Şöyle uzun uzun bak sevgili dostum; tarihin derin sayfalarına! Korkaklar mı insanlığa katkı sağlamış; yoksa bütün korkulara rağmen cesaretle ileri atılanlar mı katkı sağlamış..? Bu korku meselesi hangi kültürde olursa olsun, özellikle yönetenler tarafından halka pompalanarak bir çeşit yönetim anlayışına dönüşmüş. İslâm dünyasında da olduğu gibi. İslamın sevgi ekolü, zamanın din adamları ve siyasetçileri tarafından unutturularak korku kültürü egemen kılınmış; eğitime ve hayatın her alanına...Elbette, korkmaksızın yoluna devam eden her insan doğru işler yapıyor anlamına gelmez. Cahil cesareti denilen bir alan da var sonuçta; günümüzde pek de moda; öyle böyle değil hani...

Bir Hint masalına göre; 

Kedi korkusundan, endişe içinde yaşayan bir fare vardır. Büyücünün biri fareye acır ve onu bir kediye dönüştürür. Fare, kedi olmaktan son derece mutlu olacağı yerde, bu kez de köpekten korkmaya başlar. Büyücü bu kez onu bir kaplana dönüştürür. Kaplan olan fare, sevineceği yerde avcıdan korkmaya başlar. Büyücü bakar ki, ne yaparsa yapsın farenin korkusunu yenmeye imkân yok. Onu eski haline döndürür.. 
Ve der ki ;

"Sen cesaretsiz ve korkak hayvansın. Sende sadece bir farenin yüreği var. O yüzden ben sana yardım edemem." 

Shakespeare: 

"İnsanların çoğu  sevmekten korkuyor, kaybetmekten korktuğu için.

Düşünmekten korkuyor, sorumluluk getireceği için. 

Konuşmaktan korkuyor, eleştirilmekten korktuğu için. 

Yaşlanmaktan korkuyor, gençliğin kıymetini bilmediği için. 

Unutulmaktan korkuyor, dünyaya iyi bir şey vermediği için. 

Ve ölmekten korkuyor, aslında yaşamayı bilmediği için." derken, haklı olup olmadığına artık siz karar verin...

Velhasılı kelam sevgili dostum; korku kültürü insanları pasifize eden, her insanın içindeki cevheri ve yeteneğini ortaya çıkarmaya engel olan, insanlığın gelişimine büyük set kuran bir büyük bir beladan ibaret.

Kaygılarıyla, endişeleriyle ve karamsarlıklarıyla her günü geçirmekte kararlı olan insanlar belki az hata yaparlar ama, ne başarılı  olma,  ne de mutlu olma  imkânları vardır. Korkusuz sevgi, sevgisiz korku olmuyor sevgili dostum; malesef olmuyor.