Evet onları çok seviyoruz.

Evet onları çocuklarımız gibi görüyoruz.

Ancak unutmayalım ki onlar insan değiller ve fizyolojileri farklı…

Bu ne demek? 

Bu şu demek, 

Eğer ki can dostlarımız olan kedi ve köpeklerimiz daha uzun ve sağlıklı bir ömür sürsünler istiyorsak, onları mutlak surette kısırlaştırmamız gerekli, hem de puberte öncesi yani ergenleşmeden.

Ama internette en az blr kere doğum yapsın veya en az bir yaşına gelsin diyorlar!!!

Sorun da zaten tam da bu. İnternetten doğru bilgiye ulaşabilmek!

Bu konuda doğru bilgi ise , kedi ve köpeklerimizin ister dişi olsun , isterse  erkek, puberte öncesi,  yani ergenlik  öncesi kısırlaştırılmalarının gerektiği!

Çünkü, 

Puberte/Ergenlik öncesi kısırlaştırılan  kedi ve köpeklerin,  özellikle de genital kanal hastalıkları ve genital kanal tümörlerine yakalanan ihtimali %3’ün altına düşerken , ergenlik sonrası yapılanlarda bu ihtimal %30’a yükselmekte ve 8 yaş sonrası için ise %80’e yükselmektedir!

Kısırlaştırmanın bir diğer önemi ise , kısırlaşan kedi ve köpeklerimizin sosyal olarak daha uyumlu hale gelmeleridir. Çünkü ergenleşen erkek kediler , yaşam alanlarını işaretleme amacıyla idrar püskürme , dişi kedilerimiz ise kızışma dönemine özel durmaksızın ve çok yüksek tonda miyavlama yaparak hem bizim , hem de komşularımız için yaşamı içinden çıkılmaz bir hale getirirler.

Köpeklerde ise , erkek köpeklerimiz agresyon yani saldırganlık ve huzursuzluk yaratırken, dişi köpeklerimiz ise 1 hafta ile 14 güne kadar uzayan bir kanama dönemi ve sonrasında ise hayali gebelik dediğimiz bir döneme girerler. Karınları büyür, kendilerine bir yuva yapma eğilimine girer ve hatta meme bezleri geliştir ve  süt salgısı oluşur!

Hülasa,  eğerki yetiştirici değilsek , kedi veya köpeklerimiz kısırlaştırmamız,  hem onların sağlığı hem de ev ortamında ki huzurları  için bir gerekliliktir! 

Sevgiyle kalın…