Ateşlenen silahlar, işgal edilen devlet kurumları, kundaklama ve yağma... Kazakistan'da akaryakıt zammına tepki olarak başlayan protestolar, şiddet olaylarına dönüştü. Ülkenin en büyük kenti Almatı gösterilerin merkez üssü konumunda. Kazak güvenlik güçleri terörle mücadele operasyonu başlattı. Ancak sükunet sağlanamadı, sokaklarda çatışma yaşandı.

Almatı Belediye Başkanlığı binasına baskın yapıldı, bina ateşe verildi. Bazı protestocular bankalara iş makinesiyle saldırdı, dükkanlar yağmalandı.

OHAL İLAN EDİLDİ

Almatı Uluslararası Havalimanı da işgal edildi. 5 uçak ele geçirildi. Yolcular panik dolu anlar yaşadı. Uçuşlar durduruldu. Kazak güvenlik güçleri çok geçmeden havalimanında yeniden kontrol sağladı.

Kazakistan yönetimi durumu yatıştırmak için bir dizi adım attı. Ülke genelinde OHAL ilan edildi. Akaryakıt zammına getirilen yüzde 50'lik zam geri çekildi, hükümet istifa etti.

Ülkeyi 30 yıl yönettikten sonra siyasetteki etkisini sürdüren Nursultan Nazarbayev, ulusal güvenlik konseyi başkanlığından el çektirildi. Ama hiçbiri protestoları durdurmaya yetmedi.

TOKAYEV'İN YARDIM ÇAĞRISINA YANIT GELDİ

Hızlı zafer kazanan eylemciler talep listelerini genişletti. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'le görüşmek istiyorlar. Tokayev, henüz diyalog sinyali vermedi, protestoların arkasında yabancı ülkelerce desteklenen terörist gruplar olduğunu söyledi. Tokayev, "Bu terörist grupların aslında uluslararası olduğunu düşünmeliyiz. ciddi tatbikatlar yaptılar. Kazakistan'a yönelik bu faaliyetler bir saldırganlık eylemi olarak görülmelidir" dedi. 

Protesto dalgasıyla baş etmekte zorlanan Kazakistan, müttefiki Rusya liderliğinde kurulan Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nden yardım istedi. Örgüt bu sabah Kazakistan'a askeri birlik gönderdiğini duyurdu. Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü, Kazakistan'da yerel güvenlik güçleriyle işbirliği yaparak devlet binaları ve askeri tesislerin korunmasından sorumlu olacak. 

Bu hamlenin, Rusya'nın Kazakistan'daki nüfuzunu artırmasına zemin sağlamasından endişe ediliyor.

Rusya, diğer önemli müttefiki Belarus'ta da benzer protestolar olduğunda da ülkeye asker yollayıp siyasi nüfuzunu artırmıştı.