Kırmızı et Türkiye’de hiçbir zaman ucuz bir besin maddesi olmadı ancak resmi rakamlara göre; kırmızı et fiyatlarında son bir yılda yaşanan yüzde 60’lık fiyat artışı vatandaşı düşündürüyor. Besiciler ve yetiştiriciler Nisan ayı ile birlikte kırmızı et fiyatlarında ciddi bir artış yaşanacağını aktarıyor.

Sektörün önde gelen isimlerine göre; Nisan ayı ile birlikte turizm sektörünün de açılması ve büyük otellerin talepleri fiyatları ciddi şekilde artıracak. Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Derneği Genel Başkanı Sencer Solakoğlu maliyetlerden ötürü yetiştirici sayısının az olduğunu (75 bin civarında) aktarıyor.

Solakoğlu piyasada her daim et ve süt ürünleri bulunacağını ancak bunları almak için vatandaşın daha da zorlanacağını belirtmekte. Solakoğlu’na göre; 4.500 TL asgari ücret alan bir vatandaş kıymanın kilogramına 150-200 TL vermekte zorlanacak.

'KÜÇÜKLER BİTTİ, ORTA ÖLÇEKTEKİLER SATILIYOR'

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Derneği Genel Başkanı her geçen gün pek çok üreticinin iş bıraktığını söyledi. Solakoğlu, “Küçük aile işletmeleri bitti. Şimdi orta ölçekli işletmeler de satılıyor. Bunların yanlış politikalar olduğunu söyledik" ifadelerini kullandı. Tekirdağ’da günlük süt üretimi yapan Mesut Aydın geçen haftalarda Haberglobal.com.tr’nin sorularını yanıtlarken “Üreticilerin girdilerine müdahale edilemeyince birçok kişi hayvanları satmak ya da kesime göndermek zorunda kaldı” demişti.

1 yılda kırmızı et fiyatları

Türkiye’de çok fazla damızlık hayvanın bakım maliyetinden ötürü kesildiğini söyleyen Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Demir, bunun sonucunda süt tedariğinde sıkıntı olacağını belirtiyor. Demir çiftçinin sütü kutusunun marketlerde 13-14 TL olacağı bir seviyede satmadığını söylerken, "Süt üretimi arttığı için üreticide değil ancak perakende de artan maliyetlere göre artabilir" dedi.

Demir de piyasaya et arzında bir sorun yaşanmayacağını anlatıyor. Sıkıntı yaşanması durumunda ülkeye ithal et sokulacağını anlatan Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı, yurt dışından gelen etin kilogramının 80 ila 90 TL arasında şekilleneceğini söyledi.

Et fiyatlarındaki artışı önleyecek tek şeyin süt miktarı düşük olan hayvanları kesime sevk etmekten geçtiğini anlatan Demir, damızlık hayvanların kesildiğine dikkat çekiyor.

'YAVRULAMA SÜRELERİ UZUN'

Damızlık hayvanların ağırlıklı olarak yüksek bakım maliyetleri sebebiyle kesildiğini aktarmıştık. Özellikle yem maliyeti ciddi bir sorun. Geçen sene Türkiye genelinde yaşanan kuraklık da bu maliyetleri artırdı. Demir ayrıca Türkiye iklimine uygun olmayan Holstein hayvanlarının da yavrulama süreleri uzun olduğu ve burada iyi beslenemediği için et ve süt miktarının azalmasına yol açtığını söyledi.

'TALEP DE FİYATLARI ARTIRABİLİR'

20-25 kilogramın altına inen Holstein cinsinin kesime gideceğini bildiren Demir, bu sebepten süt fiyatlarında bir artış beklediğini dile getirdi. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Demir’e göre asgari ücrete yıl başında zam gelmesiyle, kırmızı ete olan talep de artacak. Demir ete talebin bugün yüzde 5 oranında artması halinde bile fiyatlara zam geleceğini söylüyor.

1 yıllık süt fiyatları

Mustafa Demir kendi çiftliğinde de ekonomik durumdan ötürü yüzde 30 kapasite düşürdüğünü aktarıyor.

Demir et fiyatlarının düşmesi için çözüm önerilerini şöyle sıralıyor: Ucuz yem yedirip besi sürelerini uzatmamız lazım. Karkası 300 kiloda kesime götürmek yerine aynı hayvanı 400 kiloda götürerek bu şekilde açığı kapatmamız lazım.

HaberGlobal'den Gökhan Kam'ın haberi