Kamuda tasarrufta yeni bir dönem başlıyor...
Yasa teklifi, TBMM'de kabul edilerek yasalaştı.
31 maddelik düzenleme ile tasarruf tedbirlerine uymayanlara cezai işlem uygulanacak.
Yasa, 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek.
Birden fazla maaş alma dönemi bitecek
Yasayla birlikte kamuda birden fazla maaş alma dönemi sona erecek.
Yasayla, her statüdeki kamu görevlileri sadece bir görevi için maaş alacak. O maaş en yüksek devlet memuru maaşını yani 98 bin lirayı geçemeyecek.
Huzur hakkı ikramiye gibi ödemelere de üst sınır getirilecek.
Kamuda birden fazla maaş alınmasını engelleyen maddenin yürürlük tarihi ise ertelendi. 1 Eylül 2024'te yürürlüğe girmesi beklenen maddeni yürürlük tarihi verilen önergeyle 1 Ocak 2025 olarak belirlendi.
Tedbirlere uymayanlara cezai işlem
Yasa, kamuda tasarruf tedbirlerine uymayan kamu görevlilerine yönelik yaptırım da getiriyor.
Buna göre, Tasarruf tedbirlerine uymayan bürokratlara maaş kesintisi ya da işten çıkarma gibi pek çok idari ceza verilebilecek.
Tasarruf tedbirlerine uyumla ilgili denetimi Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak.
İhtiyaç fazlası araçlar satılacak
Yasayla ayrıca, kamuda ihtiyaç fazlası olan araçların satışı gerçekleştirilecek.
Araç dışından şarj edilebilen 70 kilometrenin üzerinde menzile sahip hibrit araçlara Özel Tüketim Vergisi teşviği sağlanacak.
Sokak ve caddelerin aydınlatma giderlerinde belediye ve il özel idarelerinin genel bütçe vergi gelirleri payından yapılan kesinti oranı yüzde 20’den, yüzde 30’a çıkartılacak.
Taşıt ve iş makinelerinin satışı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda olacak
Karayolları Trafik Kanunu'nda tanımlanan taşıt ve iş makineleri ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na devredilen taşıt ve iş makinelerinin idareler adına bütüncül ve hızlı bir şekilde, belirlenecek esas ve usuller çerçevesinde satışının gerçekleştirilmesi amacıyla, yetki Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na veriliyor.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ayrıca ihale sürecinin yürütülmesi, danışmanlık hizmeti alımı, 'Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun Hükümleri' çerçevesinde gerçekleştirilecek giderleri fondan karşılayacak. Satış bedellerinden masraflar düşürülecek ve kalan tutar genel bütçeli idareler için Hazine ve Maliye Bakanlığı hesabına aktarılırken, diğerlerinde ise ilgili idare muhasebe birimi hesaplara yani genel bütçeye veya kamu kurum ve kuruluşlarına aktarılacak.
Damga Vergisi Kanunu
Ayrıca Damga Vergisi Kanunu'nda değişiklikle Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile yatırımcılar arasında imzalanan ve yatırım teşviklerine ilişkin hükümler içeren yatırım sözleşmeleri, yatırım teşvik belgelerine istinaden uygulananlara benzer şekilde damga vergisinden istisna tutulacak.
Petrol istasyonu dışında akaryakıt ikmali yapılacak yerler sınırlandırılıyor
Kanun teklifi, teknolojinin gelişmesiyle birlikte enerji piyasalarındaki koşullara yönelik ilgili mevzuatta değişiklikleri de içeriyor. Bu kapsamda, 'Petrol Piyasası Kanunu'nda değişiklik yapılarak, akaryakıt istasyonu dışında vatandaşların ihtiyaçları için belirli şartlar dışında akaryakıt ikmali yapılacak yerler sınırlandırılıyor. Benzer bir şekilde 'Doğalgaz Piyasası Kanunu'nda' değişiklikler planlanıyor.
Buna göre, Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi'nin (BOTAŞ) nakit yönetimini sağlıklı bir şekilde yürütebilmesi için doğalgaz ithalatından kaynaklanan şirketin ödenmemiş her türlü vergi, fon ve paylar ile idari para cezaları, bunlara bağlı gecikme zammı ve gecikme faizlerinden oluşan borçları, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından görevlendirme bedeli alacaklarına karşılık mahsup edilecek.
Hazine ve Maliye Bakanlığı görevlendirme bedeli tutarını tespit etme ve terkin işlemlerini belirlemek için yetkili olacak.
Tüm bunların yanı sıra 'Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' ile 'Kamu İhale Kanunu'nda' yapılan doğalgaz alımlarına yönelik değişikliğe yönelik iptal kararı ile BOTAŞ'ın alım yapacağı her türlü doğalgaz alımı ihalesi, Kamu İhale Kanunu'ndan istisna tutulacak.
Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda yeniden düzenlenen maddeyle, BOTAŞ'ın doğalgaz alımı, alım sürecinin yürütülmesi, sonuçlandırılması, piyasa koşulları, gizlilik, güvenirlik ve kaynakların verimli kullanılması hususlarında Cumhurbaşkanına yetki veriliyor.