T24 yazarı Emrah Akın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "İlk yapacağımız işlerden biri 1.6 otomobillerde vergileri bugünün yaklaşık dörtte biri oranına indirmek olacak" açıklamasını değerlendirdi. Akın, "Eğer öneri hayata geçirilebilirse şu an nihai fiyatı 531 bin TL olan bir otomobili 354 bin TL veya 320 bin TL’ye almak mümkün olabilir diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün evinin mutfağından yurttaşlara seslenerek ""Bizler iktidara gelinceye kadar araba alımını öteleyin" çağrısı yaptı.

Sosyal medya hesabından yayınladığı videoda Kılıçdaroğlu, "Şimdi açıkça çağrı yapıyorum. İlk yapacağımız işlerden biri 1.6 otomobillerde vergileri bugünün yaklaşık dörtte biri oranına indirmek olacak. Biliyorsunuz gençlerin ilk sıfır araba almaları için ÖTV yok demiştim. O baki. Hafif ticari araçlarda da vergileri indireceğiz. Özetle bugün ikinci el olarak satılan arabanın parasıyla sıfır araba alabileceksiniz" ifadelerini kullandı.

T24 yazarı Emrah Akın, Kılıçdaroğlu'nun "İlk yapacağımız işlerden biri 1.6 otomobillerde vergileri bugünün yaklaşık dörtte biri oranına indirmek olacak" açıklamasını değerlendirdi.

Akın, şunları söyledi:

"Motor silindir hacmi, 1.600 cm3’ten düşük otomobiller için yapılacağı vaadedilen vergi regülasyonu tüm ayrıntılarıyla elimizde henüz yok; ancak bu düzenlemenin iki şekilde yapılması planlanıyor olabilir:

  1. Bu otomobillerden alınan ÖTV tutarı dörtte bir oranında alınabilir; böylece -KDV’nin matrahına giren ÖTV de azalacağı için- KDV tutarı da azalacaktır.
  2. Bu otomobiller üzerinden alınan ÖTV ve KDV tutarı toplanır ve bunun dörtte biri alıcıdan tahsil edilir.

Bu iki yöntemden -işin vergi tekniğine girmeden- ikinci yöntemin etkisinin daha yüksek olacağını söyleyebiliriz. Ancak ikinci yöntem vergi hukukumuzda pek karşılaştığımız bir model değil ve teknik olarak uygulanması da son derece zor. Biz yine de ÖTV oranı 80 olan 1.600 cm3’ten düşük motor hacimli bir otomobil üzerinden hesaplama yapalım;

Eğer öneri hayata geçirilebilirse şu an nihai fiyatı 531 bin TL olan bir otomobili 354 bin TL veya 320 bin TL’ye almak mümkün olabilir diyebiliriz."

Yazının tamamı için tıklayınız