KTÜ Stratejik Araştırma Merkezi (SAM) tarafından düzenlenen, TÜRK DEGS Başkanı Emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat YAYCI'nın konuşmacı olarak teşrif ettiği "Mavi Vatan: Ateş Üçgeninde Türkiye" konulu konferans, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI’nın katılımıyla İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde gerçekleştirildi.

c29f88f3-c435-456f-8c8a-42ddecdfc8c1

Rektör Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI’nın selamlama ve açılış konuşmasıyla başlayan ve hitabında "Mavi Vatan kavramını, doktrin haline getiren çok değerli hocamız Emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat YAYCI bugün, burada, bizlerle birlikte... Mavi Vatan dediğimizde biz, yalnızca uluslararası hukuktan doğan haklarımızı istiyoruz. Amacımız, vatanımızın sınırlarını korumaktır." sözlerine yer verdiği etkinlik, Emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat YAYCI'nın; jeostratejik, jeopolitik ve enerji açısından değerlendirmelerde bulunduğu ve akademik farkındalık yaratmayı amaçladığı "Mavi Vatan Doktrini" hakkında detaylı sunumu ile devam etti.

Emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat YAYCI konuşmasında, Türkiye’nin uluslararası hukuk çerçevesinde, meşru deniz yetki alanlarındaki haklarını ifade eden Mavi Vatan Doktrini’nin ülkemizin Karadeniz, Akdeniz ve Ege'de ilan ettiği deniz yetki alanlarını kapsadığını; Mavi Vatan’ın bir parçası olan Karadeniz’in, jeopolitik ve jeostratejik özelliği itibarıyla tarihsel süreçte Türkiye ve diğer bölge ülkeleri için olduğu kadar Uzak Asya’dan Amerika’ya kadar dünyadaki hemen bütün büyük güçlerin kontrol etmek istediği bir bölge haline geldiğini; Türkiye’nin izlediği barışçı politikanın, Karadeniz’i sıcak çatışmalardan uzak tutmada etkili olduğunu; Mavi Vatan’da yapılan araştırmaların, Karadeniz’in önemini bir kez daha ortaya çıkardığını dile getirdi. Doç. Dr. Cihat YAYCI konuşmasında "Türkiye, denizlerine sahip olmalıdır. Bu noktada, 'Bizim etrafımızda ne oluyor?' sorusunun cevabı önemlidir. Türkiye, denizlerine sahip olmasın diye Amerika, Fransa ve Almanya, Yunanistan'a çok ciddi askeri yardım yapıyor. Gayriaskeri adaları silahlandırıyorlar. Yunanistan'ı, karasularını artırması için teşvik ediyorlar. Bu mesafe, 6 milden 7 mile dahi çıkacak olsa Mavi Vatanımızın %13'ü Yunanistan'ın olur. Türkiye'nin kara parçasından %13'ünü kimse alabilir mi? Ölürüz de vermeyiz. Deniz de böyle bir şey işte..." sözlerine yer verdi.

5b1d7bec-717f-40b8-a2dd-a4e7aa872b60

Akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimizin yoğun ilgi gösterdiği konferans, soru-cevap şeklinde devam etti. Etkinlik, Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI’nın, Doç. Dr. Cihat YAYCI’ya hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından sona erdi.