Geçtiğimiz günlerde Van'da yaşanan olay vatandaşların merak konusu olmuştu. Van'da yaşayan İranlı eski bir asker 2'si İran ajanı olamk üzere toplamda 8 kişi tarafından kaçırılmak istendi.

MİT başarılı operasyonu ile kaçırılmadan kurtarılan İranlı Pilot Binbaşı Mehrdad Abdarbaşi'nin ifadesi ortaya çıktı. Suriye'de İran için pilotluk yapmak istemediğini ve bu nedenle baskı gördüğünü aktaran Abdarbaşi, "Kaçırılmamla muhaliflere mesaj verilecekti" ifadelerine yer verdi. İran istihbaratı için değerinin olmadığını söyleyen Abdarbaşi, "MİT İran istihbaratını deşifre etti" dedi.

Öte yandan dünya kamuoyu tarafından yakından takip edilen olayda, 'sır kadın' detayı da dikkatlerden kaçmadı. Abdarbaşi, "İran istihbaratı bir kadını kullandı" dedi. Abdarbaşi kendisine ilaç içirildiğini söyledi ve bu yöntemle kaçırılmak istendiğini aktardı.

Ayrıca, Abdarbaşi'nin eski eşine de İran istihbaratı tarafından baskı yapıldığı ortaya çıktı. Kerim Ulak'ın açıklamasına göre; eski eşe 10 bin dolar para teklifi yapıldı ve teklifi kadın kabul etmedi. Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Ulak, operasyon başarılı olsaydı İran, Türkiye'ye bir mesaj verecekti ancak Türkiye'nin bu oyunu bozduğunu ifade etti.

"Mehrdad Abdarbaşi İran Devrim muhafızları tarafından Kasım Süleymani döneminde Suriye'ye gönderilip, savaştırılmak istendi. Abdarbaşi bu görevi kabul etmedi, sivilleri vurmak istemediğini söyledi. Bu nedenle baskı altına alındı. Baskıya maruz kalınca Van'a geldi ve Van'da bulunduğu sırada İranlı ajanlar tarafından kaçırılmak istendi.

Akıllara şunu getirdi. 22 Aralık 2020 tarihinde rejim muhalifini İstanbul'da ilaçla uyutup Van'a getirmişlerdi. Kimler getirmişti. İran istihbaratına çalışan uyuşturcu kaçakçısı Zindaşti ile onla irtibatlı 11 kişi.

Abdarbaşi "İran istihbaratı Türkiye'deki bir kadın üzerinden bana yaklaştı. Amaçları beni bu kadının evinde bayıltıp İran'a kaçırmaktı. Bunun üzerine ben MİTe bilgi verdim ve telefonlar dinlenmeye alındı." dedi. Bu kadının İran istihbaratından bir kişi ile temas kurduğunu ve ilaç aldığını tespit ediyor MİT. MİT operasyonla Abderbaşi'yi kurtardı. İran Türkiye'ye, Türkiye'deki İranlı muhaliflere mesaj vermek istedi ancak bu mesaj elinde patladı."