesi iyi bir şey olacaktır. Orta sınıfın bütçesi rahatlayacaktır. Herkes araç alamıyor ancak 20 milyon araç var. ÖTV düştüğünde vatandaşlar ihtiyacını bugüne kaydırabilecek. ÖTV lüks araçlarda değil ancak orta sınıf araçlar da düşeceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.