İZ BIRAKMAYA GELİYORUM
Gümüşhane’ye AK Parti’den aday adayı olan Prof. Dr. Oktay Yıldız, önemli açıklamalar yaptı.
100. YIL ADAYIM
Bu yıl cumhuriyetimizin 100. Yılını kutladık. Biliyorsunuz bu kadim şehirGümüşhane sancağı iken 1924 yılının 20 nisanındaki vilayet kanunuyla il haline gelmiştir. Mart 2024 tarihinde yapılacak seçimden yaklaşık 20 gün sonra bu şehrin vilayet oluş Kanunu'nun 100. Yılını, yani vilayetliğimizin de 100. yılını kutlayacağız. Bugün sizler aracılığı ile Gümüşhanenin ve Cumhuriyetin ikinci 100 yılında, Sayın Cumhurbaşkanımız R Tayyip Erdoğan liderliğindeki Ak partiden Belediye başkanlığı makamına talip olduğumu bildirmek istiyorum.
KÖKLÜ ŞEHİRLER
KTÜ Eczacılık fakültesi öğretim üyesiyim ve 11 yıldır da KTÜ, Teknoloji Transfer Merkez müdürlüğü yapmaktayım. Haftanın 2 günü Gümüşhanede geçiren biri olarak şehrimden asla kopmadım.
Talip olduğum makam sadece Tekke sınırı ile Mescitli arasındaki bir şehri temsil makamı değildir. 1800 km’2 alanı ile 5 ilçesi ve merkezi ile bütün, kalkınması için tek vücut olması gereken bütün şehrin şehremini makamına talibim. Çünkü geçen yüzyıl göstermiştir ki bu şehir ilçeleri olan kökleri ve kanatları ile kaimdir ve ikinci yüzyılda ancak birliktelikle kalkınacaktır.
BEN BİR BİLİM İNSANIYIM
Kendimi bildiğimden beri bu şehrin dertleri ile dertlendim, her gittiğim yerde her yaptığım projede bu şehre ne yapabilirimle yaşadım, bununla büyüdüm.
Karadeniz teknik üniversitesinde öğr üyesi olarak çalışan, öğrenci yetiştirmek, bilimsel çalışmalar yapmak dışında ülke kalkınması için yüzlerce proje yapan bir bilim insanıyım. Öğrencilerim ve proje yaptığım iller, ilçeler sanayi kuruluşları beni çok iyi tanır. Yıldız hocanın hayalleri vardır, şehrine dair, ülkesine dair hayalleri. Bunları gerçekleştirmek için tüm enerjisini zamanını verir, amasız ve amansız verir.
ŞEHRİME KAZANDIRACAĞIM
Özellikle son on yılda ülke ekonomisi için onlarca ulusal ve uluslarası projeler yürüttüm. Çoğunluğu bölgemizde olmak üzere ulusal e uluslararsı fonlardan ülkemize kaynaklar kazandırdım. Ülkemizde farklı birçok il ve sektörde Üniversite sanayi projeleri yaptım. İlimizde pestil ve kömenin bir endüstri haline gelmesinde emeğim çoktur. Liderlik ettiğim projeler arasında altyapı ve ulaşım projeleri, tarım projeleri, enerji projeleri ve turizm projeleri bulunmaktadır. Bu projeler sayesinde bölgedeki altyapı ve ulaşım imkanlarının gelişmesine, tarımsal endüstrinin modernize edilmesine, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesine ve turizm potansiyeli katkı sağlamıştır. Enerjimi ve tecrübemi bu makamda şehrime kazandırmak istiyorum
ŞEHRİN SAHİPLERİ
AK partinin kuruluşundan bu güne kadar hep yerel kalkınmasız kalkınma olmayacağı mantığını bu şehirde işletmek istiyoruz. Bu şehir bizi biz yapan, adımızı sanımızı bilinir kılandır. Bu şehirdeki herkesin bir vefa borcu vardır ve herkes kendi nispetinde bu borcu ödeyecektir.
Şehirlerin ruhu vardır. Bu ruh sakinleri ile değil sahipleri ile oluşur. Bu şehrin merkezindeki 40 küsür bin ve genelinde yaşayan 160 küsür bin kişinin tamamı, buralı olsun olmasın şehrin sakini değil sahipleridir.
İZ BIRAKACAĞIM
Öğrenciler bir şehre önce misafir olarak gelir, sonra sakini sonra sahibi olur, giderken de şehrin elçisi, fahri hemşehrisi olurlar. Bu sebeple şehrin ruhunda iz bırakırlar. Biz iz bırakan her adımın kıymetini biliriz.
Çıktığımız yolun engellerle, diken ve taşlarla dolu olduğunu, geçmeye çalıştığımız harşitin coşkun olduğunun, tırmanmak istediğimiz kuşakkayanın dik olduğunun farkındayız. Ancak bu şehre gönül verenlere bu yolların gülistan olacağını da biliyoruz.
İyisi ile kötüsü ile bu şehrin 100 yılına reddi miras yapamayız. Geri bakmaya da gerek yok. Önümüze geleceğe, şehrin ufuklarına bakacağız. Bu şehri akran şehirlerinin önüne geçirmek için çalışacağız. Ama açık söyleyeyim, klasik bir belediyeceilikle bunun mümkün olmadığının farkındayız. Sadece Çöpleri toplayan, sokakları süpüren, su ve kanalizasyon işleri ile bir kalkınma mümkün görünmemektedir. BU şehir iki tünel arasında sıkışmış, nüfus göğe doğru yükselen binalara sıkışmıştır. Ve büyüme alanı artık had safhaya erişmiştir. BU alan içerisinde yeşil alanları, rekreasyon alanları oluşturmak artık mümkün olmayacaktır. Bu gün talip olduğum makamda 5 yıllık bir süreye sari hedeflerimle asla karşınıza çıkmadım.
Bu yola projelerimi ve hedeflerimi destekleyen onlarca bilim insanı dostuma sırtımı yaslayarak çıktım.
Bu şehrin gelecek 50 gelecek 100 yılını hedefliyorum. Açık söyleyeyim, bu şehrin 100 yıl sonrasını bugünden planlamazsak sınır şehirlerimiz kentleşirken biz iki tünel arasında kasaba olarak kalırız. Bu sebeple dersimize çalıştık. Şehrin Güney ve doğu aksında 4 farklı lokasyonda yeni şehir yerleşim alanları belirledik, dersimize çalıştık. Bu lokasyonlarda 100 bin nüfusu mukim kılacak doğa ile uyumlu, yeşillle içiçe, alçak katkı ve doğaya uygun bir kent mimarisine sahip, kent imgeleri ile donatılmış yeni şehir alanları. Bu alanlar ile mevcut bu şehri birbirine bağlayacak yollar…
Planlanan lokasyonlardan bir tanesinde sahil şeridinde yaşayan ve tünel sonrasında ghanede bir ev sahibi, yazlık sahibi olmak isteyenlere yerleşim yeri oluşturmak gayesindeyiz. Yine bu bölgede özellikle emeklei vatadaşlarımızın ve yazı köyde geçirip kış mevsiminde büyük şehirlere göçen insanların konforlu bir şeilde yaşayacağı alanları ihdas edeceğiz. Hasta yaşlı bakımı yeme içme gibi destek hizmetlerini aynı alanda sağlayacağız. Bu şekilde gerek ilçelerdeki, gerek köylerdeki gerekse daha doğumuzdaki göçlerin merkeze kanalize edilmesini sağlayacağız. Bu şehirler belki 50 yıl sonra dolacak ama bu süre içinde tüm altyapısı ve imarını hazır edeceğiz.
Bu günden bu nüfus için ikinci içme suyu barajını Çamlıköy vadisinde bu günden planlayacağız. Çünkü biliyorum ki önce nüfus ve istihdam.
Zigana tüneli sonrası Gümüşhane liman ayağı olan en cazip yatırım alanıdır. Şehir merkezi ve ilçelerinde Osbler ile şehri cazibe merkezi haline getireceğiz. Gümüşhane OSB’leri 6. Bölge teşviklerinden yararlanacak bir durumdadır ve bu son derece önemli.
Tarsn dağı tüneli ve Karadeniz’i Orta Anadolu ve Akdeniz’e bağlayacak olan kuşak yol takip edeceğimiz en temel yatırımlardan olacaktır. Bununla birlikte Köse havalimanını rantabl yapmanın yolunun bu bölgeye bir askeri birlik, mümkünse havacılık alanında bir birlik kazandırmak olduğunu düşünüyoruz. Bu kapsamda tüm planlamamızı yapacağız.
Tüm projelerimizde ki en önemli kaynak ihtiyacını insan kaynağı olarak görüyoruz ve bu aşamada Gümüşhaneli Mühendisler ve Mimarlar Platformumuzu bir fırsat olarak görüyoruz.
DÖNÜŞTÜRÜLMESİ GEREKEN BİR ŞEHİR
Dönüştürülmesi gereken bir şehir var önümüzde, kabuğunu kırması ve açılması gereken bir şehir var önümüzde. Bunları yapamazsak kasabaya dönmekten kurtulamayız. Bu şehri istişare kültürü ile gelecek yüzyıla taşımaya talip olduk.
Modern ve sosyo-kültürel açıdan yaşanabilir, kabuğunu kırmış, sınırlarını aşmış, ekonomisi güçlü bir Gümüşhane için Şehremini makamına talip oldum.
Gümüşhane Belediye Başkan
Aday Adayı
Prof. Dr. Oktay YILDIZ KİMDİR?
1981 yılında Gümüşhane'de doğdu. İnönü Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden birincilikle mezun oldu. Aynı alanda yüksek
lisans yaptı. Lisans sonrası Gümüşhane’de Gümüşsu A.Ş’de mühendis, üretim müdürü ve işletme müdürlüğü pozisyonlarında görev yaptı. Karadeniz Teknik Üniversitesinde Biyokimya kürsüsünde Doktorasını yaptı. Bu alanda genç yaşta profesör unvanını aldı.
Giresun Üniversitesinde başladığı mesleki hayatına Karadeniz Teknik Üniversitesi, Eczacılık Fakültesinde/Biyokimya bölümünde Prof. Dr. devam etmektedir. Mesleki yaşamı devam ederken Anadolu Üniversitesi, Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. Gümüşhane’de Özel sektöre yatırım danışmanlıkları yaptı. Pestil ve kömenin sektör haline gelmesinde ciddi katkılar sağladı. Gümüşhane’de ve ülke çapında yüzlerce yatırım, turizm, sosyal, sağlık alanında projeler yaptı ve ulusal / uluslararası fonlardan ülkeye ciddi kaynak kazandırdı. İlimize çok sayıda coğrafi işaretli ürün kazandırılmasında Ticaret ve Sanayi Odasına danışmanlıklar yaptı. Ülkemizde üç belediyeye danışmanlıklar yaptı ve ulusal/uluslararası (Avrupa Birliği projeleri, Dünya Bankası projeleri vb..) projeler ve fonların belediyelere kazandırılmasına katkı sağladı. 2012 yılı sonrasında, KTÜ'de üniversite sanayi işbirliklerini koordine eden ve dünyada nitelikli bilginin katma değere dönüşmesine öncülük eden Teknoloji Transfer Ofisi'nin kurulumunda yer aldı ve o tarihten beri yönetiminde bulundu. Bu süreçte, çoğunluğu KOBİ işletmeleri olmak üzere birçok firma için ar-ge, inovasyon, fikri sına-i mülkiyet hakları, projeler ve fonlar konularında destek sağladı. Halen bu merkezin müdürlüğünü sürdürmektedir. 180’den fazla bilimsel yayını, 8 patent/faydalı model başvurusu ile akademik camiada yer almaktadır. Birçok bakanlıkta kurul ve komisyonlarda yer almış, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Dairesi Başkanlığı, Stratejik Plan hazırlama komisyonunda görev almıştır. AB projelerinde hakemlikler yapmış, proje ekosisteminde yer almıştır. Şehrimizin önemli bir insan kaynağı havuzunu oluşturan Gümüşhaneli Mühendisler Platformunun kurucu üyesidir. İlimizin güzide sivil toplum kuruluşlarından olan Güsiad Trabzon üyesi ve Şiran Eğitim ve Kalkınma Vakfının kurucu üyesidir. Evli ve iki kız evlat babasıdır. İngilizce bilmektedir.