Trabzon'un ünlü estetikçisi Muhammet Erkan, estetik cerrah konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Erkan şu ifadeleri kullandı:

Ülkemizde saç ekimi turizmi adı verebileceğimiz bir sektör oluştu. Dünyanın bir çok ülkesinden Türkiye’ye gelip saç ektiren binlerce insan var. Fiyatlarımız dünya ya kıyasla çok daha uygun, sonuçlarımız güzel, dünyaya güven telkin ediyoruz. Türk plastik cerrahları olarak saç ekiminde dünya da çok güzel yerlerdeyiz. Ülkemiz her geçen günde daha iyi bir konuma gelmektedir. Türkiye bu gün yurt dışından en çok hasta çeken ülkelerden birisidir. Sağlık turizmi katma değeri en yüksek turizmdir. Sağlık turizmi kapsamında ülkemize gelen hastaların büyük çoğunluğu estetik ameliyat yaptırmak için geliyor. Estetik ameliyatlara büyük bir talep var. Estetik ameliyatlar içerisinde özellikle erkeklerin en çok tercih ettikleri alan saç estetiğidir.

Muhammet Erkan: Vatandaşlar estetik konusunda dikkatli olsun

SAÇ EKİMİ ÇOK ÖNEMLİ BİR OPERASYONDUR
Saç ekimi bir ameliyattır, bir operasyondur. Hem de çok önemli bir operasyondur. Cerrahi bir işlemdir. Her şeyden önce saç ekimi bir doku nakli yöntemidir. Bir yerden bir dokuyu koparıyorsun ve başka bir yere naklediyorsun. Doku naklinin bütün kurallarına, yöntemlerine uymak zorundasınız. Yoksa naklettiğin doku yaşamaz. Bu bir ameliyattır. Ameliyatın bütün şartları yerine getirilmelidir. Steril bir ortamda ameliyathane şartlarında saç ekimi ameliyatı gerçekleştirilmelidir. Kanla bulaşan HepatitB, HepatitC, HIV gibi hastalıklar yönünden önlem alınmalıdır.

Saç ekimi ameliyatında bir çok anestezik madde kullanılmaktadır.Bu ilaçların maksimum dozları vardır. Bu ilaçların ciddi yan etkileri olabilmektedir.Saç ekimi operasyonları 7-8 saat süren ameliyatlardır. Bu süre hastalarda için ciddi stres kaynağıdır.Dolayısıyla kişilerde ölüm dahil bir çok ciddi komplikasyon gelişebilmektedir.

Muhammet Erkan: Vatandaşlar estetik konusunda dikkatli olsun 

Saç ekimi ameliyatı bir cerrah yönetiminde hemşire veya anestezi teknisyenlerinden oluşan asistanlar tarafından  yapılmalıdır. Saç ekimi ameliyatı kesinlikle basite alınacak, sağlıkçı olmayan kişiler tarafından yapılacak bir işlem değildir.

Saç ekimi operasyonu yapılacak hasta mutlaka bir plastik cerrahi uzmanının güvencesinde olmalıdır. Değerlendirme, planlamayı mutlaka cerrah tarafından yapmalıdır. Saç ekimini yapacak asistanlar hemşire veya anestezi teknisyeni olmalıdır.

HİÇ EĞİTİM ALMAYAN KİŞİLERİN AMELİYAT YAPTIĞINI GÖRÜNCE KAHROLUYORUM
İnsanlarımız kandırılıyor. Özellikle sağlık turizminde çok büyük yalanlar konuşuluyor. Uygunsuz ortamlarda ehliyetsiz kişiler tarafından ameliyatlar yapılıyor. Kişilere gereksiz ilaçlar veya  şampuanlar fahiş fiyatlara satılıyor. Sağlık turistleri binlerce dolar ödeyerek adeta bir çuval ilaç veya şampuanla  ülkesine dönüyor. Bunlar yanlıştır. Sağlıkçı bile olmayan kişiler yabancılara kendilerini doktor olarak hatta plastik cerrah olarak tanıtıyorlar.  Pasaj aralarında hatta evlerde saç ekimi yapıldığı  hastalarımız tarafından bize ifade ediyor. Hastanın tansiyonunu ölçmekten aciz insanların saç ekimi yaptığını görüyorum. Ev hanımlarının saç ekimi yaptığı bir ülke haline geldik. Steriliye uyulmuyor. Aletler musluk suyunda yıkanıp başka bir hastada kullanılıyor. Sonuçlar takip edilmiyor. Hastalara yalan konuşuluyor. Bin greft ekilen hastaya üç bin greft ektim diyen simsarların olduğunu duyuyorum. Üzülüyorum. 12 yıl tıp eğitimi aldım fakat  hiçbir eğitim almayan hatta sağlıkçı olmayan kişilerin ameliyat yaptığını görünce kahroluyorum. Bu nasıl olabilir? Ev hanımı ameliyat yapıyor benim ülkemde. Birde çıkıyor Youtube kanalında 15 yıllık saç ekimi uzmanıyım diye kasıla kasıla deneyimlerini anlatıyor.

Bu süreç bu şekilde devam ederse bu sektör bu ülkede biter. İletişim çağında yaşıyoruz. Herkes her şeyden anında haberdar olabiliyor.

VATANDAŞLAR DİKKATLİ OLSUN
Vatandaşlarımızın dikkatli olması gerekir. Saç gibi bir estetik değerini kime emanet ettikleri çok önemlidir.  Yetkililerin tedbir alması gerekiyor. Bu ülkede doktor denetleniyor ama doktorculuk oynayan şarlatanlar denetlenmiyor. Saç ekimi bu gün maalesef kontrol edilemez bir duruma gelmiştir. Her önüne gelen saç ekimi yaptığını söylemektedir. Merdiven altı olarak adlandırılan yerler türedi. Saç ekim uzmanıyım diyen şarlatanları her tarafta görmeniz mümkündür. Vatandaşlarımız bunlara itibar etmemelidirler. Devletimiz bir an önce gerekli önlemleri almalı denetimleri yapmalıdır.

Muhammet Erkan: Vatandaşlar estetik konusunda dikkatli olsun

Muhammet Erkan: Vatandaşlar estetik konusunda dikkatli olsun

Muhammet Erkan: Vatandaşlar estetik konusunda dikkatli olsun