Kahramanmaraş ve Hatay’da meydana gelen deprem felaketleri sonrası uzmanlar beklenen İstanbul depremi için uyarılarda bulundu. Uyarıların ardından İstanbullular oturdukları ilçelerin zemin yapısını İstanbul’un zemini sağlam semtlerini araştırmaya başladı. Peki İstanbul’da deprem beklentisi kaynaklı iç göç başladı mı?

İSTANBUL’DA ŞU ANDA ŞAŞKINLIK HAKİM

Post'ya konuşan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa'nın açıklaması şöyle;

İstanbulluların taşınma gündemi için “Şu anda İstanbul deprem ile ilgili bir hareketlilik pek yok. Genelde deprem bölgesinden gelen kişilerin yerleştirilmesi var. Şu anda piyasayı İstanbul için hareketlendirmediler. Genelde akrabalarının ya da tanıdıklarının yanına gelmeyi tercih ediyorlar. İstanbul için de deprem söylentisi vatandaşları tedirgin etti. Ama henüz bir şaşkınlık hakim. Kim ne yapacağını bilmiyor. Taşınma eylemine geçilmiş değil ama tabi böyle bir psikoloji var. İstanbul’da yaşayanların aklında daha güvenli ilçelere gitmeliyiz fikri var. İstanbul’da merkezde kalan eski yapıların olduğu bölgeler ilgilerini yitirmeye başladılar. Beşiktaş, Kadıköy, Şişli, Fatih gibi ilçeler cazibesini bu nedenle yitirmeye başladı. Bu bölgeler özellikle Fatih başta olmak üzere oldukça eski yapıların hakim olduğu ilçeler. Şu anda İstanbul içi için taşınma telaşı yok. Sadece şaşkınlık ve bekleme durumu var.

MÜSTAKİL EV TERCİHİ

Maddi durumu iyi olan kişilerin İstanbul içi göçte tercih edebileceği yapılara ilişkin açıklamalarda bulunan Aşa, “Özellikle maddi durumu iyi olanlar 2-3 katlı, nizami, İstanbul’un kuzeyinde sağlam zemine inandıkları bölgelere geçmeyi düşünüyorlar” ifadelerini kullandı.