Türkiye ekonomik sorunlarla boğuşurken milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren asgari ücret konusu gündemden düşmüyor.

Aralık ayında başlayacak pazarlıklar öncesi toplumda yapılacak artış için beklenti yüksek.

İşçi ve işveren topluluklarından yapılan açıklamalarda yapılacak zammın enflasyonun altında kalmaması yönünde çağrılar yapılıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de görüşmelerle ilişkin yaptığı açıklamada "Ben görüşmeleri ilk haftada bitirme kararındayım. Olur gibi görüyorum. İlk görüşmede değil de bir hafta içinde, haftanın başında ve sonunda görüşürüz." ifadelerini kullanmıştı.

Gazeteci Nagehan Alçı da konuyu köşesine taşıdı.

"YÜZDE 40 ZAM YAPILSIN"

Hükümete çağrı yapan Alçı, yüzde 40 oranında zam yapılmasını istedi.

Alçı yazısında, "Sayın Erdoğan lütfen aileleriyle beraber toplumun büyük çoğunluğunu oluşturan işçileri, memurları ve emeklileri 2022 senesine girerken mutlu edin. Yüzde 40 gibi hatırı sayılır bir zam müjdesi açıklayın.

"EN AZ 5 BİN TL OLMAK ZORUNDA"

Ayrıca milyonlarca özel sektör emekçisini ilgilendiren asgari ücreti de 5 bin TL olarak ilan edin lütfen…

Bir insanın bugünkü Türkiye ortamında hele ki büyük şehirlerde 5 bin TL’nin altında bir maaşla geçinmesi imkansız, bunu siz de biliyorsunuz.
Asgari ücret 5 bin TL olmak zorunda. İşverenler bu rakama uymak mecburiyetindeler." ifadelerini kullandı.

"DEVLET PARA BASMALI"

Asgari ücret için devletin kaynak bulamayacağı iddialarına inanmadığını söyleyen ve para basılması gerektiğini söyleyen Alçı, "Devlet işçilere ve memurlara zam yapmak için kaynak bulamaz, bu kararı alamaz diyenlere katılmıyorum. Burada bahsettiğimiz bulunması ya da yaratılması gereken kaynak döviz ya da altın değil.

TL yaratmak tamamen Türk devletinin kontrolünde bir olay. Darphanede para basmak diyoruz ama aslında bugünkü finansal sistemde basılan o kadar para da yok." ifadelerine yer verdi.

Nagehan Alçı, köşesinde değetlendirdiği konuyu Habertürk TV'de Kübra Par'ın sunduğu Açık ve Net programında da tekrarlayarak çağrısını yineledi.