'Asrın felaketi' olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde olan ve 10 ili etkileyen depremlerin ardından İstanbul'da beklenen deprem de gündeme geldi.

tv100'de Candaş Tolga Işık'ın sunduğu ‘Az Önce Konuştum Deprem Özel’ programına konuk olan Prof. Dr. Celal Şengör ve Prof. Dr. Nuray Aydınoğlu, İstanbul Depremi ile ilgili soruları yanıtladı.

Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör, faya çok yakın olan İstanbul'daki yerleri sıraladı.
Şengör, “Kırmızı noktalar en büyük ivmelerin hissedileceği yerler. Yukarıya doğru etiler azalıyor. Büyükçekmece ve Küçükçekmece arası, Küçükçekmece-Haliç arası buralar sahile paralel giden yerler. Avcılar, Samatya, Yedikule… Karşı tarafa (Anadolu Yakası) geçtiğimiz zaman Fenerbahçe biraz daha ileriye gittiğimiz zaman Kartal-Tuzla ve Adalar… Bu bölgeler faya çok yakın” ifadelerini kullandı.

"İstanbul'da kaç şiddetinde deprem olacak?"
Prof. Dr. Celal Şengör: “2019’da olan depremden sonra bizim tahminimiz önce doğu kısmı gidecek ve 7,2 büyüklüğünde üretebiliyor. Hemen arkasından ötekinin gitmeyeceği garanti değil. Bir de 2019’daki bir tahmin veriyor bize. Bütün fayın, tek seferde gitmeyeceği de garanti değil. İstanbullulara bir tavsiye vereyim: 7,6 büyüklüğüne hazırlansınlar.”

"İstanbul’da 1999 sonrası yapılan binaların yüzde kaçı yıkılmaz?"
“Hepsi şartnameye uygun yapılsaydı, çok azı yıkılırdı ama maalesef projeleri iyi yapılmadı, kontrol edilmedi, projeleri hiç kontrol etmedi artı inşaatta şantiye şefi yok. 1999’dan bu yana kadar binalar doğru düzgün kontrol edilecekti. Yetkin mühendislik sistemi 1980’lerden beri gündemimizde. Liyakatli adam olmadan hiçbir iş yapamazsınız. Bu bir bütündür hepsini aynı kalitede insanların yapması lazım.”