O LOBİNİN ADAYI KİM? HADİ ATMA TUTMA SERBEST 

Vehbi Koç ‘Trabzon’un abisi kim?’ başlıklı yazımızla alakalı şöyle bir açıklama yaptı: “Trabzon’un abiye ihtiyacı yok. Trabzon’un ortak akılla yönetime ihtiyacı var” 
Bunu yazdıktan sonra bir AK Partili kurmayla kısa siyaset konuşmamızı da yazalım. Çay faslı bittikten sonra “Albayrak Liman lobisi demişsiniz! Milletvekili adaylığı için kimi önerecekler diye sormuşsunuz? E aynı köşede bir isim var işte adayları o!” dedi.
Kim kim..
Diye sorduk.
Söylemedi.
Bulun bakalım diyerek kibirlendi bıyık altı gülerek.
Düşündük taşındık.
Aaaa.
Denizci kim?
Vehbi Koç!
O imiş. O’na göre! 

AHMET METİN GENÇ LİSTEYE GİREMEZSE NE YAPACAK

Ahmet Metin Genç AK Parti’de en şanslı isimlerdendir. Bunun kimse aksini söyleyemez! 29 yaşında AK Parti’nin İl Başkan yardımcısıydı sanırım. Sonra İl Başkanı oldu. Görevden alındı. Şu an Milletvekili Muhammet Balta’ya Recep Tayyip Erdoğan’a rağmen rakip  çıktı kazandı. Evet yanlış duymadınız. Cumhurbaşkanı Erdoğan o zaman partinin genel başkanı Başkan Trabzon Havalimanı’nda ‘aday olmayacaksın’ dedi. O gitti oldu ve kazandı. Sonra seçimi aldı. Bir kaç ay sonra görevden alındı. Ardından Belediye Başkan adayı yapıldı Ortahisar’a başkan oldu. Bu süreçte eski ortağı avukat eski Baro Başkanı FETÖ’dan tutuklandı. O kısım yargıda… Henüz netleşmedi. Davalar sürüyor.
Neyse başkanlığı döneminde eski Büyükşehir Başkanı OFG ile çok münakaşaya girdi. Yani sanki ikisi ayrı partilerde bir birlerine muhaliftiler!
Bir birlerine güç gösterisi de denebilir.
Şimdi karşımızda birinci sıra vekil adayı olmak isteyen biri olarak çıktı. Trabzon’da AK Pari içinde birinci sıra olmak isteyenlerde ilk 10 say deseler biri o dur. Hak etmiştir! Ama şimdi şu sürece bakıyorum o zamanki Temel Altunbaş gibi eski ekibi yanında yok gibi…
En yakın dostlarından Selahaddin Çebi bile programlarında zar zor görülüyor.  O da işte millet pazarda görsün misali..
Bakalım bu süreç onu birinci sıraya da ya da ikinci sıraya koyar mı? Eğer istifa edip de listenin tepesine konmazsa o zaman büyük hayal kırıklığı yaşar. Buna hazırlıklıdır umarım. Kurt siyasetçidir nerde ne zaman ne yapacağını bilir o ayrı.. 

CHP’NİN GÜNDEMİ TRABZON’DA ZAMLAR

Ortahisar Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Oktay Söğüt, Trabzon’da toplu ulaşıma son 6 ayda ikinci kez zam gelmesini eleştirdi.                                                                                                        
Söğüt şunları söyledi: 
“Suya her ay enflasyon oranında zam yapan Trabzon Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz ay aldığı kararla, yeni yılla beraber yürürlüğe girecek gelir tarifesinde, mezar yerinden nikâh salonuna kadar hemen tüm kalemlere değişik oranlarda zam yapmıştı. Büyükşehir Belediyesi’nin bu zam furyasından geçtiğimiz hafta toplu ulaşım da nasibini aldı.

7 Aralık tarihinde duyurulan karara göre; Yılbaşında itibaren 3 lira 75 kuruş olan tam yolcu bilet fiyatı 5 lira, 2 lira olan öğrenci bilet fiyatı 2,5 lira oldu. Yapılan açıklamada bu zamma akaryakıt, bakım - onarım ve lastik gibi kalemlerdeki fiyat artışı sebep olarak gösterilmiş. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin akaryakıt fiyatlarını, toplu ulaşıma zam yapılmasının sebebi olarak göstermek yanlış ve yanıltıcı bir açıklamadır. 

Trabzon Büyükşehir Belediyesi bir önceki toplu ulaşım zammı 6 Haziran tarihinden geçerli olmak üzere yapmıştı. O tarihlerde motorinin litre fiyatı 28 küsur lira idi. Bugün motorinin litre fiyatı kaç lira; 21 küsur lira. Yani söylendiği gibi akaryakıt fiyatlarında bir artış olmamış, bilakis yüzde 20’nin üzerinde bir indirim olmuştur. 

6 Haziran’da motorin 28 lirayı aşınca bilet fiyatını 3 lira 75 kuruşa çıkaran Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin, motorin fiyatı 21 liralara inmişken -bırakın zammı- indirim yapması gerekirken, bilet fiyatını 5 liraya çıkarması kabul edilebilir bir durum değildir.

‘Toplu ulaşıma mecburi düzenleme’ diyerek yaptığı zamma kılıf arayan Trabzon Büyükşehir Belediyesi, aslında mecburi değil, keyfi bir düzenleme yapmıştır. Belediye gelirlerinde artış olsun, vatandaş ne olursa olsun anlayışının zirve yaptığı bir belediyecilik anlayışı Trabzon’da iş başındadır. Hem zam yapacak, hem yaptığı zamma sudan bahaneler üretecek. ‘Öğrenci zammı yalnızca 50 kuruş’ diyerek, zam miktarını küçük görecek - gösterecek. Bu anlayış vatandaşın, yaptığı hangi harcama olursa olsun kuruşuna kadar hesap yaparken, aslında vatandaşı küçük gören, yâda vatandaşın çektiğinin farkında olmayan, yâda vatandaşı takmayan bir anlayıştan başka bir şey değildir.  

SUYA ZAMMI NASIL ELEŞTİRDİ?

CHP Ortahisar İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman da su zamlarını eleştirdi.

“Zammın suyunu çıkardılar” diyen Oyman şunları kaydetti: 

“Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 mayıs ayında karar aldığı zammı otomatiğe bağlayan su tarifesine karşı uygulamanın son verilmesi için verilen önerge son TİSKİ Genel Kurulunda reddedilmişti.

Son yerel seçimden bu yana tarife tablosuna baktığımızda Türkiye’nin ekonomik tablosunu görebilirsiniz. Göreve geldiklerinden bu yana su tarifesinde toplamda %288, 2021 Kasım ile 2022 Kasım arasında 1 yılda %69, Enflasyon oranına göre ise 6 ayda otomatik olarak %22’lik zam vatandaşın cebine yansıdı.

Gıda ürünleri başta olmak üzere tüketim malzemelerinin satış fiyatlarının sürekli artış gösterdiği dönemde vatandaşa Trabzon’da her ay farklı bir su tarifesiyle karşı karşıya bırakmanın en güzel tarifi zammın suyunu çıkarmak olur. 

Su hayattır, ülkemizde ise hayatın gündemi zamdan ibaret olmuştur. CHP’li belediyelerde indirim isteyen AK Partili meclis üyelerinin Trabzon’daki suskunluklarına anlam veremiyoruz.

Enflasyon oranına göre tarife değişikliğinden vazgeçen belediyeler mevcutken bu uygulamadan Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin de vazgeçmesini öneriyoruz. Trabzonlu bakanların ise İstanbul’u takip edeceklerine kendi memleketlerindeki durumu takip etmelerini tavsiye ediyoruz.”