NASA'nın, Bennu isimli göktaşına gönderdiği OSIRIS-REx isimli uzay aracı, 8 Eylül 2016 tarihinde uzaya fırlatılmış ve 2018 yılında göktaşının yakınına ulaşarak, cismi gözlemlemeye başlamıştı.

NASA ekipleri, 21 Ekim 2020 tarihinde OSIRIS-REx uzay aracını 4 saatlik bir çalışmanın ardından Bennu göktaşındaki belirlenen bölgeye başarılı bir şekilde indirmeyi ve numune toplamayı başarmıştı.

Dünya'ya dönen Osiris-Rex isimli uzay aracının getirdiği göktaşı örneklerinden yeni fotoğraflar paylaşıldı.

Güneş sistemimizin oluşumu hakkında bilgi sağlama potansiyeline de sahip örnekler, 17 gündür ABD’nin Texas eyaletindeki Jahnson Space Center’da inceleniyordu.

Bakan Uraloğlu duyurdu: TÜRKSAT 6A için geri sayım başladı Bakan Uraloğlu duyurdu: TÜRKSAT 6A için geri sayım başladı

6527a2c6795da605__w1200xh675

Toplanan örnekler, araştırmalara yardımcı olacak

NASA, iki haftalık süreçte taramalı elektron mikroskobu, kimyasal element analizi, X-ışını kırınımı ve kızılötesi ölçümler gibi yöntemler kullanarak örnekleri inceledi.

Uzaydan toplanan ve NASA tarafından Dünya'ya getirilen 4,5 milyar yıllık asteroit Bennu örneğine ilişkin ilk çalışmalar, yüksek karbon içeriği ve suyun kanıtlarını gösteriyor.

NASA Başkanı Bill Nelson, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

OSIRIS-REx örneği, şimdiye kadar Dünya'ya gönderilen en büyük karbon açısından zengin asteroit örneğidir ve bilim insanlarının kendi gezegenimizdeki yaşamın kökenlerini gelecek nesiller için araştırmasına yardımcı olacaktır.

NASA'da yaptığımız neredeyse her şey, kim olduğumuz ve nereden geldiğimizle ilgili soruları yanıtlamayı amaçlıyor. OSIRIS-REx gibi NASA misyonları, Dünya'yı tehdit edebilecek asteroitler hakkındaki anlayışımızı geliştirecek ve bize ötesinde ne olduğuna dair bir fikir verecektir.