Trabzon’ın restorasyon anlamında en talihsiz yapılarından olan 100 yıldan fazla ayakta duran Kostaki Konağı’nı yine bir firma bırakıp gidiyor. Firmaya göre yeterli ödenek sağlanmadı, il kültür müdürlüğüne göre ise firma istenilen şartları yerine getirmedi. 

5-6 yıl önce restorasyon çalışmalarına başlanılan ve halen daha bitirilemeyen konağın ikinci kes el değiştirecek. Son yapılan ihaleyi alan firmada bırakıyor. İnşaat iskelelerini sökmeye başladı. Yeniden konak ihaleye çıkacak ve restore edilmeye tekrar başlanacak.

Turizmciler bu konuda tepkililer. Restorasyon için yapılacak ihalede üçüncü firma konusunda çalışmalar devam ediyor. İhale ile alakalı Trabzon Valiliği özellikle çalışma sürdürdüğü öğrenildi.

KOSTAKİ KONAĞININ TARİHÇESİ

Trabzon Müzesi olarak düzenlenen konak, Zeytinlik Caddesinde, 1900’lü (1898-1913) yılların başlarında Banker Kostaki Teophylaktos tarafından büyük programlı konut olarak yaptırılmıştır.

Konağın mimarlarının ismi tespit edilememiştir. Ancak mimarlarının İtalyan olduğu belirlenen yapıda kullanılan bir çok malzemenin İtalya’dan getirildiği bilinmektedir. Kostaki Teophylaktos 1917 yılında iflas edince, bu yapıyla birlikte bütün mal varlığına haciz konulmuş ve konak Nemlioğlu ailesi tarafından satın alınmıştır. Milli mücadele yıllarında karargah binası olarak kullanılan yapı, 1924 yılında Atatürk’ün Trabzon’u ilk ziyaretinde konaklaması için düzenlenmiştir. Atatürk ve eşi Latife Hanım ve beraberlerindekiler 15-17 Eylül 1924 tarihlerinde bu konakta kalmışlardır.