Meteor yağmuru 13-14 Ağustos tarihlerinde görülecek. Bu tarihlerde maksimum seviyeye ulaşacak olan meteor yağmuru ile birlikte göktaşının saatte 60'a yükseleceği öğrenildi. 24 Temmuz'da başlayan perseid meteor yağmuru 24 Ağustos'a kadar devam edecek.

İZMİR'DEKİ OLAY METEOR YAĞMURUNUN BİR PARÇASI

İzmir'de gece gerçekleşen olayın perseid meteor yağmurundan bir parça olduğunu aktaran Ege Üniversitesi Gözlemevi Müdürü Doç. Dr. Hasan Ali Dal, "24 Temmuz'da başlayan perseid meteor yağmuru 24 Ağustos'a kadar devam edecek. Önümüzdeki günlerde bu sayı artacak." dedi.

İzmir'den görülen gök taşının yeryüzüne inmediğini vurgulayan Dal, gökyüzünde parçalandığını dile getirdi. Meteor yağmurunun 13-14 Ağustos'ta maksimum seviyeye ulaşacağının altını çizen Dal, "Bu meteor yağmurunun başlangıcında ve bitişinde saatte 5-10 tane göktaşını görebileceğiz. Ancak 13-14 Ağustos'ta saatte 60'a yükselecek. Tam bir görsel şölen olacak. Saat 22.00'den sonra gökyüzüne bakmak gerekiyor." diye konuştu.

NEDEN PERSEİD DENİR?

Astronomların en görülmeye değer meteor yağmurlarından birisinin Perseidler olduğunu söylediği bilinmektedir. Görüntüsü her yıl değişen bu meteor yağmuru, Perse Göktaşı Yağmuru ismiyle de anılmaktadır. Perseid meteor yağmurları, 1992 yılında Dünya'nın yakınından geçen Swift-Tuttle isimli kuyruklu yıldızdan arta kalan kalıntılardan oluşmaktadır. Bu taşların atmosferde iz bırakarak kül olması halk arasında yıldız kayması olarak anılır.

Dünya'nın Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının arkasında bıraktığı malzemenin oluşturduğu buluta giriyor olması nedeniyle yıllık olarak gözlemlenebilen bir meteor yağmuru tipidir. Perseus Takımyıldızı bölgesinden gözlemlendiği için Perseid ismiyle anılmaktadır.

METEOR YAĞMURU NEDİR?

Evrende yer alan milyonlarca gökcisminin sürekli hareket ediyor olmasına bağlı olarak zamanla koparak ayrılmalar gerçekleşmektedir. Bu olay, meteor yağmurunun ana nedenidir. Termosfer tabakasında gerçekleşen bu olay, gökcisimlerinin hava ile sürtüşmesi sonucunda yaşanmaktadır. Sürtüşme ile bir ışık oluşmakta ve bunun uzayda bıraktığı iz meteor yağmuru olarak anılmaktadır.

Uzayın en çok merak edilen olaylarından birisi olan meteor yağmurları ile ilgili sırlar hala keşfedilmektedir. Gözlemcilerin ve bilim insanlarının en çok merak ettiği konu olması nedeniyle yaşanacağı dönemler belirlenmektedir. Nereden ve nasıl görülebilecekleri de sürekli olarak paylaşılmaktadır.

Meteor yağmurunu tetikleyen bazı olaylar vardır. Bunların en temeli ise kuyruklu yıldızların Dünya'nın yörüngesinde yarattığı hareketliliktir. Kuyruklu yıldızlar bazen Dünya'nın yörüngesine girerken, Güneş'in yörüngesine de girmektedir. Bu zamanlarda meydana gelen meteor yağmuru devam ettiği sürece şiddetlenerek artış göstermektedir.