Rusya’nın Avrupa’yı işgali ile birlikte, dünyanın dört bir yanındaki Rus oligarkların mal varlıklarına el konmaya başladı. Banka hesapları dondurulan, kredi kartları çalışmayan oligarkların yatları ise bütün dünyanın gündeminde. Monako, Cannes ve Ege Denizi’nde yer alan limanlara Batı Avrupa’da el konuyor.

Bazı yatların sahipleri kağıt üzerinde oligarklar değil. Hal böyle olunca mülkün tespiti de uzun sürebiliyor. ABD Adalet Bakanı Yardımcısı Lisa Monaco, dün yaptığı açıklamada Rusların el konulan yatlarında enteresan bazı parçalara da rastladıklarını söyledi. Monaco, “Çok enteresan şeyler buluyoruz. Bir Faberge yumurtası veya Faberge yumurtası olduğu iddia edilen esere rastladık. İşler çok ama çok enteresan bir hale geliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Faberge yumurtasını herhangi bir kıymetli eşya ile karıştırmamak gerekiyor. Rus Çarı III. Alexander ile popülerleşen bu mücevher, 19. yüzyılın sonlarında sınırlı sayıda üretildi. Peter Carl Faberge isimli mücevher ustasının elinden çıkan bu yumurtalardan Rus kraliyet ailesi için 1885-1916 yılları arasında toplamda 50 tane üretildi.

III. Alexander’in oğlu, II. Nikolay bu yumurtalardan her yıl iki tanesini annesi ve eşine Paskalya zamanında armağan ediyordu.

YUMURTALAR BUGÜN NEREDE?

Rusya’da çarlık dönemi kapandıktan sonra bu yumurtaların akıbeti hakkında tam bir bilgi yok. Bugün Faberge yumurtalarının 10 tanesi Kremlin’de, 9 tanesi St. Petersburg’daki Faberge Müzesi’nde, 5 tanesi ABD Virginia’da, 3 tanesi ise Londra’da ve New York’ta sergileniyor. Katar’ın eski emiri Şeyh Temim Halife El Sani’nin de bir yumurtaya sahip olduğu biliniyor.

Sekiz yumurtanın akıbeti bilinmiyor. İki yumurtanın daha Batı Avrupa’da olduğu düşünülüyor. Bir tanesi 1949 yılında en son Londra’da diğeri ise 1934’te New York’ta bir mağazada görülmüş. Bu aşırı lüks mücevher Rus İmparatorluğu zamanında halka sadece bir kez, 1902 yılındaki St. Petersburg fuarında gösterildi. Faberge’nin Yumurtaları kitabının yazarı Toby Faber, “Bunlar ustalık eseri işler olabilir ancak Romanovların en sıkı destekçileri için bile kabul edilmesi zor aşırılıklardı” diyor.

Oligark gemisinden çıktığı düşünülen Faberge yumurtası ne? Çar annesine veriyordu... - Resim : 1

St. Petersburg'da sergilenen Petushok yumurtası. Fotoğraf: Shutterstock

Ekim Devrimi ile birlikte Rusya’da imparatorluk dönemi sona ererken II. Nikolay, eşi Alexandra ve beş çocukları infaz edildi. Naaşlarının yıllarca ülkenin dört bir yanında dolaştırıldığı düşünülüyor. İnfazlardan sonra Komünist Parti, Çar Nikolay’ın öldürüldüğünü halka açıkladı ancak ailesinin başka bir noktada bakıldığını söyledi. İlerleyen yıllarda Romanov Hanedanlığı’ndan veya aile ile akrabalığı olan insanlar öldürüldü. Bazı sahtekarlar aile üyesi olduklarını söyleyerek sonradan ortaya çıktı. 2007 yılında Çar’ın çocukları Alexei ve Maria’nın kemiklerine ulaşıldı.

Oligark gemisinden çıktığı düşünülen Faberge yumurtası ne? Çar annesine veriyordu... - Resim : 2

1894 yılında üretilen bir Faberge yumurtası. Fotoğraf: Shutterstock

ARMA VARSA SAHTE OLMA OLASILIĞI VAR

Faberge yumurtalarına dönelim… Yumurtalar dünyadaki en ünlü mücevherler arasına girince, sahtesini yapmak için de bir yarış başladı. Uzmanlara göre sahte Faberge yumurtalarının bir yerinde Rus İmparatorluğu’nun damgası görülmesi mümkün. Yumurtaların yapımında altın, elmas, zümrüt ve inci kullanılıyor.

1998 yılından 2009 yılına kadar mücevherlerin lisans hakkını elinde bulunduran Victor Mayer isimli kuyumculuk firması farklı Faberge yumurtaları üretti. Bu lisans hakkı şu an için Faberge Limited isimli şirketin elinde.

Yumurtalar popüler kültür ve edebiyata da ilham kaynağı oldu. Oceans Twelve ve Peaky Blinders gibi yapımlarda yumurtaların hikayesinden söz edilirken Danielle Steel’ın 1988 yılında kaleme aldığı romanında yumurtalardan bahsediliyordu.

Kaynaklar: History.com, The Guardian, PBS