Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, enflasyona karşı çalışanların korunacağını vurgulayarak şunları kaydetti: “Bizim önümüzde temmuz ayında biliyorsunuz sadece enflasyon farkı değil, emekçilerin karşılaştıkları bu enflasyon tahribatına karşı daha geniş korunmasını sağlayacak düzenlemeleri yaptığımızı, hazırlığını yaptığımızı belirtmek isterim. Sadece kamu çalışanlarının, memurların, işçilerin değil aynı zamanda emeklilerimizle ilgili hazırlıklarımız var.”

3600 EK GÖSTERGE MESELESİ

Öğretmen, hemşire, polis, din görevlisi, sağlık ve teknik hizmetler dahil milyonlarca memur ve memur emeklisinin maaşında 1.300 lirayı ve ikramiyesinde 50 bin lirayı aşan artışlar sağlayacak 3600 ek gösterge için ilk toplantı 16 Şubat’ta, ikincisi de 16 Mart’ta yapılmıştı.

Bakan Bilgin, “3600 ek gösterge meselesini çözümünü bu ayın sonu itibarıyla tamamlamış olacağız. Bitti zaten, son düzenlemeleri yapacağız” diye konuştu. Geçtiğimiz günlerde öğretmenlerle ilgili olan 3600 ek gösterge düzenlemesi Ocak 2023’te yürürlüğe girecek şekilde yasalaşmıştı. Hemşirler ve diğer kamu çalışanlarıyla ilgili 3600 ek gösterger düzenlemesinin de temmuza kadar yapılması bekleniyor.

‘HEPSİ DOSYA DOSYA ÖNÜMÜZDE’

Hükümetin ajandasındaki diğer bir konu ise kamudaki sözleşmeli personel. Bütün sözleşmeli personelin geçirilmesi için yasal düzenleme yapılacak. Gündemdeki diğer önemli madde ise emeklilikte yaşa takılanlar (EYT’li) ile ilgili.

Vedat Bilgin, “Sözleşmeli personel meselesi EYT meselesi var. Bunların hepsi dosya dosya hepsi önümüzde. Adım adım dosyaları açıyoruz, çözüme ulaştığımız anda da kamuoyuyla paylaşıyoruz. Emekçilerimizi, çalışanlarımız endişe etmesinler. Bizim görevimiz onları enflasyon karşısında korumak” dedi.

EK ZAMLAR GÜNDEME GELECEK

Mayıs ve Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından 2022 Temmuz zammı netleşecek. Memur enflasyon farkı ve emekli maaşları için zam oranı direkt olarak 6 aylık enflasyon oranı ile belli olacakken, geçtiğimiz dönem Meclis'ten geçen sosyal refah düzenlemesi altında ek zamlar gündeme gelecek.

İşte son dakika gelişmeleriyle beraber milyonların en çok merak ettiği gerçekleşen 4 aylık ve beklenen 6 aylık enflasyon rakamlarına göre soruların cevapları:

Emekli ve memur Temmuz zammı
4 aylık ve 6 aylık rakamlarla memur enflasyon farkı
Meslek meslek memur maaşları
En düşük emekli ve memur maaşları
Ek zam gelecek mi?

EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI YILDA 2 KEZ BELİRLENİYOR

Türkiye milyonlar SSK, Bağ-Kur, memur emeklisi ve memur maaşları 6 aylık dilimler halinde yılda 2 kez zam alıyor. Enflasyon endeksli yapılan emekli ve memur zammı sayesinde, hiç kimseye enflasyonun altında maaş zammı verilmiyor.

6 AYLIK ENFLASYON RAKAMLARI EMEKLİ VE MEMUR MAAŞLARI İÇİN DİREKT BELİRLEYİCİ ETMEN

SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları her yıl direkt 6 aylık enflasyon kadar iki kez artış yaşarken, memur ve memur emeklileri de yine yılda iki kez enflasyon farkı toplu sözleşme zammı alıyor. 

NİSAN ENFLASYON ORANI İLE TEMMUZ İÇİN İPUÇLARI GÜÇLENDİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan 2022 enflasyon rakamlarını duyurdu. Nisan ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte emekli ve memur Temmuz zammı için ipuçları güçlendi.