Irak’ta Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr’ın siyaseti bırakma kararının patlak veren protestolarda şiddet olayları yaşandı.

Başkent Bağdat’taki Yeşil Bölge’de bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı basan Sadr destekçileri, güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gaz ve havaya ateş ederek müdahale etmesinin ardından saraydan çıkarılırken, çıkan olaylarda 2 kişinin hayatını kaybettiği, 19 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Sadr destekçileri ile İran destekli grupların destekçileri ise Yeşil Bölge’nin dışında karşı karşıya gelerek birbirlerine taşla saldırdılar.

Cumhurbaşkanı Salih’ten itidal çağrısı
Yaptığı yazılı açıklama ile tüm tarafları itidale çağıran Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, barışçıl protestonun meşru bir hak olduğunu ancak devlet kurumlarını sekteye uğratmanın tehlikeli bir gelişme olduğunu dile getirerek, Sadr Grubu destekçilerinin devlet kurumlarından çekilmesini istedi.

AW700747_03

Irak’ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi
Sadr destekçilerinin Yeşil Bölge’yi basmasının ardından başkent Bağdat’tın ardından ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, yerel saatle 19.00’dan itibaren bir sonraki duyuruya kadar ülke genelinde sokağa çıkma yasağının uygulanacağı duyuruldu.

AW700747_02

Sadr sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, siyasetten çekildiğini açıklamış, Sadr Grubu’na ait Türbe-i Şerif ile müze dışındaki tüm kurumları kapatmaya karar verdiğini belirtmişti.

AW700747_01